Autor Wątek: Zdanie o Waszych miastach :)  (Przeczytany 4494 razy)

cube

• Użytkownik
  • *
Zdanie o Waszych miastach :)
« dnia: 10.11.2011, 23:35:12 »
Z okazji dnia Niepodległości zachęcam do napisania zdania o swoim mieście w naszym (podobno) niepodległym kraju :)
Ja jestem z Gdańska. Ogólnie miasto małe, choć lansują je na duże, właściwie bardzo łatwo do każdego dotrzeć. Morze jest zanieczyszczone, kondycja sportowa ostatnio upadła, ale po zmianie trenera Lechii wszyscy spodziewają się cudu nad Motławą. Starówkę wypełniają kawiarnie do których i tak nikt nie chodzi a klubu można zliczyć na palcach obu rąk. Młodzież w generalnej większości zajmuje się byciem emo idiotami, choć nie brakuje również wielkich "kibiców" którzy zaczęli chodzić na mecze Lechii, bo fajnie pobujać się w barwach klubowych i chodzić na nowy stadion otwarty w tym roku. Dla amatorów szybkiej miłości lub jej braku nie brakuje dziewczynek co za miły wieczór dadzą Ci wszystko co mają do zaoferowania, czyli d**e ;) Oczywiście nie wszystkie takie są, ale odsetek spory :)
Ogólnie żyje tu niemal 24 lata i miałem długi epizod platonicznej miłości do mojej małej Ojczyzny, który ostatecznie zamienił się w cynizm. :)

Mati

• Stały bywalec PG
Odp: Zdanie o Waszych miastach :)
« Odpowiedź #1 dnia: 10.11.2011, 23:55:09 »
Co ja mogę o Białymstoku napisać? Tak na prawdę wróciłem na stałę do niego 2 lata temu, wcześniej całe dzieciństwo edukowałem się w Laskach koło Warszawy a do domu przyjeżdżałem tylko na ferie, Święta, wakacje. Mieszkam sobie na spokojnym osiedlu, praktycznie mała garść znajomych jest. To nie to samo co koło Wwa. Tam było ich mnóstwo ale po skończonej szkole każdy wrócił do siebie i swój żywot wiedzie. Niepodoba mi się to miasto zupełnie, stolica sexu gdzie dziewczyny się puszczają na każdym kroku w klubach, czy gdzie popadnie. Chłopaki to albo dresy, ćpuny itd, zupełnie niepasuje do tego miata, za spokojny jestem, rasizmu tu w ch, dyskryminacja niepełnosprawnych w większości. Sam jestem takim człowieką i albo ludzie ci pomogą z litości, albo wcale. Może i miasto piękne itd ale za dużo gówna, dresów, szmat i popierzonego disco polo. Gdybym miał jakiś hajs, to najchętniej wróciłbym do Warszawy. Jedyne co mnie tu trzyma teraz to moja rodzina, kilka znajomków, przyjaciółek, przyjaciół ale to garstka.

SebaSan1981

• Astromaniac
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #2 dnia: 11.11.2011, 01:01:35 »
Fajny hydeparkowy temat. Cóż ja mogę powiedzieć o mieście w którym mieszkam... w Chełmie jest w miarę spokojnie, choć na wakacje miasto ożywia się przez kilka wydarzeń "kulturalno-sportowych". Przemysł opiera się na cementowni, kopalni kredy.. i to w zasadzie tyle. Chełm jako niegdysiejszy pupilek PRL-u ma dość dobrze rozwiniętą infrastrukturę drogową. Niestety przez lata zaniedbań drogi w połowie miasta są dziurawe jak ser szwajcarski. Na szczęście systematyczne remonty poprawiaja ich stan ale miasto i tak jest zakorkowane w godzinach szczytu. Można też powiedzieć że Chełm Biedronką, sklepami i supermarketami stoi.

