Autor Wątek: Modyfikacje i naprawy konsol - poradnik  (Przeczytany 10789 razy)

kiryl

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Modyfikacje i naprawy konsol - poradnik
« Odpowiedź #15 dnia: 08.11.2021, 09:20:11 »
Cześć,

wątek stary ale może ktoś mi jeszcze odpowie, zwłaszcza @krzysiobal

w modyfikacji IQ-502 Rev.2 w punkcie o odszumianiu dźwięku piszesz aby użyć kondensatora 1uF ale na załączonym zdjęciu widoczny jest 10uF.
Która wartość powinna być tu faktycznie użyta?

ps. dzięki za krzysiocarta :)

gsm

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #16 dnia: 07.07.2025, 10:39:27 »
Witam

Czy ktoś próbował może wymieniać gniazdo kartridży w MT777DX lub podobne gniazdo w innej konsoli? Jak najlepiej bezpiecznie je wylutować?

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
« Odpowiedź #17 dnia: 07.07.2025, 14:26:21 »
Ja, wielokrotnie. Bez profesjonalnej odsysarki cyny i często dołożenia świeżej cyny nie ma co naweć próbować.

gsm

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #18 dnia: 07.07.2025, 15:43:04 »
OK czyli pewnie podobnie się wylutowuje jak układy DIP, dołożenie cyny, odessanie, później ewentualnie dorozlutowanie przy pomocy lutownicy poruszając wyprowadzeniami żeby były ruchome i wtedy gniazdo wyjdzie. Jedynie trudno by było z od strony elementów plecionką odciągnąć cynę bo gniazdo zasłania dostęp do punktów lutowniczych.

Szkoda tylko że ciężko dostać gniazdo ze złoconymi stykami, wszędzie zwykłe styki, pytanie też jak z ich jakością.
« Ostatnia zmiana: 07.07.2025, 15:46:16 wysłana przez gsm »

krzysiobal

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #19 dnia: 07.07.2025, 17:42:08 »
Nie zauwazyłem jakiejś specjalnej różnicy w złoconych i niezłoconych. Złocone tez często widziałem pokryte niebieskim nalotem gdy konsola była przechowywana w wilgotnym pomieszczeniu.
Te najtańsze gniazda z aliexpress wcale nie sa takie złe, jedynie piny są troszkę za głęboko i kartridżę, które mają bardzo mało wystającą płytkę mogą nie wchodzić (zwłaszcza w konsolach, gdzie mechanizm wysuwu kartridzy jest jak w Iq502).
Ale zawsze można popchać te piny o 1 mm głębiej przed wlutowaniem.

Jak masz konsolę z gniazdem do wymiany to moge to zrobić w 1 dzień,

gsm

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #20 dnia: 07.07.2025, 17:51:57 »
Kupiłem dwa typy gniazd:

[nofollow]

Które będzie lepsze? Te czarne ma styki bardzo podobne do oryginału. Niebieskie ma styki nieco innego kształtu.

Mam MT777DX.
« Ostatnia zmiana: 07.07.2025, 17:57:54 wysłana przez gsm »

krzysiobal

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #21 dnia: 07.07.2025, 17:56:18 »
Ja jestem zwolennikiem tych na dole i przeciwnikiem tych na górze.Dolne ściślej przylegją do pinów.

gsm

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #22 dnia: 07.07.2025, 17:59:19 »
Też tak właśnie mi się wydawało - kolor inny bo w moim MT777DX mam oryginalne gniazdo niebieskie, no ale ważniejsze jest żeby to poprawnie działało. Co do głębokości osadzenia pinów to rzeczywiście tak jak piszesz, piny w nowym gnieździe są głębiej niż w oryginalnym. W oryginale mam piny prawie równo z górną krawędzią gniazda. Bez podgrzewania dają się podnieść, więc nie będzie problemu.
« Ostatnia zmiana: 07.07.2025, 18:12:43 wysłana przez gsm »

krzysiobal

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #23 dnia: 07.07.2025, 20:28:53 »
Pinów nie nalezy podnosić aż po sam brzeg, bo wtedy będą się zwierać przeciwlegle gdy kartridż nie jest włożony (nie wiem czemu tak jest, widocznie piny wygięte są w jakiś kształt esopodobny i spręzynują), nalezy to zrobić gdzieś do połowy miejsca między oryginalnym położeniem, a brzegiem.

Poza tym piny w tym czarnym plastiku na dole trzymają się dużo słabiej niż w oryginalnych gniazdach czy niebieskim plastiku na górze, a po wciśnięciu ich do góry będą trzymać się jeszcze słabiej, w efekcie - przy wkładaniu kartridża, cała siła napierająca na piny nie będzie kompensowana przez plastik, ale przez luty na płycie głównej. A jeśli płyta główna jest jednostronna (np. jak w terminatorach) i do tego ze słabo przytwierdzoną miedzią do laminatu, istnieje duża szansa że kiedyś pola stykowe oderwią się od płytki.

A po trzecie, po dopchaniu pinów nie da się aby wszystkie były idfealnie w jednej linii, więc nie będzie taie gniazdo wyglądać bardzo efektowanie.

Reasumująć - warto to robić tylko wtedy, gdy trzeba.W mt777dx nie trzeba

gsm

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #24 dnia: 07.07.2025, 20:49:24 »
Dzięki za cenne informacje. Na razie od biedy kartridże działają, niektóre carty trzeba o milimetr podnosić do góry gdyż na samym dole nie chcą działać. Czyszczenie styków w cartach i konsoli nie pomaga więc trzeba się z tym pogodzić. Dopiero jak to całkiem padnie to wtedy się na poważnie zastanowię nad wymianą. Plastik rzeczywiście słabo trzyma, gniazdo jest niestety słabsze jakościowo od oryginału ale pewnie nie da się nic lepszego dostać. A szkoda bo nawet wolałbym zapłacić więcej ale mieć lepsze gniazdo. Myślałem jeszcze że można by podkleić te piny bardzo niewielką ilością specjalistycznego kleju od strony wyprowadzeń ale to już chyba będzie przerost formy nad treścią.
« Ostatnia zmiana: 07.07.2025, 22:11:19 wysłana przez gsm »