Autor Wątek: Miasto czy Wieś ??  (Przeczytany 5602 razy)

Tycior

• Gość
Miasto czy Wieś ??
« dnia: 25.07.2010, 19:47:52 »
Niewiele osob jest zadowolonych z tego gdzie mieszkaja. Ludzie zyjacy w miescie najczesciej zakupuja domy na wsi mysla, ze tam uda im sie odpaczac. Lecz patrzac na to z innej strony na wsi mozna spedzac wolny czas idac do lasu i czasem do sklepu. W miescie jest wiele galerii, kafejek internetowych, bibliotek, ktore sa potrzebne kiedy jest nauka. Ja osobiscie jestem za wsią. Ja mieszkam w miasteczku :D Niby bank,poczta,biblioteka,park jest ,ale jednak do miasta daleko mu :P. Lubię swoją okolicę.Czasem brakuje mi jakiś większych sklepów,chociaż jak coś potrzebuję to mam najbliższe duże miasto - 14 km. A wieś taką typową (zwierzaki,lasy,pola,łąki) 5km ode mnie i tam mieszka moja babcia i bracia cioteczni :) jak jadę przez Warszawę i czuje te wszystkie spaliny to dziękuje Bogu, że mieszkam, tam gdzie mieszkam. Jednego jestem pewien...ze tam nauczyłem sie nie bac pracy ,często jeżdze pomagać w polu ,czy przy zwierzakach np.konia z łąki przygnać itp.Swojskie wyroby też smakują całkiem inaczej niz te przetworzone w sklepach. Nie raz rano biegłem do kurnika u babci śniadanka poszukać na sianku, na którym wylegiwało się kilka kuri. Babcia fermy nie miała, za to tym lepsze jajka jej kurki "znosiły". Kur było kilka i radośnie biegały po sporym sadzie. Ahh te dzieciństwo xD No i muszę stwierdzić, że na wsi żyje się o wiele sympatyczniej. I w zasadzie na każdą wadę, którą wymienicie mogę dać kontre. Kiedyś myślałem - w mieście tak fajnie anonimowo - teraz myślę, że zbyt anonimowo. Kiedyś myślałem  blisko do sklepów teraz u babci na wsi 5 sklepów. Poza tym chcę zagrać w piłkę  idę na łąkę sąsiada, do lasu gdzie chce. A wy jak myślicie ,gdzie lepiej?

pajdus

• Fan Pegasusa
  • Użytkownik
  • *
  • Hardcore Gamer
Odp: Miasto czy Wieś ??
« Odpowiedź #1 dnia: 25.07.2010, 20:25:09 »
Zgadzam się z tobą,żelepije mieszkać na wsi niż w mieście.Na wsi to jest łono natury czyli owady,zwierzęta rośliny i ten klimat przyrodniczy.A w mieście zanieczyszczenia przez samochody,tłumy ludzi i korki samochodowe na ulicach.tak więc wolałbym mieszkać na wsi takiej,która droga od tej wsi do miasta jest parę kilometrów ponieważ na wsi lepiej można spędzić czas z przyjaciółmi na łonie natury niż w zanieczyszczonym mieście.Chociarz ja osobiście mieszkam w mieście Przemyśl ale za to mojego osiedla jest kilka kilometrów do jakiejś wsi.

R3zar

• Użytkownik
  • *
  • かめはめ波
« Odpowiedź #2 dnia: 25.07.2010, 20:40:44 »
Ja lubie bardzo spokojne miejsca, moja miejscowość to wieś, ale juz krowy czy konia nie spotkasz tylko drób i trochę pól. ;) Wiele osób sprowadza się w moje okolice, ale jeśli chodzi o miasto to do peryferii mam około 5 km, a na rynek 25, ale tak jak było wcześniej napisane przez Tyciora, że wieś to gdzie są pola, łąki, lasy i spokój, no cóż u mnie go nie ma. :F Chyba w całym powiecie  Wrocławskim nie ma takiej prawdziwej wsi. ;)
I tak wolę nawet bez internetu w jakieś zabitej dechami wiosce bo jest spokój i na pewno człowiek się nie nudzi. ;)
« Ostatnia zmiana: 25.07.2010, 20:42:37 wysłana przez R3zar »

MNK666

• Aktywny użytkownik
  • Konsolowy Pierdoła @(0_o)@
« Odpowiedź #3 dnia: 25.07.2010, 21:04:32 »
Swego czasu zapytałem swojej kobiety czy moze przeprowadzila by sie na prowincje (moze nie zupelnie wies zeby swiniaki gonic po pastwisku) i razem doszlismy do wniosku ze jednak miasto to nasza kraina ojczysta. Wolę miasto bo jestem poprostu do niego przyzwyczajony, lubie klimat wielkiego miasta, gwar i tlumy ludzi, sklepiki, pubiki, klubiki i inne pierdoly charakterystyczne dla metropoli atrakcje. Owszem mam rodzine na prowincji lubie czasami poodpoczywac na lonie natury, podreczyć cielaki czy kolokwialnie mówiąc po******dalac traktorem ale na dłuzszą mete bym się tam zanudził i zdziczał.