Miniaturka Chełma z lotu ptaka a tu poniżej bezpośredni link:

http://i545.photobucket.com/albums/hh396/SebaSan1981/chelmptaup4.jpg

A ludzie w Chełmie?? No cóż.. Panie są piękne, sympatyczne i kontaktowe. Dużo jest licealistek, nieco mniej studentek. Niestety sporo jest dresiarstwa blokowego i chłystków w kapturach, zwłaszcza w "gorszych" dzielnicach z mieszkaniami komunalnymi. Jest też mała "dzielnica" gdzie mieszkają Romowie (okolice Trubakowskiej). W Chełmie niewiele jest atrakcji. Zaliczyć do nich mogę: starówkę miasta, podziemia kredowe oraz Kumową Dolinę gdzie jest strzelnica i ekstremalna trasa do śmigania na rowerach górskich. Imprezy klubowe to w zasadzie klub Cosmos (z muzyką czysto klubową bez wsiurskich wstawek discopolo), discopolowa Kolorowa i już ;)
Mamy też jedną z największych w rejonie halę sportową (jakieś 100m od mojego bloku) gdzie regularnie odbywają się różne imprezy. Chelm to dość spokojne miasto, czasami tylko dzieją się jakieś dymy/awantury lub nagłośnione przestępstwa. To chyba tyle.

retciak

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #3 dnia: 11.11.2011, 01:41:33 »
Zawiercie - Miasteczko, a raczej Wiocha jak Sqrwysyn... Fala negatywnej energii, miasto na tyle głupie że szok.
Niegdyś należało do III Rzeszy, leżące na Wyżynie, krakowsko-Częstochowskiej czy jakoś tak, na  Syfiastej Rzece Warta.
Miejsce to nie zawsze miło wspominam, Każdy ponad każdym, Bezrobocie jest wysokie, co możecie przeczytać na Nonsensopedii, ale jak wiadomo, PsychoFani HKS Ruchu Chorzów, Dzielnice, które niby są "Pr0 el0 Yoł GanKsta", a solówy wyglądają 1 vs. 5, Policja pozwala chodzić Ułomnym psychicznie z nożem na 20 cm. Ogólnie...
Na moim osiedlu niegdyś było, że jak "Jesteś z Przyjaźni masz Szacun". No u mnie na osiedlu tak jest, nie ma za to takiego dresiarstwa, za to jest dużo osób co Handlują, albo palą towar. Ogólnie poznasz ciekawe osoby, Buractwo też mile widziane.
Panienki - tak, same Kuur*wy, które za drobną prowizja robią Szuflade z nóg, są tez niektóre fajne, normalne, co chcą cos osiągnąć w Życiu. Są "Osiedlowe Pienkośći, ze zgryzem jak królik", Koleżanki, lecz ostatnio tylko kończy się na "Cześć, Cześć" itp.
Zawiercie słynie najbardziej z Huty "Zawiercie" i byłej, rozdupconej przez Mirka Mazura - byłego prezydenta zakładu "Przędzalnia Bawełniana Przyjaźń" - Skąd też wzięła się nazwa mojego Osiedla.
Niegdyś - Spokojne miasto, Dobry zarobek, Teraz - Chu*nia z grzybem o smaku pustki.

YAHHA

• Ultra ANTYRecenzent PG - LORD MEGAZORD
  • Stały bywalec PG
  • WAKE UP BITCH
« Odpowiedź #4 dnia: 11.11.2011, 09:53:38 »
KRAKÓW,
prapradawna zapomniana MEGAŚNA stolica polski heh ale to było kiedyś. Dziś dom króla Lechozaura czy się komu podoba czy nie większości krakowa NIE podoba się. Miasto tętniące życiem, imprezy życie studenckie z racji uczelni AGH, UJ, AE w tym mieście napływ jest z każdej strony kraju lasek różnej maści ładne ładniejsze i bezkonkurencyjne tzw blachary, tak samo z facetami zdarzają się w dzielnicach mroku tj huta,kur..wanów,bieżanów Panowie którzy pytają o godzinę i proszą o wsparcie finansowe"wyskakuj ch.... z kasy". Miasto powiedzmy że ładne z klimatem, rynek kazimierz oblegany przez pijaków z UK "nie wszystkich", jak i romów cyganów przewija się tu mieszanka kultur. Kupisz oscypek ciupagę czy chiński organizer. Huta już nie jest tak piękna stare blokowiska, pamiętają jeszcze czasy komuny i nakazów pracy. Jak to w dużym mieście korki są wszędzie przed pracą o zgrozo po w trakcie, nocą można się beztrosko poruszać, w poszukiwaniu łatwej miłości za szybką kasę. Odwieczny problem z miejscami prakingowymi :), nadgorliwościa SM, w ciekawszych dzielniacach mur beton rysa na masce ew ktoś sprawdzi grubość szyby i posłucha płyt. Uwaga wokół plant i na rondzie matecznym, namiętnie paćkają szyby :angry:. Miasto zanieczyszczone głównie spaliny oraz elektrociepłownia łęg która ogrzewając tworzy nowe chmury, czasem ładny SMOggg wisi nad miastem. Mnie się do tego stopnia znudziło że raz mieszkam w nim raz pod nim 20 km od krakowa w kierunku na zakopane i zależy to od humoru oraz korków w mojej wśi ale to już na inną rozprawkę. Reasumując kraków jest drogi do codziennego życia na przyzwoitym poziomie, żyje się szybko nikt nie ma na nic czasu każdy zapier... za monetą, heh a ta mała mieścina pozwala mi się poczuć jak 30 lat temu żyje się tu wolniej ciszej spokojniej i deka taniej ot taki zaścianek...

