Autor Wątek: PEGASUS MT-777DX - fotoprezentacja  (Przeczytany 63306 razy)

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
Odp: PEGASUS MT-777DX - fotoprezentacja
« Odpowiedź #30 dnia: 01.03.2010, 18:24:10 »
Właśnie zakupiłem mojego pierwszego w życiu Pegasusa ;) Model MT-777DX. Zaraz bym go podłączył i pograł ale wole chwile odczekać, bo 5min temu listonosz przyniósł paczkę, wiec niech konsolka 'dojdzie' do temperatury pokojowej żeby nic w niej nie pierdzielneło :)
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 09:50:06 wysłana przez AdamStar »

machbed

• Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
  • Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.
« Odpowiedź #31 dnia: 01.03.2010, 18:37:20 »
Gdzie go kupiłeś i za ile?

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #32 dnia: 01.03.2010, 21:14:44 »
No i teraz najlepsze ;) Jak kupujecie konsole to poszukajcie gdzieś indziej niż na allegro, bo tam ludzie widza po ile coś schodzi, a dla nieświadomych to taki Pegasus to stary rupieć ;)
Poszukałem sobie na gumtree (w rożnych miastach) i znalazłem Pegasusa z okablowaniem, dwoma padami, zasilaczem i dowolnie wybranym cartridgem - wybrałem 168 in 1 za 45 zł :)
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 09:51:22 wysłana przez AdamStar »

machbed

• Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
  • Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.
« Odpowiedź #33 dnia: 01.03.2010, 21:27:37 »
Jasne. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Poprostu fuksa miałeś. :P

Carnagge

• Administrator
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #34 dnia: 01.03.2010, 21:39:50 »
No pewno trochę miałem ;)
Polecam szukać na tym gumtree i w Google na hasło "sprzedam Pegasusa" "sprzedam Pegazusa" - ogłoszenie które znalazłem było z któregoś stycznia, ale napisałem i oczywiście było jeszcze aktualne :)
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 09:57:43 wysłana przez AdamStar »

McTommi

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #35 dnia: 12.03.2010, 14:16:57 »
Świetny sprzęt. Mam takiego i mam IQ-502  8) (tego ostatniego z czarnym gniazdem „kartów”). I powiem wam, że „IQ” nawet do pięt mu nie dorasta. MT-777DX czyta każdego karta za pierwszym razem. „IQ” natomiast zanim „zaskoczy”, trzeba ze trzy razy karty wyjmować i wkładać. Nie wspominam już o tym, że jak już nawet zadziała, to trzeba jeszcze poruszać kartem, do przodu i do tyłu, żeby mieć czysty obraz  :angry: . MT-777DX mam już 19 lat i nigdy żadnych problemów z nim nie miałem  ;D .

Martin

• Stały bywalec PG
  • Oldschool come back!
« Odpowiedź #36 dnia: 12.03.2010, 21:19:20 »
Nie dziwi mnie to, co piszesz. Może na spokojnie wytłumaczę Ci dwie kwestie związane z IQ-502 i cartami.

Po pierwsze - weź sobie z łazienki pojemniczek z patyczkami do uszu, i porządnie przetrzyj styki każdego swojego katridża. Czyść tak długo, aż kolejny z rzędu wacik nie będzie brudny przy danym katridżu, wtedy czyścisz kolejny. Pisałeś, że przeleżały one kilka czy kilkanaście lat, więc jest na nich bardzo dużo kurzu, który w połączeniu z wilgocią powoduje powyżej napisane przez Ciebie efekty, czyli gry się zawieszają, nie działają od razu itp. Czyszczenie możesz połączyć z niewielką ilością płynu WD-40, ale wtedy po czyszczeniu odłóż na kilka minut katridż, żeby porządnie wysechł.

Druga sprawa, to inna budowa konsoli MT-777DX a IQ-502. IQ-502 wymaga katridży z obudowami o normalnej - czytaj niebazarowej długości, że tak to ujmę - podstawki. Niektóre katridże w ogóle nie są dostosowane do tego typu wejść na carty, i gdy wrzucisz go do IQ-502, styki nie wchodzą w ogóle lub w całości do slotu i nie odpalisz gry.

Taka budowa wejścia na slot, która była stosowana w IQ-502, MT-999DX czy SP-60 często powoduje też właśnie problem z kiepskim odczytem gier z zabrudzonymi stykami, no i nie ukrywam - sloty wykonywane w konsolach starszych od IQ-502 rev. 3 były lepiej wykonane.

Sprawdź to o czym Ci napisałem, wyczyść katridże i daj nam znać czy jest coś lepiej!

Pozdrawiam!

McTommi

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #37 dnia: 12.03.2010, 23:11:25 »
Oki. Dzięki za rady, na pewno spróbuję. A czy to możliwe, że MT-777DX czyta je za każdym razem bez problemu, a „IQ” nie.

