Autor Wątek: Super Mario Bros. [FILM] prezentacja - recenzja  (Przeczytany 3570 razy)

Kruszon

• Użytkownik
  • *
  • ファミリーコンピュータ
Super Mario Bros. [FILM] prezentacja - recenzja
« dnia: 07.12.2010, 14:15:55 »
nie wiedziałem w jakim dziale to umieścić.

Kilka dni temu przypadkowo trafiłem na film o którym dawno zapomniałem.
Czemu utkwił mi w pamięci ? przez tytuł: Super Mario Brothers
Dzięki telewizji np: Polsat ten film na pewno zna nie jeden kolega forumowicz.
Dla tych którzy nie znają postanowiłem przybliżyć ten tytuł a dla tych co znają przypomnieć,
dodatkowo pokusiłem się o wlasną recenzję.

link do dużego obrazka: http://img338.imageshack.us/i/69537533.jpg/
Trailer : http://www.youtube.com/watch?v=wtMZKYnLg5c

reżyseria:     Roland Joffé, Dean Semler
scenariusz:  Ed Solomon, Parker Bennett
premiera:     28 maja 1993 (Świat)
produkcja:   USA, Wielka Brytania
gatunek:     Fantasy, Komedia, Przygodowy, Akcja

Obsada:
(część)
Mario Mario - Bob Hoskins
Luigi Mario - John Leguizamo
Księżniczka Daisy - Samantha Mathis
Król Koopa - Dennis Hopper
Król - Lance Henriksen
Iggy - Fisher Stevens
Spike - Richard Edson
Lena - Fiona Shaw
Daniella - Dana Kaminski
Toad - Mojo Nixon

Ocena wg. użytkowników Filmweb 5,6/10

W 1994 roku film otrzymał 2 nominacje do Saturn'ów w kategorii     Najlepsza charakteryzacja i Najlepsze kostiumy Joseph A. Porro
Opis Filmu:

Adaptacja popularnej gry video o przygodach dwóch braci hydraulików.
Bracia Luigi i Mario odkrywają świat znajdujący się pod ziemią o nazwie Dinohatan w której władzę sprawuje okrutny król Koopa.
Król Koopa pragnie władzy absolutnej, by tego dokonać potrzebuje magicznego kamienia, fragmentu meteorytu sprzed 65 mln lat.
Kamień umieszczony jest w naszyjniku studentki archeologii Daisy. Która okazuje księżniczką.
Koopa wysyła swoich agentów by porwali księżniczkę i wisiorek. Dzielni bracia ruszają na pomoc Daisy i ocalić świat.

Recenzja:

Jak w grze tak i w filmie chodzi o to samo, by z łap Koopy ocalić księżniczkę. Wielu zarzuca że film nie przypomina gry za bardzo,
ale jak ma przypominać ? w 100% ma być na zasadzie platformówki ;) ?
Film jest zrealizowany w 1993 roku więc nie możemy spodziewać się jakości efektów z avatara.
Co do scenariusza sam bym wiele zmienił, ale właśnie, w 1993 nie miałbym możliwości realizacji wielu pomysłów.
Dzielny Mario i Luigi biegają w dziwacznej krainie spotykają dziwaczne stwory Goomba które z gra nie mają wiele wspólnego.
Wolałbym stworki bardziej podobne do tych z gry bo stworzenie innych kostiumów jest możliwe. Scenariusz żadnej nagrody by nie dostał ani w tedy ani teraz, wielu z moich znajomych na pewno używać będzie tego filmu "do poduszki" zamiast tabletek nasennych. Jest tam wiele rzeczy które mnie drażnią np koopa i jego żołnierze ale nie jestem jakimś uznanym krytykiem filmowym więc nie będę pogrążał tego scenariusza i jego realizacji między innymi ze względów sentymentalnych ;). Obsada na dzień dzisiejszy jest imponująca, zresztą w 1993roku większość z aktorów miała za sobą wiele filmów i byli znani szerokiej publiczności na przykład odtwórca rolli Mario(Bob Hoskins) do dnia realizacji tego projektu wystąpił w ponad 30 filmach, a John Leguizamo (Luigi) w ok 15 i po dziś dzień obaj grają w wielkich produkcjach.
Pomijając wygląd kostiumów i scenografii które jak na tamte lata były po prostu świetne. I to że wiele nam może się nie podobać w scenariuszu. Jako dorosły człowiek który mam nadzieje potrafi odróżnić koope od dobrego filmu oceniam film na 5/10 ale jako dzieciak 10/10. Osobiście jako dzieciak oglądałem film bez żadnego ziewnięcia a po emisji siadałem do konsoli żeby pograć w Super Mario Bros.  Profesjonalni recenzenci na pewno nie zostawiliby suchej nitki na tym filmie. Ale ja zaraz go włączę, i może mnie przymuli momentami, ale na pewno z chęcią przypomnę sobie ekranizacje mojej ulubionej gry... a potem troszkę pogram ;)

Zardon

• Użytkownik
  • *
Odp: Super Mario Bros. [FILM] prezentacja - recenzja
« Odpowiedź #1 dnia: 26.01.2011, 21:51:24 »
Mogliby teraz zrobić ekranizację mojej ulubionej gry .nes. Contra w 3D na wielkim ekranie... wodospad wylewający się z ekranu, jungle z muzyką z Contry 4, czterech komandosów (Bill, Lance, Mad Dog i Scorpion) i 1,5 godziny Contry w kinie ! To by było coś :D. Mam nawet pomysł na scenariusz. Gorzej z aktorami bo Schwarzenegger i Stallone się już nie nadają (nie te lata) ale z pewnością coś by się znalazło. Może Kickinger ? W każdym razie na film "Contra" w 3D z pewnością bym się wybrał.

machbed

• Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
  • Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.
« Odpowiedź #2 dnia: 26.01.2011, 22:07:43 »
Bear Grylls nadawałby się.

BratPunk

• Aktywny użytkownik
  • Veni Vidi Vino
« Odpowiedź #3 dnia: 26.01.2011, 22:34:30 »
Nominacja

Nazwisko Mario

Przyznam, że film ma dla mnie pewną sentymentalną wartość, ale jak teraz go oglądam to jakoś za bardzo wydaje mi się zamotany. Nawet spaprali związki rodzinne między Mario i Luigim.
Film prezentuje ciekawy postapokaliptyczny świat i sporo rozwiązań mi się podobało, ale mimo wszystko mogli się lepiej postarać.

Mogę jeszcze odesłać do recenzji nagranej przez Nostalgia Critic.
Nostalgia Critic - Super Mario Bros The Movie