cube

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #5 dnia: 11.11.2011, 12:38:50 »
Co do swojego miasta dodam, że stolica Solidarności co jest widoczne zwłaszcza w centrum, nie brakuje zabytków, w końcu całe centrum jest zabytkowe :) Poza tym zarówno Bastion PiSu i PO :D
YAHHA, w Krakowie bywałem kilkakrotnie, głównie na kibicowskim szlaku i powiem tyle: Latało się po mieście :D Szkoda tylko, że wszędzie te noże...  :F

YAHHA

• Stały bywalec PG
  • WAKE UP BITCH
« Odpowiedź #6 dnia: 11.11.2011, 12:49:05 »
Taaa pamiętam jak kiedyś z naście lat temu po derbach gumiorzy z Wisła, w centrum huty leciały witryny sklepowe. Wbiliśmy z kumplem do tramwaju z ulgą uff udało się, a tu podchodzi do nas kolo wyciąga coś ala MACZET  :o za kim jesteście... Pamiętam tylko tyle że powiedziałem wracamy od babci. Ten epizod i kawał blachy blisko żeber zapamiętałem na długo, od tamtej pory przerzuciłem zainteresowania na koszykówke naturalnie kobiet na hali wisły. :F

nox

• FrankAndStein
  • Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #7 dnia: 15.11.2011, 15:51:36 »
KRAKÓW,
prapradawna zapomniana MEGAŚNA stolica polski heh ale to było kiedyś. Dziś dom króla Lechozaura czy się komu podoba czy nie większości krakowa NIE podoba się. Miasto tętniące życiem, imprezy życie studenckie z racji uczelni AGH, UJ, AE w tym mieście napływ jest z każdej strony kraju lasek różnej maści ładne ładniejsze i bezkonkurencyjne tzw blachary, tak samo z facetami zdarzają się w dzielnicach mroku tj huta,kur..wanów,bieżanów Panowie którzy pytają o godzinę i proszą o wsparcie finansowe"wyskakuj ch.... z kasy". Miasto powiedzmy że ładne z klimatem, rynek kazimierz oblegany przez pijaków z UK "nie wszystkich", jak i romów cyganów przewija się tu mieszanka kultur. Kupisz oscypek ciupagę czy chiński organizer. Huta już nie jest tak piękna stare blokowiska, pamiętają jeszcze czasy komuny i nakazów pracy. Jak to w dużym mieście korki są wszędzie przed pracą o zgrozo po w trakcie, nocą można się beztrosko poruszać, w poszukiwaniu łatwej miłości za szybką kasę. Odwieczny problem z miejscami prakingowymi :), nadgorliwościa SM, w ciekawszych dzielniacach mur beton rysa na masce ew ktoś sprawdzi grubość szyby i posłucha płyt. Uwaga wokół plant i na rondzie matecznym, namiętnie paćkają szyby :angry:. Miasto zanieczyszczone głównie spaliny oraz elektrociepłownia łęg która ogrzewając tworzy nowe chmury, czasem ładny SMOggg wisi nad miastem. Mnie się do tego stopnia znudziło że raz mieszkam w nim raz pod nim 20 km od krakowa w kierunku na zakopane i zależy to od humoru oraz korków w mojej wśi ale to już na inną rozprawkę. Reasumując kraków jest drogi do codziennego życia na przyzwoitym poziomie, żyje się szybko nikt nie ma na nic czasu każdy zapier... za monetą, heh a ta mała mieścina pozwala mi się poczuć jak 30 lat temu żyje się tu wolniej ciszej spokojniej i deka taniej ot taki zaścianek...

