Autor Wątek: Konkurencja, niekonkurencja...  (Przeczytany 5423 razy)

MaarioS

• Stały bywalec PG
  • Famicom, SNES & N64 fan
Konkurencja, niekonkurencja...
« dnia: 01.07.2010, 19:24:14 »
Tutaj chciałbym wyjaśnić pewną sprawę, która dręczy to forum już od naprawdę dłuższego czasu, a mianowicie: słowo KONKURENCJA.

Może zaczniemy od tego, co to wogóle za słowo oznacza. Zacytuję pewne pojęcie znajdujące się w słowniku:
KONKURENCJA, ekon. proces, w którym uczestnicy rynku, dążąc do realizacji swych interesów, próbują przedstawić oferty korzystniejsze od innych ze względu na cenę, jakość, warunki dostawy i in. charakterystyki, wpływające na decyzję zawarcia transakcji

Tutaj słowo konkurencja akurat jest przedstawione w sytuacjach rynkowych, ale jednak jest ono pokrewne do tutejszego znaczenia tego słowa na tym forum. Jak widać, to jest najzwyczajniejsza walka różnych stron, które mają za zadanie pokazać korzystniejszą ofertę. Głównie chodzi mi o problem z linkowaniem "konkurencji". Zgodzę się z tym, że nie można linkować innych FOR o tej samej tematyce, ponieważ ten portal również ma swoje forum: OK. Głównie chodzi mi o fakt linkowania galerii cartów, która należy do innego portalu o tej samej tematyce. Otóż zaznaczę, że ten tutejszy portal Pegasus-Gry nie oferuje czegoś takiego jak uploadowanie zdjęć gier ze swojej kolekcji, tak więc gdzie tu w ogóle istnieje jakakolwiek konkurencja? Zaznaczę, iż tamta galeria jest publiczna i dostępna dla wszystkich (nawet tam niektórzy posiadają konta nie będąc w ogóle zarejestrowanym w ich serwisie) a i nawet nie zawiera żadnych odnośników do innych stron. Jedynym przeszkadzającym faktem może być to, że w adresie do tej galerii widnieje nazwa tamtego portalu (ale to raczej nie robi żadnego znaczenia).

Chcę jeszcze przytoczyć problem z linkowaniem o tej samej tematyce stron zagranicznych. Otóż raz podałem na tymże forum linki z bardzo przydatnymi informacjami z dziedziny NES, które zostały usunięte z powodu tego, że linkowałem zagraniczną "konkurencję", HAHA! Czy naprawdę istnieje coś takiego jak zagraniczna "konkurencja"? Czy takie portale w ogóle rywalizują ze sobą w jakikolwiek sposób? Dodam jeszcze fakt, iż to na dodatek nie było żadne forum, tylko zwykła strona z informacjami z dziedziny NES, która to niestety tutaj została potraktowana jako "zagraniczna konkurencja". No to wyszłoby na to samo, gdybym zalinkował tutaj artykuł o NESie ze strony Wikipedia.org i to by zostało potraktowane jako "zagraniczna konkurencja".

Mało tego. Otóż zauważyłem, że ostatnio zostały z jakiegoś postu usunięte po prostu NAZWY portali o tej samej tematyce. No błagam, czy nawet zwykłe podawanie NAZW jest czymś nieodpowiednim?

Głównie zauważyłem te nawyki u jednego z moderatorów, który to stale się trzymał regulaminu i się nim usprawiedliwiał, ale takie coś to się nazywa nadinterpretacja regulaminu. W tym przypadku to jest nadinterpretacja i nadużywanie tego w najwyższym stopniu jakim tylko się da. Może i to jest spowodowane negatywnym przekonaniem moderatora o tym, iż inny portal o tej samej tematyce wydaje mu się być lepszym niż od tego, na którym sprawuje władzę.

Z tego co tutaj zauważyłem, to nikt tutaj nie patrzy na to, co oznacza słowo konkurencja, a tylko bezmyślnie usuwa cokolwiek, co jest związane z portalami o tej samej tematyce.

Radzę przemyśleć mądrze tą sprawę i mam nadzieję, że zostanie ona rozwiązana pozytywnie. Ze swojej strony przedstawiłem wszystko, co miałem zamiar.

Dziękuję
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 18:14:54 wysłana przez AdamStar »

Tycior

• Gość
Odp: Konkurencja, niekonkurencja...
« Odpowiedź #1 dnia: 01.07.2010, 20:07:34 »
No i czego się pultasz, że mod wyedytował Twój post? Co Ci szkodzi? Nie rozumiem kompletnie. Konkurencja jest konkurencja. Tak samo jakby na forum gtasite.net pisać, że udzielam się na gtapolska.pl. Ktoś czytający taki post pomyśli "Moment,moment...skoro się tam udziela to musi być fajne forum, idę sprawdzę" i jak okaże,że jest lepiej zostaje. Skoro wielkie fora rygorystycznie zabraniają reklamy to wcale się nie dziwie, że nie oszukujmy się małe forum w stosunku do np. warezowych walczy o każdego użytkownika a tu Ci jeszcze z reklamą innego o tej samej tematyce wyjeżdżają.
Ty zastanów się nad tym, może zrozumiesz.
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 18:16:12 wysłana przez AdamStar »

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #2 dnia: 01.07.2010, 20:13:54 »
Czepne się tylko tego anglojęzycznego linku - potem Carn zmienił instrukcję i gdy dałeś drugi raz link do tej strony, to go nie skasowałem.
Co do nazw, to na logikę są one tak samo reklamą serwisu, jak plakat na ścianie sklepu.

