Autor Wątek: Artefakty grafiki na MT-777DX  (Przeczytany 1499 razy)

hajduczi

• Nowy użytkownik
  • *
Artefakty grafiki na MT-777DX
« dnia: 13.04.2016, 23:41:28 »
Witam, to mój drugi post i chciałem dopytać bo na niektórych grach pojawiają się po bokach przy przesuwaniu obrazu np. w prawo czyli idąc postacią w grze do przodu lub do góry taki pasek migających artefaktów(tekstur) z innego obszaru obrazu przy krawędzi górnej lub prawej, tak jakby obraz był przesunięty za wysoko lub się nakładało to samo lub coś takiego.

Nie wiem czy dobrze to wyjaśniłem i czy ktoś wie o co mi chodzi, jeżeli tak to czy coś z tym można zrobić ? Nie dotyczy to wszystkich gier.

krzysiobal

• Stały bywalec PG
  • Naprawie pegasusa każdemu!
Odp: Artefakty grafiki na MT-777DX
« Odpowiedź #1 dnia: 14.04.2016, 01:43:27 »
To jest naturalny objaw gier Pegasusowych, spowodowany tym, że jeden bit z tablicy Attribute Table (określającej kolory pikseli tła) obejmuje nie jeden kwadracik 8x8, ale 4 takie kwadraciki (2 w lewo i 2 w prawo). Ponieważ 99% gier stosuje mirroring pionowy albo poziomy, więc kwadracik z prawej (lub z dołu) po przesunięciu gracza od razu jest wyświetlany na lewo (lub na górze), ale kwadracik ten jest nadal opisywany tym samym kolorem wobec czego widać charakterystyczne artefakty.

gsm

• Użytkownik
  • *
Odp: Artefakty grafiki na MT-777DX
« Odpowiedź #2 dnia: 11.07.2024, 11:08:49 »
Na konsoli NES nie występują takie artefakty, a jeśli już to bardzo niewielkie. Wygląda na to że jest to przypadłość Pegasusów, ale nie NES-ów.
« Ostatnia zmiana: 11.07.2024, 11:32:26 wysłana przez gsm »