Autor Wątek: AV2HDMI przekłamane kolory  (Przeczytany 702 razy)

Bardzo_Ciemny_Las

• Użytkownik
  • *
AV2HDMI przekłamane kolory
« dnia: 18.04.2021, 15:44:21 »
Gdy podłączam konsolę przez RCA to kolory wyglądają normalnie więc to nie wina konsoli. :) Kupiłem sobie przejściówkę AV2HDMI na AliExpress ale gdy podłączam przez nią konsolę, kolory są przekładane (więcej zielonego) a ekran odrobinę przesunięty i obcięty. Czy to jest efekt tego, że konwerter jest niskiej jakości czy to może wynikać z tego, że podłączyłem konwerter, który oczekuje sygnału NTSC a dostaje PAL? :P

biodreg

• Użytkownik
  • *
Odp: AV2HDMI przekłamane kolory
« Odpowiedź #1 dnia: 18.04.2021, 17:07:35 »
Kupiłeś najgorszą przejściówkę.
Te lepsze są w metalowych obudowach. Nie żeby to miało jakiś wpływ, ale po tym najszybciej można poznać.

Ta jest dobra, ale na Euro/Scart. Można przyłączyć przejścówkę cinch/euro ewentualnie.
« Ostatnia zmiana: 18.04.2021, 17:13:22 wysłana przez biodreg »

Bardzo_Ciemny_Las

• Użytkownik
  • *
Odp: AV2HDMI przekłamane kolory
« Odpowiedź #2 dnia: 18.04.2021, 18:44:39 »
Tak. Wygoda na to, że ta przejściówka działa niestabilnie. Po podłączeniu wejścia przez kilka sekund pokazuje w prawym górnym rogu z którego systemu pobiera sygnał i poprawnie wybiera PAL ale czasami (za pierwszym razem prawie zawsze) wyświetla nieprawidłowy obraz. Ale wystarczy odłączyć i podłączyć z powrotem i działa. Zauważyłem przypadkiem jak zahaczyłem o kabel i niechcący się wypiął.  ;D