Autor Wątek: Zakłócenia w grach  (Przeczytany 561 razy)

gsm

• Użytkownik
  • *
Zakłócenia w grach
« dnia: 11.07.2024, 10:48:34 »
Witam. Posiadam konsolę Pegasus MT777DX. W wielu grach (jeśli nie we wszystkich) występują artefakty przy scrollingu na samym dole w jednym poziomym wierszu na samym dole. Niestety nie mogę dodać zdjęcia gdyż mam komunikat "Sorry, you are not allowed to post external links.". Na konsoli NES jest OK. Co to może być?

Przemek_07

• Stały bywalec PG
  • PEGASUS jest moim hobby a nie musem ;)
Odp: Zakłócenia w grach
« Odpowiedź #1 dnia: 11.07.2024, 15:15:50 »
Na pewno nie jest to normalne. Czyściłeś gniazdo na kartridże? Jakiego zasilacza używasz? MT-777DX to prądożerna bestia. Chińczyk może nie dawać rady.

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
« Odpowiedź #2 dnia: 12.07.2024, 12:35:37 »
Na pewno nie jest to normalne
Oczywiscie, ze jest to normalne. W konsoli jest 2kB RAMu, zdolnej do pomieszcenia jedynie 2 nametables-ow. Gry ktore przesuwaja plansze w poziomie wykorzystuja vertical mirroring, gry w pionie - horizontal.
W przypadku gier ktore przesuwaja obraz w obu kierunkach, gdzies artefakty musza sie pojawic, bo attribute tables jest wspolny dla 16x16 pixeli, ponadto gry musza miec pewien bufor na przygotowanie nowego obszaru planszy do wyswietlenia. Dlatego nawet PPU ma mozliwosc ukrycia 8 pikseli z lewej strony.
Wiele niechlujnie pisanych gier moze miec nawet artefakty szersze niz 8 pikseli, np. Ufouria.

Gry ktore wyswietlaja statusbar albo korzystaja z mappera ktory wspomaga zliczanie cykli (MMC3) albo same zliczaja cykle, PAL NES/Famicom/Pegasus maja troche inne zaleznosci czasowe i jesli gra nie wykrywa wszystkich wersji regionalnych i byla optymalizowana tylko pod jeden region, w innych regionach moze wyswietlac artefakty w momencie przełączenia nametables.

Dodatkowo gry Codemasters mają błąd w procedurze wykrywania regionu i wykrywaja konsole pegassus jako PAL, co powoduje wlasnie bledy w wyswietlaniu niektorych fragmentow albo wrecz niemozliwosc uruchomienia danej gry (np. Bee 52).

Artefakty w BigNose freaks out na dole wynikają wlasnie z tego powodu - Pegasus jest wykrywany jako PAL.
Mozesz zreszta sobie sprawdzic na emulatorze (FCEUX) wymuszajac jeden z trybow (Config>>Region). Oczywiscie po zmianie regionu konieczny restart gry.
Na PAL i NTSC gra nie ma artefaktow na dole, ma jedynie na Dendy (=Pegasus)

Czyściłeś gniazdo na kartridże?
Bledna diagnoa.
Gniazdo nie ma nic do rzeczy jesli artefakty wystepuja tylko na kawalku obrazu!

Jakiego zasilacza używasz? MT-777DX to prądożerna bestia. Chińczyk może nie dawać rady.
Takze bledna diagnoza.

Przemek_07

• Stały bywalec PG
  • PEGASUS jest moim hobby a nie musem ;)
« Odpowiedź #3 dnia: 13.07.2024, 10:11:13 »
Artefakty w BigNose freaks out na dole wynikają wlasnie z tego powodu - Pegasus jest wykrywany jako PAL.

Zwracam honor. Zakładam, że chodzi Ci o to:

Przeszedłem całego Chipa i Dale i tylko raz pojawił się na dole artefakt podczas skoku postacią w górę:

A tutaj Super Mario Bros 3 i żadnych artefaktów nawet przy ruchu postacią:

Konsola to oczywiście mój MT-777DX. Wszystkie kartridże stare z epoki. Swoją drogą to zapomniałem, jak kaszaniasty obraz generuje ten model. Zazwyczaj jak już mnie najdzie ochota to gram na IQ-502 rev1 lub rev2.
Kolega wyżej opisał problem, że dzieje się to u niego na prawie wszystkich grach. Stąd moja szybka refleksja, że raczej nie jest to normalne. Ale po wczorajszym teście to już sam nie wiem.
« Ostatnia zmiana: 13.07.2024, 10:27:37 wysłana przez Przemek_07 »

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
« Odpowiedź #4 dnia: 13.07.2024, 13:09:23 »
A tutaj Super Mario Bros 3 i żadnych artefaktów nawet przy ruchu postacią:
Prawa krawędź obrazu oraz kilka pierwszych pikseli tuż nad statusbarem.

Nie zapomnę gdy ktoś na KrzysioCarcie też zaczął wytykać tego typu błędy. Jakież było jego zdziwienie, gdy kazałem mu sprawdzić zachowanie gry na jego oryginalnym kartridżu SMB3 i było ono dokładnie identyczne.