Autor Wątek: Battletoads vs Pegasus  (Przeczytany 2018 razy)

Bardzo_Ciemny_Las

• Użytkownik
  • *
Battletoads vs Pegasus
« dnia: 09.02.2021, 12:11:44 »
Próbowałem uruchomić Battletoads na IQ-502 rev 2 ale niestety na drugim poziomie zawiesza się, z tego co czytałem jest to znany błąd. Mam w związku z tym dwa pytania do ludzi, którzy lepiej siedzą w temacie. :)

1. Czy spotkaliście się z famiclonem, który potrafi uruchomić tę grę bez zawieszania się na drugim poziomie?
2. Czy może istnieje hack tej gry, który omija ten problem i daje się uruchomić na famiclonach?

Właściwie mam też trzeci temat, skąd wynika ten problem na famiclonach? Czy to jakaś różnica konstrukcyjna czy tam był przez programistów użyty jakiś hack, którego famiclony nie potrafią obsłużyć przez jakieś subtelne różnice w elektronice?

dendy_junior

• Aktywny użytkownik
Odp: Battletoads vs Pegasus
« Odpowiedź #1 dnia: 09.02.2021, 23:41:38 »
 Jakie masz wydanie gry? Mam wydanie w szarej kanciastej obudowie i nic mi się nie wiesza na żadnej konsoli. Ale nie mam IQ Rev.2
« Ostatnia zmiana: 09.02.2021, 23:48:06 wysłana przez dendy_junior »

Bardzo_Ciemny_Las

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 10.02.2021, 08:57:21 »
Mam ten kartridż z AliExpress: Forever Duo 852 in 1 (swoją drogą polecam). I na stronie Fandomu znalazłem informację, że to nie jest wina gry tylko braku zgodności z famiklonami.

https://bootleggames.fandom.com/wiki/Forever_Duo_Games_of_NES_852-in-1 [nofollow]

Znalazłem wątki na innych forach, na których ludzie opisują problem z tą grą na klonach: https://gamefaqs.gamespot.com/boards/916386-nes/71132526 [nofollow]

Więc zastanawiam się jak to może działać. Czy istnieją pirackie wersje z wyciętym drugim poziomem? Czy rozwiązano to w inny sposób?

Jaką masz konsolę dendy_junior?

dendy_junior

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #3 dnia: 10.02.2021, 19:22:28 »
Mam kilka konsol,  Family Computer, Fenix, i taki czarny klon, każda konsola jest inaczej zbudowana. Battletoads mam takie jak w linku, nigdy się nie zawiesiło.
https://allegro.pl/oferta/battletoads-pegasus-10202574756

Co do tych chińskich współczesnych składanek to uważam że to taki trochę szajs. Niby jest tych xxxx gier i na pozór jest wszystko OK, ale jak przyjdzie co do czego, usiądziesz i zechcesz przejść Całą swoją ulubiona grę to dzieje się właśnie tak jak z tym Battletoads. Miałem taką składankę ale inną niż Twoja i nie było tam Battletoads, ale robiło się dokładnie tak samo tylko na innej grze/grach.  Chyba nawet założę o tym jakiś temat.

Bardzo_Ciemny_Las

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 10.02.2021, 22:54:42 »
Famiklony różnią się stopniem zgodności z oryginalnym systemem. To wiem. Tylko zastanawiam się czy ten piracki Battletoads, który działa na klonach to w jakiś sposób spatchowana wersja tak żeby się nie wykrzyczała czy można to wyjaśnić lepsza zgodnością niektórych klonów z FC.

W szczególności czy oryginalny Battletoads (NCS-8T) będzie działał na Family Computer lub Fenix o których piszesz?

dendy_junior

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 11.02.2021, 00:12:17 »
Ten piracki Battletoads który podlinkowałem jest po angielsku więc na logikę jest to kopia wersji na amerykańskiego NESa albo jakaś wersja na Europę o ile takie były.

Ten z twojego zdjęcia (NSC-8T) jest na rynek japoński. Sporo gier z Japonii jest na Allegro i jakoś muszą działać na naszych pegasusach,  sprzedawcy często podają na jakiej konsoli gra była testowana,  ale z zastrzeżeniem że nie dają gwarancji że gra uruchomi się na wszystkim.

