Autor Wątek: 150 in 1 z aliexpress - Rockman 1 2 3 4 5 6 - opis  (Przeczytany 20073 razy)

Zen

• Użytkownik
  • *
150 in 1 z aliexpress - Rockman 1 2 3 4 5 6 - opis
« dnia: 05.10.2015, 22:44:01 »
Witajcie.
Niecały miesiąc temu kupiłem na aliexpress trzy składanki: 150in1, 198in1 oraz 400in1 (te dwie ostatnie kupiłem jako zestaw).
Od dnia zamówienia, na przesyłkę czekałem 16 dni. Trzy kartridże były zapakowane w jedno pudełko, mimo, że były kupione od dwóch różnych sprzedawców. Wysyłka była bezpłatna - przesyłka rejestrowana China Post Registered Air Mail.
198in1 było już opisywane przez użytkownika Luc84. 400in1 opiszę w najbliższych dniach, jednak już dzisiaj mogę napisać, że jest to słaba składanka i wg mnie nie warto jej kupować.
Dzisiaj opiszę Wam 150in1, ponieważ jest to najlepsza składanka z tych trzech. Jest ona bardzo dobra, gdyż ma sporo znanych i grywalnych tytułów. Kupiłem ją na następującej aukcji:
Kod: [Zaznacz] [nofollow]
http://www.aliexpress.com/item/Top-quality-8-bit-Game-Cartridge-150-in-1-with-Rockman-1-2-3-4-5/32411137875.htmlW chwili obecnej jest w promocyjnej cenie - u innych sprzedawców kosztuje około 14 dolarów. Za promocyjną cenę 8,80 dolarów, w przeliczeniu na złotówki, wyszło około 34 złote (płaciłem kartą przypisaną do konta w PLN, a wtedy kurs waluty jest trochę zawyżony).
Składanka ta jest również dostępna w wersji z "Battery Save" - przynajmniej tak wynika z gier wymienionych na liście w innej aukcji. Nie wiem czy "wynalazek" jakim jest "Battery Save" działa, jednak biorąc pod uwagę koszt zakupu (około 15 dolarów, a są również aukcje z ceną około 40 dolarów) oraz ułatwienie o którym w dzieciństwie się tylko marzyło, postanowiłem nie inwestować w to rozwiązanie - to nie byłaby ta sama frajda z gry.
Na zdjęciach zobaczycie, że szukając gry na liście, po lewej stronie znajduje się miniaturka z gry, nazwałbym to print screenem. Menu jest bardzo ciekawe i oryginalne.
Jednocześnie przepraszam, że nie zamieściłem zdjęć układu, ale otwieranie pudełek z grami nadal jest dla mnie nieopanowaną sztuką. Wolę nie ryzykować uszkodzenia pudełka.
Kartridż był testowany na Pegasusie IQ-502 rev. 2.

Lista gier z aukcji:

Zdjęcia:

Podsumowując, uważam, że zakup tej składanki był strzałem w dziesiątkę. Za około 34 złote dostajemy najlepsze hity wydane na Pegasusa. Są tu prawie wszystkie gry, jakie chciałem mieć. W tej chwili przychodzą mi na myśl zaledwie trzy tytuły, które muszę mieć w swojej kolekcji, a których nie ma na tej składance. Znajdują się tu również gry, których nigdy nie widziałem, a już po pierwszym ich włączeniu, zachwyciły mnie swoją grywalnością. Jeżeli nie chcesz wydawać sporej kwoty na skompletowanie ulubionych gier z dzieciństwa, to ta składanka jest dla Ciebie. Osobiście mam sporo kartridży, które kupiłem okazyjnie - mimo wszystko jakieś pieniądze na nie wydałem - i uważam, że do szczęścia wystarczyłyby mi 168in1, Złota Czwórka, Złota Piątka i opisywana przeze mnie składanka 150in1. Resztę kartridży mógłbym bez żalu sprzedać. Zaznaczam, że jest to moje osobiste zdanie.
« Ostatnia zmiana: 06.10.2015, 19:12:32 wysłana przez Zen »

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
Odp: 150 in 1 z aliexpress - Rockman 1 2 3 4 5 6 - opis
« Odpowiedź #1 dnia: 05.10.2015, 23:10:53 »
Zaznaczam, że jest to moje osobiste zdanie.

A ja do samego końca myślałem, że o wykładnia Kościoła Katolickiego... Bawią mnie takie dodatki w postach tak, że sobie tego nie wyobrażacie :)

Zen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #2 dnia: 06.10.2015, 09:13:05 »
Jak już na start robi się off-top, to też go zrobię. Nie rozumiem dlaczego uważasz, że to wykładnia KK. Wykładnią KK jest "To jest nasze zdanie i wy macie mieć takie samo. Macie myśleć tak jak my.". Zaznaczam, że jest to moje osobiste zdanie  :P
Dla mnie to określenie oznacza, że nie musicie się ze mną zgadzać.
Zauważyłem, że zdjęcia w linkach są obrzydliwie duże. Dzisiaj po południu to poprawię, bo nie mają one żadnej wartości.

matizc

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #3 dnia: 06.10.2015, 16:05:32 »
Powiem tak. Jesli jestes graczem, ktory chce za mala kase pograc w klasyki to jest to dobry zakup.
Rownie dobry (moim zdaniem), a nawet lepszy jest zakup everdrive.
Ja jestem kolekcjonerem i osobiscie nie wyobrazam sobie miec takiego carta w swojej kolekcji, bo to profanacja :)

