nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić.
Kilka dni temu przypadkowo trafiłem na film o którym dawno zapomniałem.
Czemu utkwił mi w pamięci ? przez tytuł: Super Mario Brothers
Dzięki telewizji np: Polsat ten film na pewno zna nie jeden kolega forumowicz.
Dla tych którzy nie znają postanowiłem przybliżyć ten tytuł a dla tych co znają przypomnieć,
dodatkowo pokusiłem się o wlasną recenzję.

link do dużego obrazka:
http://img338.imageshack.us/i/69537533.jpg/Trailer :
http://www.youtube.com/watch?v=wtMZKYnLg5creżyseria: Roland Joffé, Dean Semler
scenariusz: Ed Solomon, Parker Bennett
premiera: 28 maja 1993 (Świat)
produkcja: USA, Wielka Brytania
gatunek: Fantasy, Komedia, Przygodowy, Akcja
Obsada:
(część)
Mario Mario - Bob Hoskins
Luigi Mario - John Leguizamo
Księżniczka Daisy - Samantha Mathis
Król Koopa - Dennis Hopper
Król - Lance Henriksen
Iggy - Fisher Stevens
Spike - Richard Edson
Lena - Fiona Shaw
Daniella - Dana Kaminski
Toad - Mojo Nixon
Ocena wg. użytkowników Filmweb 5,6/10
W 1994 roku film otrzymał 2 nominacje do Saturn'ów w kategorii Najlepsza charakteryzacja i Najlepsze kostiumy Joseph A. Porro
Opis Filmu:
Adaptacja popularnej gry video o przygodach dwóch braci hydraulików.
Bracia Luigi i Mario odkrywają świat znajdujący się pod ziemią o nazwie Dinohatan w której władzę sprawuje okrutny król Koopa.
Król Koopa pragnie władzy absolutnej, by tego dokonać potrzebuje magicznego kamienia, fragmentu meteorytu sprzed 65 mln lat.
Kamień umieszczony jest w naszyjniku studentki archeologii Daisy. Która okazuje księżniczką.
Koopa wysyła swoich agentów by porwali księżniczkę i wisiorek. Dzielni bracia ruszają na pomoc Daisy i ocalić świat.
Recenzja:
Jak w grze tak i w filmie chodzi o to samo, by z łap Koopy ocalić księżniczkę. Wielu zarzuca że film nie przypomina gry za bardzo,
ale jak ma przypominać ? w 100% ma być na zasadzie platformówki

?
Film jest zrealizowany w 1993 roku więc nie możemy spodziewać się jakości efektów z avatara.
Co do scenariusza sam bym wiele zmienił, ale właśnie, w 1993 nie miałbym możliwości realizacji wielu pomysłów.
Dzielny Mario i Luigi biegają w dziwacznej krainie spotykają dziwaczne stwory Goomba które z gra nie mają wiele wspólnego.
Wolałbym stworki bardziej podobne do tych z gry bo stworzenie innych kostiumów jest możliwe. Scenariusz żadnej nagrody by nie dostał ani w tedy ani teraz, wielu z moich znajomych na pewno używać będzie tego filmu "do poduszki" zamiast tabletek nasennych. Jest tam wiele rzeczy które mnie drażnią np koopa i jego żołnierze ale nie jestem jakimś uznanym krytykiem filmowym więc nie będę pogrążał tego scenariusza i jego realizacji między innymi ze względów sentymentalnych

. Obsada na dzień dzisiejszy jest imponująca, zresztą w 1993roku większość z aktorów miała za sobą wiele filmów i byli znani szerokiej publiczności na przykład odtwórca rolli Mario(Bob Hoskins) do dnia realizacji tego projektu wystąpił w ponad 30 filmach, a John Leguizamo (Luigi) w ok 15 i po dziś dzień obaj grają w wielkich produkcjach.
Pomijając wygląd kostiumów i scenografii które jak na tamte lata były po prostu świetne. I to że wiele nam może się nie podobać w scenariuszu. Jako dorosły człowiek który mam nadzieje potrafi odróżnić koope od dobrego filmu oceniam film na 5/10 ale jako dzieciak 10/10. Osobiście jako dzieciak oglądałem film bez żadnego ziewnięcia a po emisji siadałem do konsoli żeby pograć w Super Mario Bros. Profesjonalni recenzenci na pewno nie zostawiliby suchej nitki na tym filmie. Ale ja zaraz go włączę, i może mnie przymuli momentami, ale na pewno z chęcią przypomnę sobie ekranizacje mojej ulubionej gry... a potem troszkę pogram