Faktycznie ostatnio mateczny to tragedia... Całe szczęście, że jest niedaleko Biedronka i Mcdonald's.
A tam gdzie mieszkasz jest fajne kąpielisko, co roku tam jadę :)

kozi616

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #8 dnia: 15.11.2011, 18:36:00 »
Włodawa
dziura we wschodniej polszy. corocznie odbywa się tutaj festiwal 3 kultur (prawosławie, judaizm, katolicyzm) i poleskie lato z folklorem. w czasie wakacji ożywa Okuninka (j. białe). ostatnim czasy przez wysyp gotówki unijnej nawet sporo się dzieje. dużo nowych dróg, chodników. pierwszy w powiecie basen (kryty), 2 orliki. szkoda że od 60 lat nie mogą wybudować przejścia granicznego, bo miasto na tym by sporo skorzystało. sporo dresów, ale i metali którzy żyją w miarę w zgodzie (1 morderstwo na 5 lat :D ). z tego co wiem to u mnie też się puszczają, ale słyszałem to tylko z pogłosek, bo sam żyję za spokojnie, a na weekend i tak wyjeżdżam na giełdy, więc nie ma jak sprawdzić :D sporo supermarketów. można pozwiedzać trochę. kościoły, cerkiew i synagoge. sporo przedwojennych budynków. niestety brak pracy (bez pleców). 15 tys mieszkańców. szkoła tylko do liceum. spokojnie do życia :)

SebaSan1981

• Astromaniac
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #9 dnia: 15.11.2011, 19:36:03 »
Ja dodam od siebie że wszystkie znaki na niebie i ziemi wskazują na to że będe wkrótce nowym mieszkańcem Włodawy właśnie :) Podoba mi się luźna senna atmosfera tego miasteczka. Jedynie (w porównaniu z chełmskim) Tesco mnie śmieszy. A wk**wia niesamowicie droga "łupu łupu łupu" na długości Korolówka-Żuków-Mosty.. toć już lepsze drogi robili Niemcy w czasie I Wojny Światowej....

Mati

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #10 dnia: 15.11.2011, 21:03:21 »
Apropo mieszkania w mieście, to ja już wolę to niż przeprowadzać się na wieś. Nigdy nielubiłem jeździć na wioskę do babci, tam jeszcze nudniej się czułem. Co innego jak tam miałbym znajomych i wakacje to tylko pewnie bym tam spędzał. A w Krakowie bywałem wiele razy na tzw zielonych szkołach, bardzo fajny klimat tam jest i jest co zwiedzać. Kościół Mariacki taak dzwon Zygmunta się właziło na samą górę. Bardzo kocham też Trójmiasto, nie wiem dlaczego ale bardzo chętnie bym tam powrócił a też bywałem dużo razy w tych rejonach. Ja zadam wam pewne pytanie. Jak to u was jest? Czy przeważnie macie tak, że macie na tyle dosyć swojego miasta i powiedzmy, że jedziecie na jakiś czas do innego, które wydaje wam się, że bardziej tętni życiem tj. Jakaś taka przyjemniejsza atmoswera, inni ludzie i czy macie tak, że chętnie byście się do tego miasta z własnego wyprowadzili? Ja mógłbym wrócić do Wwa. Raz, że mnóstwo znajomków, 2 jakaś taka atmoswera inna zupełnie, choć mówi się, że Warszawiacy to materialiści, krawaty itd, ale ja tak nieuważam. Wg mnie są bardziej kulturalniejsi, pomocni niż ludzie w moim mieście. Kolega pojechał tam studiować i czuje się bezpieczniej co w Białym za byle co dostałbyś w prl. Znajomi z Wwa akurat jak mnie odwiedzili w Białymstoku twierdzą, że chcieliby tu zamieszkać, bo jest spokój, cisza no akurat tu się zgodzę, bo na takim osiedlu mieszkam no ale jak to się mówi wszędzie dobrze gdzie nas nie ma. Jak jest w waszym przypadku?