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #4 dnia: 06.10.2015, 19:18:54 »
Nie no, chodzi raczej o to, że jak coś piszesz i nie cytujesz, nie powołujesz się na kogoś innego, to oczywiste, że to Twoje zdanie, a dopiski typu "to moja własna opinia", mające chyba w założeniu bronić przed najazdem troglodytów podających się za obrońców jakiejś świętości, bawią mnie :> Chociaż chyba jeszcze bardziej lubię zwrot typu "to moja subiektywna opinia" - bo SJP zakłada oczywiście podział na dwie różne opinie różniące się wartością :)
Też kiedyś kłóciłem się (na tym forum, możesz poszukać) z ludźmi, co nie akceptowali, że mogę lubić coś, czego oni nie trawią, albo na odwrót, więc znam motywacje, ale nie dajmy się zwariować.
Tyle na temat, żeby nie wyszło, że modek się czepia bez powodu i offtopy rozkręca :>

Zen

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 06.10.2015, 19:45:10 »
Profanacja to zbyt mocne słowo.
Kolekcjonowanie kartridży, to drogie hobby. Zdobycie serii Rockman'a (Megaman'a) na jednym kartridżu, na układzie scalonym, to koszt kilkuset złotych. Zdobycie serii Duck Tales, to również niemała inwestycja.
Realia są takie, że kartridż nie jest artykułem pierwszej potrzeby. Można kupić same carty tego typu lub kilka oryginalnych klasyków i kilka chińskich cartów typu 150in1 z aliexpress - takie rozwiązanie ja zastosowałem. Mam 168in1, Złotą Piątkę oraz Złotą Czwórkę + sporo piratów od których mnie odrzuca ze względu na tandetną okładkę, która nie ma nic wspólnego z grą (np. kaczki na labelu od Darkwing Duck). Nie uważam, że taki kartridż ma większą wartość od zaprezentowanej tu składanki 150in1. Z resztą na forum utarło się przekonanie, że w większości przypadków piracki kartridż na glucie jest wart 5zł.
Poza tym, dla przykładu, ktoś na starcie, chcąc przypomnieć sobie dzieciństwo, ma budżet w wysokości 300zł. Niech kupi za te pieniądze oryginalnego Pegasusa i kartridże z aliexpress, niż żeby miał kupować konsolę BS-500AS i kilka kolekcjonerskich cartów, które mogą na takiej konsoli się nie uruchomić.
Tak na prawdę wszystko sprowadza się do pieniędzy i konsensusów jakich musimy dokonać.

PS Poprawiłem zdjęcia.

fakk3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #6 dnia: 07.10.2015, 20:06:43 »
Bardzo Fajny ten kart 150 in 1. Ma bardzo fajnie zrobione menu. Niestety za młodu takich składanek nie było i trza było kupować dziesiątki bazarówek ;D

Luc84

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #7 dnia: 14.10.2015, 21:37:39 »
Zamówiłem właśnie na Aliexpress za 8.80$. Będzie to dobre uzupełnienie dla mojego 198in 1. Choć większość pozycji się powtarza to tu jest Rockman, Castlevania, Kirby i Flinstonowie i trylogia Mario a jeszcze kilka tytułów odmiennych by się znalazło. Trylogię Mario mam co prawda na innym karcie, no ale jeśli ten kart dojdzie cały i sprawyn, to może tego Mario wystawię na sprzedaż.

Ostatnio trochę wróciłem do grania w gry z Pegasusa, choć paradoksalnie na emulatorze jakoś bo dużo łatwiej ;) No ale uznałem że taki fajny zestaw warto mieć w fizycznej postaci.

No wiadomo że obecnie kart nie ma wartości kolekcjonerskiej skoro jest to nowy produkt łatwo dostępny, ale za ileś lat to kto wie. Nie jestem kolekcjonerem jeśli chodzi o karty bo to za droga zabawa dla mnie, bardziej interesuje mnie ich zawartość.

NKP

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #8 dnia: 18.10.2015, 09:45:31 »
Ja również się skusiłem. Za także ceną myślę, że warto-zaznaczam, że jest to moje osobiste zdanie prezentuję cudze opinie pozdr.Mcin  ;) ;) ;D

Mcin: I ja was kocham :)
« Ostatnia zmiana: 18.10.2015, 22:51:15 wysłana przez Mcin »

Luc84

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #9 dnia: 22.10.2015, 17:39:03 »
Kart już do mnie dotarł, jestem pod wrażeniem tego jak szybko tym razem, bo praktycznie około tygodnia. Kart wygląda że działa u mnie bez problemu, w przeciwieństwie do 198in1 do którego muszę resetować konsolę.

fakk3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #10 dnia: 22.10.2015, 18:38:35 »
Czy Parodius działa ci poprawnie?

Luc84

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #11 dnia: 22.10.2015, 20:10:23 »
Sprawdzę później.

Luc84

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #12 dnia: 23.10.2015, 22:09:30 »
Chyba ok. A u Ciebie z czym jest problem w tej grze?
« Ostatnia zmiana: 23.10.2015, 22:18:16 wysłana przez Luc84 »

fakk3

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #13 dnia: 23.10.2015, 22:10:57 »
Na początku spowalnia, a później gra nie miłosiernie gliczuje. Jestem ciekaw czy to wina tego, że grałem na tanim klonie.

Luc84

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #14 dnia: 23.10.2015, 22:17:43 »
A z tym klawiszem to jednak się pomyliłem, wybiera się na początku czy gra się na jednym czy dwóch przyciskach. Co do prędkości to sprawdzę jak przy dłuższej grze. Migają dosyć wrogowie, ale to raczej kwestia limitu spritów na famicomie w jednej linii. Na emulatorze da się to ominąć, na konsoli nie.
« Ostatnia zmiana: 23.10.2015, 22:58:10 wysłana przez Luc84 »