BratPunk

• Aktywny użytkownik
  • Veni Vidi Vino
« Odpowiedź #4 dnia: 25.07.2010, 21:04:54 »
Ja tam też na wsi mieszkam. Wieś gminna, więc dość spora. Jednak nieco się waham czy wolałbym cały czas tu mieszkać.
Okolica jest co prawda spokojna. Do lasu niedaleko (uwielbiam chodzić na grzyby :D
Ale nie ma po prostu co robić. Parę spożywczych, bank, poczta, GOK (słabo wyposażony), biblioteka i to wszystko.
Mam co prawda jakieś 7km do miasta (też nie za wielkie), ale też nie ma za bardzo co tam robić (a pizze ile razy można jeść?).
Po prostu jest nudno poza domem, a większość kolegów się porozjeżdżała po Polsce :/

Pangia

• Aktywny użytkownik
  • Pang(i)a
« Odpowiedź #5 dnia: 25.07.2010, 21:45:50 »
żelepije
Żelu się nie pije.

dragon

• Gość
« Odpowiedź #6 dnia: 20.08.2010, 19:12:53 »
Ja tak jak Monk zdecydowanie wolę miasto. Urodziłem się w mieście, kocham osiedlowe klimaty, jestem z bloku i nie mam ochoty na żadną zmianę. A wypocząć mam gdzie, chcę to walnę się na wyrku bebzonem do góry i odpoczywam, a jeśli chodzi o świerze powietrze wybijam na dwór, bądź śmigam na działeczkę na cały dzień. Co do wsi. Cóż, mam babcię na wsi do której przestałem jeździć. Kiedyś jeździło się na 2 3 dni, ale dostawałem tam po prostu p-olca. Żadnej atrakcji, ni chuchu. Total wioska, gdzie starsze panie lubią obcinać i komentować jak to u Kowalskiej widać było majtki pod spudniczką, albo inne pierdoły, wszyscy wiedzą na wioskach i mnustwo chłopków z winiaczem i złodzieji obcinających miejsca, które warto sprzątnąć. Podsumowując. Kocham miejskie klimaty, w mieście byłem, będę żył.

Kaptuch

• !!!KUNIO GANG!!! !TECHNOS!
  • Stały bywalec PG
  • !!!Dobry znajomy KUNIO KUNA!!!
« Odpowiedź #7 dnia: 20.08.2010, 20:49:42 »
Wieś :)

VerminatorX

• Mroczny Kombajnista
  • Aktywny użytkownik
  • Jestem Spamistą.
« Odpowiedź #8 dnia: 20.08.2010, 21:30:23 »
Ja mieszkam na wsi i mam gospodarstwo i powiem tak: Łono natury, owady, zwierzątka itd. z czasem mogą się uprzykrzyć, tak samo jak spaliny. Mam podobno sytuację jak BratPunk - nie ma co robić, do miasta mam 7 km ale takie to miasto... małomiasteczkowe xD. Wakacje to dla mnie najgorszy okres - wyjechać nigdzie nie mam czasu, bo jest dużo pracy, a w żniwa zawsze dostaje się niemożliwie po dupie (słońce, zmęczenie, pot, kurz). Z rodzinnych doświadczeń wiem, że goście raczej nie sa tolerowani, bo czasu na gawędzenie jest mało, a jak nie pomagają to są przydatni jak "fortepian na śmigłowcu" że się tak wyrażę. Anonimowość - nie ma jej, wszyscy się znają, wszyscy gadają z każdym i o każdym (jeśli ubierzesz się jakoś wyzywająco, kupisz sobie jakiś gadżet lub pojazd np. skuter, bądź pewny że ktoś cię kiedyś z tym widział i na pewno ktoś już o tobie mówił), subkultur nie ma bo ludzie nie mają czasu na takie pierdółki, no chyba ze tzw. "buraczki" czyli: zimny łokieć, słuchanie disco polo, tani lans furkami z umca umca aż ziemia drży w około), oraz niektóre dziewczyny, co mają czas na robienie sobie sweet fotek w czyimś zbożu, gniotąc je przy okazji (a leżące zboże bardzo trudno się młóci, gdyż kombajn się zapycha).