Tak swoją drogą, to dobrze, że w końcu wątek powstał, bo sprawa się wyjaśni i nie będzie nieprzyjemnych dla obu stron konfliktów. Tymczasem poczekam na organ decyzyjny.

Tycior

• Gość
« Odpowiedź #3 dnia: 01.07.2010, 20:19:11 »
Według mnie Carnagge, nie powinien zezwolić na reklamę i powinno zostać jak jest. Gdy pozwoli to tu będzie kompletna rozpusta, anarchia, armagedon w jednym. Czemu? Zwali się tu wieeelka kupa spam-Menów i zacznie walić linkami gdzie popadnie aż forum PG zamieni się w śmieciowisko, no bo co?
-"Admin pozwolił" >Takie będzie tłumaczenie... :F Proste!
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 18:17:25 wysłana przez AdamStar »

Maxwell

• Gość
« Odpowiedź #4 dnia: 01.07.2010, 20:21:49 »
Tak swoją drogą, to dobrze, że w końcu wątek powstał, bo sprawa się wyjaśni i nie będzie nieprzyjemnych dla obu stron konfliktów.
A ja dziwię się, że nikt wcześniej o tym nie pomyślał.

Pegasus Master 2

• Gość
« Odpowiedź #5 dnia: 01.07.2010, 20:26:36 »
Tak swoją drogą, to dobrze, że w końcu wątek powstał, bo sprawa się wyjaśni i nie będzie nieprzyjemnych dla obu stron konfliktów.
A ja dziwię się, że nikt wcześniej o tym nie pomyślał.
Ja proponuję założyć wątek: SĄD, gdzie na bieżąco załatwiane były by konflikty.
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 18:17:57 wysłana przez AdamStar »

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #6 dnia: 01.07.2010, 20:48:07 »
Tycior to bardzo dobrze wyjasnil :) I przywolam jeszcze przyklad Mcina z innego tematu (przwyoluje z pamieci ;) ) - "skoro w TVN nie ma boksu, to powinien on pozwolic reklamowac gale boksu w Polsacie, bo przeciez nic nie traci, skoro u nich nie ma boksu".

Linkow nie wolno podawac i koniec, nazwy tez sa niemile widziane. Takie sa zasady i w tej kwestii zmian na pewno nie bedzie.

MaarioS

• Stały bywalec PG
  • Famicom, SNES & N64 fan
« Odpowiedź #7 dnia: 01.07.2010, 21:14:30 »
A czy ja coś napisałem o ZDJĘCIU zasady nielinkowania konkurencji? Tutaj chodzi mi o nadużywanie i nadinterpretowanie tej zasady (zresztą, wszystko wyjaśniłem w swoim pierwszym poście w tym temacie).
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 18:19:15 wysłana przez AdamStar »

Pangia

• Aktywny użytkownik
  • Pang(i)a
« Odpowiedź #8 dnia: 01.07.2010, 22:19:22 »
No i czego się pultasz, że mod wyedytował Twój post? Co Ci szkodzi? Nie rozumiem kompletnie. Konkurencja jest konkurencja. Tak samo jakby na forum gtasite.net pisać, że udzielam się na gtapolska.pl. Ktoś czytający taki post pomyśli "Moment,moment...skoro się tam udziela to musi być fajne forum, idę sprawdzę" i jak okaże,że jest lepiej zostaje. Skoro wielkie fora rygorystycznie zabraniają reklamy to wcale się nie dziwie, że nie oszukujmy się małe forum w stosunku do np. warezowych walczy o każdego użytkownika a tu Ci jeszcze z reklamą innego o tej samej tematyce wyjeżdżają.
Ty zastanów się nad tym, może zrozumiesz.
Lizus.
Jak SebaSan podał 17 nazw for, nie zaglądałem na żadne, bo ani mi się nie chce, ani nie chciałem zaglądać. Jak coś mnie nie interesuje, to tam nie zaglądam.
Widzisz, ja udzielam się na forum gry POSTAL. Pewnie nawet nie wiesz, co to za gra. I jaka tu konkurencja?
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 18:20:01 wysłana przez AdamStar »

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #9 dnia: 01.07.2010, 22:44:09 »
Pangia - chyba nie wiesz o czym mowa - zakaz jest podawania linkow do innych stron zwiazanych z Pegasusem/NESem, a nie do wszystkich for, czy stron o grach.

Temat zamykam, a zakaz jest bezwzgledny.

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #10 dnia: 12.07.2010, 11:56:57 »
No więc a więc tak...
Swego czasu zdarzyło mi się wykasować nazwę innego portalu o Pegasusie. Czemu? Po pierwsze, takie zasady były tu od kiedy cokolwiek tu się działo i był jakiś mod. Po drugie, nie chciałem doprowadzić do sytuacji, w której ten temat zostałby porównywarką konkurencyjnych portali, co swego czasu często się zdarzało. A po trzecie, najważniejsze... niby różnica pomiędzy linkiem a nazwą jest duża. Link prowadzi cie bezpośrednio do innego portalu, a nazwa sobie jest. Tyle teoria. A jak zobaczy ktoś nazwę konkurencji, to wrzuca ją w Google i jest tam, gdzie nie powinien się znaleźć, przynajmniej moja robota na tym polega, żeby go nie dopuścić. W praktyce różnica trzech sekund ;)
No i tak myślałem, burzę na forum wywołałem. No, ale skoro sam Carn napisał, że nie ma nic złego w podawaniu nazw (choć przy okazji trochę pokręcił i przydałoby się i mi, i Wam, żeby to jasno i klarownie wyjaśnił) tak wiec pozostaje mi osoby, które w wyniku tej sytuacji urażone zostały przeprosić. Wszyscy widzieli? Nie? Dla pewności powtórzę:
Przepraszam.
Dziękuję za uwagę  :)