Autor Wątek: Złota 5 na obrazie paski  (Przeczytany 996 razy)

Lucas_Mountain

• Użytkownik
  • *
Złota 5 na obrazie paski
« dnia: 15.10.2023, 12:41:43 »
Cześć.
Dostała się w moje ręce złota 5 - niestety sprzedawca nie zdradził czemu tak tanio  - okazało się że po uruchomieniu kartridża mam paski na ekranie. Zrobiłem zdjęcia środka - czy jest to do uratowania ????
Ręce opadają :D
Pozdrówki !!!
« Ostatnia zmiana: 15.10.2023, 12:49:44 wysłana przez Lucas_Mountain »

Mischel2

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Złota 5 na obrazie paski
« Odpowiedź #1 dnia: 16.10.2023, 12:43:42 »
W 168in1 miałem takie paski i do wymiany była kość pamięci. Styki i gniazdo kartów czyste?

Lucas_Mountain

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 16.10.2023, 16:52:06 »
Piny konsoli, a właściwie dwóch to są czyste - IQ rev 1 i 2 sprawne - piny kartridża również jak widać na zdjęciu raczej czyste - kość pamięci to raczej cięzko do tego dokupić ? :D Który to element ?

Mischel2

• Nowy użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 19.10.2023, 07:52:04 »
Kostka v63c64s45, takiej samej raczej nie kupisz, zamiennik dobierzesz bez problemu. Jak nie umiesz wylutować takiego układu to lepiej odpuścić.

Lucas_Mountain

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #4 dnia: 19.10.2023, 15:19:21 »
Wielkie dzięki - poradę wysłałem do znajomego co mówił, że może uda mu się coś z tym zrobić. Posiadam jeszcze takie siano - też uszkodzone :D
Jednego znalazłem http://krzysiobal.com/carts/?action=search&name=&mpr=&ompr=&marks=a971210&tags=&chips=&sort=name_asc w ramach odbioru w Krakowie za free do oddania.
« Ostatnia zmiana: 19.10.2023, 15:39:44 wysłana przez Lucas_Mountain »

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
« Odpowiedź #5 dnia: 20.10.2023, 15:13:59 »
Fajne, ostatnio zacząłem robić porządki w setkach takich właśnie golych płytek, które posiadałem.
Posegregowałem je względem ilości glutów, zaczałęm zgrywać.

Z kartridży na jednym glucie większzość to zapewne albo prosta skłądanka kilku `małych` gier albo pojedyncza gra na mapper MMC3, z tym że czasami zdarzają się nietypowe hacki albo konwersje z innych mapperów których nawet nie ma ogólnie dosępnych w sieci i warto się zainteresować.

Kartridże na trzech glutach to już pełna róznorodność.

Kartridży na dwóch i półtora glucie jeszcze nie analizowałem.

U Ciebie widzę jakieś ciekawostki typu 3 gluty + scalak, może warto chociaz sprawdizć co to jest.

Co ciekawe, wiele z takich glutowych kartridży jest strasznie czuła na odpowiednie wsadzenie w konsoli, często w ogóle nie ruszają za pierwszym włączeniem, czasem trzeba je wyjąć, włozyć, albo przesunąć w prawo/lewo mimo, że styki w kartridżu wyglądają bez zarzutu.

Lucas_Mountain

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #6 dnia: 20.10.2023, 18:25:08 »
Na M603 z glutem po prawej stronie wchodzi zepsuty obraz Adventures in the Magic Kingdom po czym zawiesza się gra na samym początku.
Na M6069 2scalaki 3gluty uruchamia sie rozpikselizowany z tego co wydaje mi się The Lion King.
Reszta zero reakcji na wszelakie sposoby próbowana.

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
« Odpowiedź #7 dnia: 20.10.2023, 21:08:16 »
Na M603 z glutem po prawej stronie wchodzi zepsuty obraz Adventures in the Magic Kingdom po czym zawiesza się gra na samym początku.
I to jest właśnie ten ciekawy przypadek, w oryginale ta gra jest na mapper MMC1, tutaj została "przeportowana" na MMC3. Ale już na to napotkałem u siebie

Na M6069 2scalaki 3gluty uruchamia sie rozpikselizowany z tego co wydaje mi się The Lion King.
Tu chyba powinny być 3 gry tak mi się wydaje (jakieś menu po uruchomieniu powinno sie pojawićv)

Lucas_Mountain

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #8 dnia: 26.10.2023, 16:47:23 »
Kartridż przywrócony do życia - dziękuje Krzysiobal'owi za tak szybką pomoc.
Przyczyną była kostka pamięci.