Tutaj chciałbym wyjaśnić pewną sprawę, która dręczy to forum już od naprawdę dłuższego czasu, a mianowicie: słowo
KONKURENCJA.
Może zaczniemy od tego, co to wogóle za słowo oznacza. Zacytuję pewne pojęcie znajdujące się w słowniku:
KONKURENCJA, ekon. proces, w którym uczestnicy rynku, dążąc do realizacji swych interesów, próbują przedstawić oferty korzystniejsze od innych ze względu na cenę, jakość, warunki dostawy i in. charakterystyki, wpływające na decyzję zawarcia transakcji
Tutaj słowo konkurencja akurat jest przedstawione w sytuacjach rynkowych, ale jednak jest ono pokrewne do tutejszego znaczenia tego słowa na tym forum. Jak widać, to jest najzwyczajniejsza walka różnych stron, które mają za zadanie pokazać korzystniejszą ofertę. Głównie chodzi mi o problem z linkowaniem "konkurencji". Zgodzę się z tym, że nie można linkować innych FOR o tej samej tematyce, ponieważ ten portal również ma swoje forum: OK. Głównie chodzi mi o fakt linkowania galerii cartów, która należy do innego portalu o tej samej tematyce. Otóż zaznaczę, że ten tutejszy portal Pegasus-Gry nie oferuje czegoś takiego jak uploadowanie zdjęć gier ze swojej kolekcji, tak więc gdzie tu w ogóle istnieje jakakolwiek konkurencja? Zaznaczę, iż tamta galeria jest publiczna i dostępna dla wszystkich (nawet tam niektórzy posiadają konta nie będąc w ogóle zarejestrowanym w ich serwisie) a i nawet nie zawiera żadnych odnośników do innych stron. Jedynym przeszkadzającym faktem może być to, że w adresie do tej galerii widnieje nazwa tamtego portalu (ale to raczej nie robi żadnego znaczenia).
Chcę jeszcze przytoczyć problem z linkowaniem o tej samej tematyce stron zagranicznych. Otóż raz podałem na tymże forum linki z bardzo przydatnymi informacjami z dziedziny NES, które zostały usunięte z powodu tego, że linkowałem zagraniczną "konkurencję", HAHA! Czy naprawdę istnieje coś takiego jak zagraniczna "konkurencja"? Czy takie portale w ogóle rywalizują ze sobą w jakikolwiek sposób? Dodam jeszcze fakt, iż to na dodatek nie było żadne forum, tylko zwykła strona z informacjami z dziedziny NES, która to niestety tutaj została potraktowana jako "zagraniczna konkurencja". No to wyszłoby na to samo, gdybym zalinkował tutaj artykuł o NESie ze strony Wikipedia.org i to by zostało potraktowane jako "zagraniczna konkurencja".
Mało tego. Otóż zauważyłem, że ostatnio zostały z jakiegoś postu usunięte po prostu NAZWY portali o tej samej tematyce. No błagam, czy nawet zwykłe podawanie NAZW jest czymś nieodpowiednim?
Głównie zauważyłem te nawyki u jednego z moderatorów, który to stale się trzymał regulaminu i się nim usprawiedliwiał, ale takie coś to się nazywa nadinterpretacja regulaminu. W tym przypadku to jest nadinterpretacja i nadużywanie tego w najwyższym stopniu jakim tylko się da. Może i to jest spowodowane negatywnym przekonaniem moderatora o tym, iż inny portal o tej samej tematyce wydaje mu się być lepszym niż od tego, na którym sprawuje władzę.
Z tego co tutaj zauważyłem, to nikt tutaj nie patrzy na to, co oznacza słowo konkurencja, a tylko bezmyślnie usuwa cokolwiek, co jest związane z portalami o tej samej tematyce.
Radzę przemyśleć mądrze tą sprawę i mam nadzieję, że zostanie ona rozwiązana pozytywnie. Ze swojej strony przedstawiłem wszystko, co miałem zamiar.
Dziękuję