YAHHA

• Stały bywalec PG
  • WAKE UP BITCH
« Odpowiedź #11 dnia: 15.11.2011, 21:11:48 »
Ech Mati wszędzie dobrze gdzie nas nie ma, u mnie się to sprawdza KRAK mi się przejadł znam go jak własną kieszeń wioska codzień mnie zaskakuje, czasem wk...rza. Jest coś takiego jak lekkie ssanie bo tęsknota to za duże słowo, lubię czasem sobie wrócić np na stare śmieci osiedle, do znajomych ale to już nie jest to co było kiedyś:(. Za duże zmiany,zachodzą w nas w miastach wszak to żywy organizm tętniący życiem wszystko się zmienia. Ja mam tak że lubie być w miarę możliwośći w rózych miejscach jedno na stałe na dłuższa mete mnie męczy, może tak akurat działa na mnie komercyjny przereklamowany krakau. Cóż poradzę tak mam... w Wawie nie widzę siebie, tam jest niby 50 a każdy leci 100 hehe:) był dzień że jeżdziłem firmowo dzień w dzień za ogromna METOROPOLIA jak dla mnie. Generalnie w wawie żyje się o te 100 szybciej nie wiem czy był wydolił.
« Ostatnia zmiana: 15.11.2011, 21:42:42 wysłana przez YAHHA »

Mati

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #12 dnia: 15.11.2011, 21:24:16 »
Yahha znając życie, pewnie gdybym wyjechał do Warszawy to tęsknił bym za Białymstokiem, choć nie wiem. Ostatnio przeżyłem tutaj niezaciekawe chwile, więc. sam nie wiem.

Soulwatcher

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #13 dnia: 26.07.2012, 10:44:44 »
Warszawa - największe miasto w Polsce, bardzo rozległe, cały czas zabiegane. Osoby przyjezdne często mają trudności z przyzwyczajeniem się do tego zgiełku.
Z ciekawszych miejsc w Warszawie mogę wymienić:
- Stare Miasto - non stop pełno tutaj turystów :)
- Park Szczęśliwicki - moim zdaniem najładniejszy park w Stolicy. Sporej wysokości górka, OGROMNE jeziorko, piękne widoki - idealne miejsce do zrelaksowania się.
- inne ładne parki w Warszawie: Pole Mokotowskie, Moczydło (na moim osiedlu :) ), Morskie Oko i oczywiście zabytkowe Łazienki Królewskie.
- Plac Trzech Krzyży - dla fanów tzw. car spottingu (czyli uganiania się z aparatem za ciekawymi samochodami) jest to miejsce święte, podobnie jak odchodząca od Placu ulica Żurawia. Nie ma dnia, żeby się tam jakieś egzotyczne auto typu Ferrari czy Lamborghini nie pojawiło :)
- ZOO - tutaj można siedzieć godzinami. A szczególnie w rekinarium - ogromne akwarium z rekinem, wygaszone światła i spokojna, relaksująca muzyka... Coś fantastycznego.
- Pałac Kultury i Nauki - przez wielu znienawidzony, ale mimo wszystko symbol Warszawy. Polecam przejażdżkę na najwyższy taras widokowy - panorama miasta zapiera dech w piersiach :)
- dla fanów zakupów - CH Arkadia (podobno największe centrum handlowe w Europie Wschodniej), CH Blue City i CH Złote Tarasy (to ostanie również wizualnie może się podobać).
- fontanny na Podzamczu - sztuczne jezioro, z bardzo szerokim murem, na którym można się nawet położyć, a w nim jedna wielka fontanna i kilkadziesiąt (!) mniejszych. Również można tu siedzieć godzinami :)
Polecam także przejażdżkę zabytkowym tramwajem linii T (kursuje tylko w weekendy), zahaczającym o różne ciekawe punkty miasta.

Jako rodowity warszawiak powiem, że to miasto naprawdę da się lubić - trzeba się tylko do niego przyzwyczaić. :)
« Ostatnia zmiana: 26.07.2012, 10:48:06 wysłana przez Soulwatcher »