Autor Wątek: Prośba o zmodyfikowanie/dodanie 2 punktów do regulaminu  (Przeczytany 3443 razy)

MaarioS

• Stały bywalec PG
  • Famicom, SNES & N64 fan
Może nie jest to jakaś mega wielka zmiana, ale jednak może się okazać bardzo istotna, ale znając życie, administracja zaraz zamknie ten temat z jakimś kolejnym jaśnie wyjaśnionym "powodem", ale jednak spróbuję to tutaj napisać.

Otóż w pierwszej kolejności, chodzi mi o: OSZUSTWO. Raczej chodzi mi o oszustwo tylko w dziedzinie kupię/sprzedam/zamienię, bo raczej nigdzie indziej tego się nie da robić.

Nie żebym porównywał fora czy coś, ale na jednym forum jest taka zasada, że jeżeli będą podjęte jakieś próby oszustwa bądź do niego dojdzie, to natychmiast w tej sprawie się interweniuje, banuje oszusta, blokuje bądź robi się cokolwiek, aby więcej nie robił żadnych transakcji, no i jeżeli się uda, to też rozwiązać tą sprawę, do której się dopuścił oszustwa. Akurat mam na myśli głównie takiego jednego usera niestety, o którym przez jakiś moment było głośno na forum, ale jednak chyba nadal sytuacja się nie zmieniła.

Druga sprawa, to chodzi mi o: OBRAZKI.

Strasznie mnie denerwuje to, jak ludzie nie myśląc o niczym wrzucają zdjęcia prosto z aparatu, które ważą jakieś ponad 3MB, mają rozdziałkę ponad 3000 pixeli w szerokości i Bóg wie, jakie one jeszcze są. Sam nie mam zbyt szybkiego internetu, ale i również nie mam jakiegoś szalenie wolnego, bo 1Mb/s, no ale nawet dla mnie oglądanie zdjęć to jest po prostu masakra, z oglądaniem, a i tym bardziej, z ładowaniem. Proponuję dać takie ograniczenie: zdjęcia, które zajmują więcej niż 1,5MB i mają szerokość bądź wysokość większą niż 1500 pixeli (i tak BARDZO dużo...) będą po prostu usuwane, nawet bez podawania powodu.... Ludzie, kwestia zmniejszenia jakiegoś durnego zdjęcia to jest dosłownie jakieś 30-40 sekund, a efekt jest dosłownie TAKI SAM (a nawet i lepszy, bo się nie męczę z durnym przewijaniem, a i tak wszystko widać...).

Chyba jasno przedstawiłem te 2 sprawy. Dobrze by było, gdyby jednak one były dobrze rozpatrzone, bo mogą się okazać bardzo ważne.
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 17:41:56 wysłana przez AdamStar »

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
Odp: Prośba o zmodyfikowanie/dodanie 2 punktów do regulaminu
« Odpowiedź #1 dnia: 27.04.2010, 17:09:08 »
Na wstepie zaznacze, ze uwagi twoje sa sluszne, ale i tak pewno prawie nikt nie czyta regulaminu wiec to duzo nie da ;)
1. To jest logiczne, ze jak ktos oszukuje = lamie prawo to zostanie ukarany na forum, bez zadnego takiego regulaminu. Problem jest w tym, ze ja nie jestem organem sledczym, zeby dochodzic, co kto zrobil - od tego jest policja. Jakby mi dzisiaj ktos przyslal dla zarty info:
"MaarioS mnie oszukal i nie przyslal mi obiecanej konsoli", to mam Cie od razu zbanowac ;) A wiadomo, ze jak ktos oszukal to powie, ze to nie mialo miejsca i nie bedzie wiadomo kto ma racje...
Dla kwestii porzadkowych dodam jednak taki punkt.

2. Z obrazkami niestedy nie da sie walczyc za pomoca jakiegos moda, bo sa one wstawiane z zewnatrz. Trzeba apelowac do ludzi, zeby zachowali rozsadek. Moglby ktos ew. napisac taki krotki poradnik jak powinno sie wrzucac zdjecia i wtedy sie go przykleji.
btw. w jakim dziale/temacie jest problem z takimi fotami duzymi, bo jak patrzylem na kolekcje cartow to jakos nie zauwazylem?

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #2 dnia: 27.04.2010, 18:10:25 »
Dobrze wiesz że dobrze wiem, o co chodzi z wałami w handlu ;) zająłem się tym.

Pangia

• Aktywny użytkownik
  • Pang(i)a
« Odpowiedź #3 dnia: 27.04.2010, 19:23:58 »
Ja do zdjęć. Ciekawe, jak przy obrazku 1024/768 zobaczył byś coś wartościowego (chodzi mi głównie o mały szczegół, jak ja miałem urwany kabelek). Poza tym jakbyś zobaczył mój net, to, za przeproszeniem, zesrałbyś się ze śmiechu, że coś może tak wolno się wczytywać, a jakoś daje radę.

MaarioS

• Stały bywalec PG
  • Famicom, SNES & N64 fan
« Odpowiedź #4 dnia: 27.04.2010, 20:40:40 »
Też  o tym właśnie pomyślałem.

W sumie, to jest racja. Można jednak dodać ten zakaz dodawania dużych fot, lecz za wyjątkiem działu Konsole, z wymienionych wyżej powodów :P . W innych działach na pewno nie będą potrzebne duże fotki.

Swoją drogą, co do dużych fotek, to gdzieś je widziałem, ale dokładnie nie pamiętam gdzie. Ludzie i tak mogli już je pozmniejszać, bo to ja głównie o to zwracałem uwagę :P .
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 17:40:58 wysłana przez AdamStar »

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #5 dnia: 27.04.2010, 20:52:00 »
Wystarczy dawać zdjęcia w formie linku (jak kogoś nie interesuje - nie musi wczytywać) albo thumbnaile z imageshacka.
Na wstepie zaznacze, ze uwagi twoje sa sluszne, ale i tak pewno prawie nikt nie czyta regulaminu wiec to duzo nie da ;)
Da. Mi i AdamStarowi przyda się punkt w regulaminie, żeby argumentować nasze decyzje. Podpieranie się "siłą wyższą" to całkiem wygodna sprawa ;)
« Ostatnia zmiana: 18.09.2010, 17:42:32 wysłana przez AdamStar »

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #6 dnia: 29.04.2010, 23:52:14 »
Oba punkty zostaly dodane - 11 i 12 :)