Witam was dzisiaj chciał bym wam przedstawić oryginalną konsole od Nintendo o nazwie Famicom AV model HVC-101. W zestaw wchodzi konsola,2 pady, instrukcja obsługi, przejściówka na system RF, Kabel AV, przejściówka dla telewizorów z USA. Mój zestaw nie zawierał oryginalnego 10V zasilacza.

Konsola jak na tamte czasy miała futurystyczny design obudowy i jest on dość ciekawy. Konsola posiada slot na carty 60 PIN-owe, wejście na zasilacz oraz kabel AV wyposażony w specjalna płaska wtykę. Konsola w przeciwieństwie do swojego poprzednika posiada odłączane pady z wtykami 7 BIN-owymi, Z boku konsoli znajduje się zaślepiony port na pistolet o wtyce 15 BIN-owej. Pady są niewielkich rozmiarów ale za to bardzo wygodne, długość kabla to zaledwie 90 cm więc są dość krótkie, rekompensuje to jednak kabel AV mający długość około 1,88 m. Jednak nie sprawdza się to w niektórych ustawieniach sprzętu w pomieszczeniu i krótkie kable padów dają o sobie znać. Konsola zawiera przyciski power i reset, niestety w przeciwieństwie do Famicoma RF nie zawiera systemu wyjmowania cartów i niestety trzeba je wyjmować ręcznie.Sama konsola jest skręcana śrubami identycznymi do tych używanych w cartach do NES-a. Konsola posiada system przeciw kurzowy chroniący konektor konsoli podobny do tego w Pegasus-ie IQ-502 tylko ciut mniejszy Japończyki lubią robić wszystko szybciej, rozmnażają się prawie jak króliki, ich gitarzyści grają bardzo szybko (za co ich kocham !) to i w gry graja szybciej tak więc konsola pracuje tak jak jej poprzednik w 60Hz. Konsola generuje piękny obraz momentami zbyt jaskrawy , według mnie.

Jako ciekawostkę dodaje skany instrukcji obsługi konsoli

brak fotek wnętrzności z racji tego iż nie posiadam odpowiedniego wkrętaka by rozkręcić obudowę. mam nadzieje że moja prezentacja się spodobała