Autor Wątek: Thompsonic 1500 ROM  (Przeczytany 1209 razy)

rime

• Nowy użytkownik
  • *
Thompsonic 1500 ROM
« dnia: 17.02.2022, 00:14:10 »
Hej, zakupiłem na pchlim targu mocno zajechaną konsolę Thompsonic 1500.

Pierwsze podłączenie - brak oznak życia. Standard - sprawdzam 7805, usuwam "cynogluty" a pod nimi brak jednego pada i przerwana ścieżka:

Po ogarnięciu tego problemu konsola wstała ale wyświetla jednokolorową plansze, niezależnie od tego co włożę do gniazda. Brak reakcji na przycisk reset (tło nawet nie gaśnie). Uwalony CPU ? Dociskanie TA-02NP, TA-03NP1 nie pomaga, więc to nie wina podstawek.
Skoro już konsolę rozebrałem to pomimo tego, że jest niesprawna, wymieniłem wszystkie kond. elektrolityczne, założyłem nową pastę dla 7805, i wyczyściłem całość.
Wylutowałem też obie kości ROM i zrzuciłem je za pomocą TL866II+. Po zamontowaniu podstawek, cart przestał się mieścić w obudowie. Załączam dump kości w pliku zip. Czy ogarnął ktoś tą płytkę i zmapował ją, by taki dump uruchomić w emulatorze? Jestem ciekaw jakie tytuły czekałyby na mnie, gdyby konsola działała ;-)

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!

Narn

• Nowy użytkownik
  • *
Odp: Thompsonic 1500 ROM
« Odpowiedź #2 dnia: 25.10.2024, 12:26:05 »

Wylutowałem też obie kości ROM i zrzuciłem je za pomocą TL866II+. Po zamontowaniu podstawek, cart przestał się mieścić w obudowie. Załączam dump kości w pliku zip. Czy ogarnął ktoś tą płytkę i zmapował ją, by taki dump uruchomić w emulatorze? Jestem ciekaw jakie tytuły czekałyby na mnie, gdyby konsola działała ;-)

Hello! It is not possible to make a complete collection of 1500/2500-in-1, because of two ROMs, in ROM 27C256 there is a menu of 1500 or 2500 games. In ROM 27C801 there is memory with games, there is its own menu, but the games are the same as in the collection, so you can see the composition of games in this way. I did what I could.