Czy ten (NCS-8T) odpalił by u mnie? Nie wiem, nie mam ani jednej gry wydanej na rynek japoński, mogę tylko gdybać.

PS: Odnośnie zawartości kartridży, tego co mają w środku i dlaczego działają a dlaczego działać nie chcą   to najlepszym specem jest Krzysiobal
« Ostatnia zmiana: 11.02.2021, 00:13:49 wysłana przez dendy_junior »

Nowy

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 28.03.2021, 22:14:02 »
Za każdym razem się zawiesza? U mnie jest to raz na 10 prób a też mam chińskiego różowego karta z 2 in 1 z aliexpress. Wersja na usa. Poziom drugi można pominąć szybko zabijając pierwsze dwa stworki na 1 poziomie i wskakując w warpa. Możesz też spróbować wpiąć drugiego pada. Po prostu wpiąć, nic nim nie robić albo wpiąć drugiego pada i na nim wcisnąć start na ekranie tytułowym i wtedy zagrasz pomarańczową żabą, może jakoś pomóc.

Jeśli nic z powyższych nie pomogło, spróbuj przejść poziom naciskając tylko jeden przycisk jednocześnie na d-padzie, nie używać skosów tylko jeden kierunek.
« Ostatnia zmiana: 05.04.2021, 22:27:30 wysłana przez Nowy »

SebaSan1981

• Astromaniac
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #7 dnia: 07.06.2022, 13:36:34 »
Dziwna sprawa. Miałem dwa karty z pierwszymi Toadsami i tak - jeden z nich zawieszał się na każdym sprzęcie, począwszy od bazarowych Terminatorów po Stylandię, Pegasusa IQ502 na Famicomie AV kończąc. Drugi egzemplarz zawieszał się na Terminatorze ale na pozostalych konsolach śmigał bez zarzutu. Działały wszystkie etapy, skróty, teleporty. Gra dawała się ukończyć podczas klasycznego posiedzenia na konsoli.

Wnioskuję że Battletoads było wypuszczane na piracko bazarowy rynek pegazusowy w co nanajmniej dwóch wersjach, z róznych tłoczni zlokalizowanych w Chinach lub Rosji. W jednej z nich coś pokaszanili zapewne wrzucając na rynek zgliczowany półprodukt. Ropuchy to nie jedyna tak piracko skopana gra. Jak dobrze przeszukać forumek to znajdą sie informacje o innych grach nie dających się ukonczyć bo np etap się zawiesza albo któryś z bossów.

Bardzo_Ciemny_Las

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 13.12.2023, 11:48:43 »
Przepraszam za odgrzebywanie starego wątku, ale ogarnąłem o co chodzi. Ten crash o którym wspomniałem w tym wątku to znany bug w grze i występuje tylko w grze na dwie osoby. Ale jest na to patch: https://www.romhacking.net/hacks/2528/ [nofollow]

Niestety na kartach wydanych 30 lat temu będzie to dalej popsute a z tego co widzę u Chińczyków, to oni nie wrzucają na te swoje trzywoltowe flashe spatchowanej gry... A szkoda. Byłaby to duża poprawa względem oryginału. :)

SebaSan1981

• Astromaniac
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #9 dnia: 19.07.2025, 03:16:31 »
Warto jeszcze zwrócić uwagę że te same Battletoadsy nie gliczowały się jedynie na początku gry ale w dalszych etapach także. Zdarzyło mi się dwa razy jak gra się zbugowała w etapie RatRace, gdzie ścigaliśmy się ze szczurem do bomby. Po ostatnim checkpoincie wywaliłem ostatnią bombę z kopa, szczur upadł na łeb, wyleciał poza ekran... i tyle. Nie załączyła się animacja ukończenia poziomu i przejścia do kolejnego. Miałem tak dwa razy, dopiero za trzecią próbą przejścia tego poziomu (gra oczywiście od nowa po resecie!) dotarłem do kolejnych poziomów jak pościg z kołem i wspinaczka do Dark Queen.