Autor Wątek: Czy żółte 168in1 to bazarówka??  (Przeczytany 4369 razy)

chager01

• Gość
Czy żółte 168in1 to bazarówka??
« dnia: 22.09.2017, 11:24:44 »
Dzisiaj natknąłem się na aukcję z kartridżem 168in1 w żółtej obudowie. Handlujący aukcję zatytułował ją "bazarowe 168 in 1 żółte pegasus pegazus". Czy kartridże 168in1 w żółtej obudowie traktowane są jak bazarówki?? Ja Pegasusa MT-777DX miałem zakupionego w 1992 roku w sklepie z elektroniką i właśnie dołączany był do niego żółty kartridż 168in1.

PS. oprócz tego kartridża sprzedający wystawił drugi, w różowej obudowie, żółty ma ewidentnie dorabiany label:
http://allegro.pl/bazarowe-168-in-1-zolte-pegasus-pegazus-i6967247924.html#
http://allegro.pl/bazarowe-168-in-1-rozowe-pegasus-pegazus-i6967232346.html

TomasZzz

• Aktywny użytkownik
Odp: Czy żółte 168in1 to bazarówka??
« Odpowiedź #1 dnia: 22.09.2017, 12:39:51 »
Jeszcze nie skumałeś, że Houser kręci reprodukcjami jak najęty i nie ma się co sugerować? W środku jest pcb w całości na glutach a etykieta oryginalna przednia od nich jest trochę inna.
Są także żółte i czarne 168 (z menu samolocikiem), z tą różnicą że główny rom jest na glucie.

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #2 dnia: 22.09.2017, 17:06:24 »
To jest, jak widać po zdjęciach, po prostu inny ROM niż ten "kultowy" 168 in 1. A to, czy coś jest bazarówką czy kolekcjonerem, jest kwestią umowną, to tylko pewna niepisana konwencja. Przypominam, że niektórzy kolekcjonerzy nie uznają kartridży dedykowanych klonom i uznają je za pirackie :>

sheanheavel

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #3 dnia: 22.09.2017, 18:53:53 »
Więc dopóki u nas w kraju to kolekcjoner:P

chager01

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 23.09.2017, 19:50:13 »
Jeszcze nie skumałeś, że Houser kręci reprodukcjami jak najęty i nie ma się co sugerować? W środku jest pcb w całości na glutach a etykieta oryginalna przednia od nich jest trochę inna.
Są także żółte i czarne 168 (z menu samolocikiem), z tą różnicą że główny rom jest na glucie.

Póki co, to nikt się na to nie nabiera. Zresztą kto mądry kupi gównianą 168in1 za 70 zł, gdzie spokojnie mozńa na allegro wyrwać za taką kasę oryginał.

TomasZzz

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #5 dnia: 23.09.2017, 20:31:30 »
Ogólnie kart nie jest taki zły - ma kilkanaście gier bez powtórek oraz kilka gier, których akurat nie ma na pierwowzorze. Będzie działać też na każdym klonie (w przeciwieństwie do `oryginalnej` gdzie zdarzają się problemy).

chager01

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 23.09.2017, 21:01:31 »
Ogólnie kart nie jest taki zły - ma kilkanaście gier bez powtórek oraz kilka gier, których akurat nie ma na pierwowzorze. Będzie działać też na każdym klonie (w przeciwieństwie do `oryginalnej` gdzie zdarzają się problemy).

Ale 70 zł to jest cena mocno przesadzona. A to że oryginał nie będzie działał to jest wina klonów a nie kartridża. Te klony typu Polystation czy Funstation to badziewia, które szybko się psują. Na takim MT-777DX można było grać godzinami, a obecnie produkowane klony za 30 zł nie wytrzymają nawet miesiąca ostrego grania...

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
« Odpowiedź #7 dnia: 24.09.2017, 13:04:48 »
Wymień po prostu płytkę zasilania na taką z 7805+radiator i powinna działać długo, bo takie cuda jak w poniższych dwóch konsolach to podchodzi pod zabieg `postarzania produktu`:

siudym

• Gość
« Odpowiedź #8 dnia: 24.09.2017, 23:20:08 »
Kto wymyslil ten podzial na kolekcjonerskie i bazarowki? Kiedys na poczatku lad 90 dzisiejsze kolekcjonerskie nabywalem na bazarach. ;) Wiec tez sa bazarowkami.

chager01

• Gość
« Odpowiedź #9 dnia: 25.09.2017, 13:24:58 »
Kto wymyslil ten podzial na kolekcjonerskie i bazarowki? Kiedys na poczatku lad 90 dzisiejsze kolekcjonerskie nabywalem na bazarach. ;) Wiec tez sa bazarowkami.

Ogólnie wszystkie kartridże na Pegausa to piraty, a sama konsola to też pirat. Tylko że pierwsze piraty był wzorowane na kartridżach famicoma lub/i nesowskich, a późniejsze to już była samowolka. Mało kiedy tytuł lub obrazek odpowiadał grze, która była w środku. Ponadto pierwsze wersje piratów zazwyczaj były na układach scalonych, a bazarówki na glucie
Na bazarach często można było za opłatą wymienić kartridż, więc dużo "sklepowych" kartridży trafiało na bazar.
Zresztą to jest pewnym sensie nazewnictwo umowne, przez bazarówkę

sheanheavel

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #10 dnia: 02.10.2017, 10:39:36 »
Rozmawiałem kiedyś na ten temat z babka co na stadionie dziesięciolecia z cartami siedziała. Dostawali osobno naklejki i osobno carty. Nikomu sie sprawdzać nie chciało co jest na cartach. Większość była randomowo oklejana. Szczegolnie w cartach o zaokraglonych brzegach.

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #11 dnia: 02.10.2017, 11:37:52 »
A masz jeszcze jakiś kontakt z tą babką? Bo to ciekawa informacja, a nie pamiętam, żeby kiedykolwiek mi się o uszy obiła...

zijacek

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 02.10.2017, 12:54:32 »
Rozmawiałem kiedyś na ten temat z babka co na stadionie dziesięciolecia z cartami siedziała. Dostawali osobno naklejki i osobno carty. Nikomu sie sprawdzać nie chciało co jest na cartach. Większość była randomowo oklejana. Szczegolnie w cartach o zaokraglonych brzegach.

Mogli w sumie robić jakieś uniwersalne naklejki typu "Super Mega Pegasus Game", z nadrukowanym motywem dzieciaka grającego na... Master System :). A tak to jakieś prawdopodobieństwo trafienia jednak było, a co za tym idzie przynajmniej te chwile radości do momentu odpalenia. Ja w sumie nie kojarzę u siebie przypadku takiej niespójności naklejki z zawartością, więc chyba nie było aż tak źle.

sheanheavel

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 02.10.2017, 14:50:11 »
Kontaktu nie mam, zmieniła miejsce pracy a nie koniecznie chciałem utrzymywać znajomość:P Ale Źródło pewne, ja dosyć często miałem problem z bazarkami które nie zgadzały się z labelem. Im starszy był card, tym pewniejsze że było że gra zgadza się z etykietą ;)