W moim przypadku - rok szkolny to dla mnie czas odpoczynku, w wakacje ja, jak i większość młodzieży, jesteśmy pochłonięci praca zarobkową.
« Ostatnia zmiana: 20.08.2010, 21:39:45 wysłana przez VerminatorX »

YAHHA

• Ultra ANTYRecenzent PG - LORD MEGAZORD
  • Stały bywalec PG
  • WAKE UP BITCH
« Odpowiedź #9 dnia: 16.09.2010, 23:21:52 »
a ja wylecialem do miasteczka bo mi sie odpocząć chciało :) a teraz to tesknie za dużym miastem jednak te ciągłe dojazdy rujnują budżet a na BP nie dają za darmo  :F więć myślę nad zakupem czegoś w miescie żeby mieć i to i to.

ps. ale poczte to mam rewelacyjna nie to co miastowa  :P

Vanessa

• Gość
« Odpowiedź #10 dnia: 23.09.2010, 15:15:33 »
Ja mieszkam w malutkim miasteczku na wschodzie Polski. Nie ma tu nic ciekawego, życie toczy się spokojnie i powoli. Jedyną znaną imprezą są "Chmielaki" organizowane pod koniec sierpnia lub we wrześniu.

Paweł

• Aktywny użytkownik
« Odpowiedź #11 dnia: 23.09.2010, 18:18:52 »
...(a leżące zboże bardzo trudno się młóci, gdyż kombajn się zapycha)...
Urzekł mnie twój profesjonalizm...

Wracając do tematu. W ciągu mego długiego i burzliwego życia miałem okazję mieszkać i na wsi i w małym miasteczku jak i w dużym mieście i muszę powiedzieć, że w zależności od sytuacji wszędzie jest dobrze.
1. Do 3 lat mieszkałem w Warszawie a dokładniej w Rembertowie (taka peryferyjna dzielnica) i nawet co nieco pamiętam z tego. Było ok. :D
2. Podstawówkę (gimnazjum wówczas nie było i nikomu się taki twór nie śnił) zrobiłem na totalnym zadupiu na ziemiach odzyskanych. I było zajefajnie. Czechosłowacja na rzut beretem (Czech i Słowacji wtedy nie było). Piwo najtańsze po 6 tys. zł czyli 0,60 zł na dzisiaj Złoty Bażant 1,5 tys. zł. 0,75 80 tys zł. Przecież to żyć nie umierać. Kiedy piwko w Polsce to wydatek rzędu 25 tys. zł. Jak to na zadupiu Milicja przejeżdżała raz na rok (ale tylko asfaltową drogą) więc 10 metrów dalej w krzaczorach bezstresowo można było sobie z kolegami posiedzieć. Co więcej jakieś ognisko czy coś, bezproblemowo. Szło się gdzieś na odległe pole i gitara. Do najbliższego domu z 1,5 km. Cisza, spokój. Jeśli wiecie o czym mówię...
Romantyczne sam na sam z dziewczyną. Bezproblemowo. Jakieś kompanko w jeziorku na waleta. Bezproblemowo.
3. Małe miasteczko przy granicy z Niemcami. Trzeba było zapomnieć o kameralnym przebywaniu nad Odrą (WOP czuwał), więc żadnych romantycznych spacerów, picia piwska itp. Zresztą piwo już nie te i ceny takie jakieś niemieckie. Więcej ludzi i już można było zapomnieć o tym wszystkim co można było robić na zadupiu.
4. No i znów Warszawa. Sorry, ale młodzież tu nie ma życia. Wszędzie policja, straż miejska, kupa ludzi (nic dziwnego, że dochodzi do patologii):
http://swir.us/seks-na-chodniku
Eh, te lata młodości na ziemiach odzyskanych...  Tutaj wypić spokojnie człowiek nie mógł nawet. Trzeba się było chować jak szczury. A stres przy piciu? Takie picie to nie życie...
Ale jednak, obecnie ani w tamtym miasteczku na zachodzie, ani na zadupiu nie ma pracy, brak perspektyw jakichkolwiek... A Warszawa daje pracę itp.
Podsumowując.  Za dzieciaka lepsza jest wiocha. Na stare lata miasto.
« Ostatnia zmiana: 23.09.2010, 18:20:24 wysłana przez Paweł »

marcin135

• Gość
« Odpowiedź #12 dnia: 17.10.2010, 20:44:05 »
Ja mieszkam na wsi.Ale ja bym wolał małe miasteczko.

Jedrek85

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #13 dnia: 09.07.2012, 21:02:05 »
Odkopię temat.
Ja tam pochodzę z dużej wioski w Bieszczadach(bądź malutkiego miasteczka, około 1400 mieszkańców, bank, poczta, posterunek, sklepy itp).
Przez ostatni rok mieszkałem w większym mieście a obecnie od 2 miesięcy przeprowadziłem się do małego miasteczka.
Za nic w świecie nie chciałbym się na stałe przeprowadzić do miasta pomimo wielu udogodnień. Mieszkanie w bloku? Tragedia. Tłok, spaliny i osiedlowe klimaty są dla mnie uciążliwe.