Aha dodam, że problem, nie dotyczy akurat bazarowych „cartów”, a oryginalnej „168 in 1” czy też oryginalnej „11 in 1” (takiej składanki sportowej  :( ).

Kurcze, doradźcie coś jak możecie, bo co prawda „IQ” kupiłem bardziej dla „fanu”. To wolę jednak na nim grać, (bo ma takie fajne pady  :P ).

AdamStar

• Fan Code Masters
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
  • 小天才
« Odpowiedź #38 dnia: 12.03.2010, 23:16:41 »
Być może problem dotyczy samego karta, tak jak w tym przypadku.

McTommi

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #39 dnia: 12.03.2010, 23:29:00 »
Jak już pisałem na MT-777DX działa bez zarzutu. Natomiast na „IQ-502”, trzeba nim trochę poruszać, bo inaczej na ekranie są zakłócenia.

Taki przykład. Wkładam carta, włączam konsolę i pojawia mi się napis Contra, tylko taki „zaśnieżony”. Przyciągam, więc Carta w swoją stronę delikatnie (1mm góra 2), i wszystko wraca do normy (znaczy jest super  ;D ). Puszczam palcami, znowu śnieży  :angry: . Przyciągam więc jeszcze raz jest super. Jak puszczę delikatnie to wszystko ok., ale wystarczy tylko nieznacznie poruszyć konsolą i znowu zakłócenia  :( .

Martin

• Stały bywalec PG
  • Oldschool come back!
« Odpowiedź #40 dnia: 12.03.2010, 23:40:38 »
Patyczki i do roboty, czyść dokładnie styki, aż nie będzie grama kurzu (czysty patyczek po kilkukrotnym przetarciu).
Na 99% to jest właśnie ten powód. Uwierz - jakieś 300 katridży przewinęło się przez moje ręce w ciągu roku - niektóre w takim stanie, że żeby szło je uruchomić, z 10 minut trzeba było czyścić jedną sztukę.

McTommi

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 13.03.2010, 00:02:15 »
No dobra, oczywiście spróbuję.

A mam jeszcze jedno pytanie.

Jak wygląda sprawa kompatybilności „MT777-DX” a „IQ-502”. Czy jest taka możliwość, że jakiś Cart, będzie mi działał na jednej, a nie działał na drugiej konsoli? Pytam, bo mam taką fajną składankę. „4 in 1”. Bazarowa, ale strasznie ją lubię  ::) („Last action Hero” „Indiana Jones” „Jungle Book” i Break Thru”). Na „777” działa bez problemu a na „502” tylko czarny ekran. Czy to też może wina Carta.

Z góry dzięki za odpowiedź.
« Ostatnia zmiana: 13.03.2010, 00:04:38 wysłana przez McTommi »

Martin

• Stały bywalec PG
  • Oldschool come back!
« Odpowiedź #42 dnia: 13.03.2010, 00:16:14 »
Oczywiście, może się tak zdarzyć, ale dziwię się bardzo temu co mówisz, bo konsole IQ-502 mimo, że nie są idealne pod każdym względem, to jednak jeśli chodzi o kompatybilność, nie można im nic zarzucić. Ja stawiam na zabrudzenie, i slot w IQ-502, który może być bardziej wrażliwy na brudne styki.

Jest jednak jedna zasada - nie ma reguł, jeśli chodzi o pirackie gry, pirackie klony. Nie ma konsoli, która czyta wszystko.

Dla przykładu - dostałem w łapy nowiuteńkie, czyściutkie PCB od gry Battle Formula na scalaczkach, mój Fenix go nie odpalił, co wcześniej mi się nie zdarzyło z inną grą, a Famicom i IQ-502 rev.3 poradziły sobie bez zająknięcia.

P.S. Będziesz w stanie zrobić zdjęcia swojego zestawu gier? Bardzo mnie interesuje, co masz zachowane ze starych lat, kiedy były piękne, kolekcjonerskie katridże.
« Ostatnia zmiana: 13.03.2010, 00:18:38 wysłana przez MartinPn »

McTommi

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 13.03.2010, 00:43:01 »
MartinPn

Ciebie chłopie to trzeba ozłocić  :P . Nie dość żeś, wytrzasnął taki sprzęt i to nowy. To jeszcze rewelacyjna obsługa posprzedażna. Wyczyściłem carty jak kazałeś i wszystko działa :D . Ta bazarowa składanka też  ;D . Teraz mogę spokojnie schować mojego „777” do pudełka, a na co dzień rozkoszować się grą na „IQ”  :P .

Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.

Martin

• Stały bywalec PG
  • Oldschool come back!
« Odpowiedź #44 dnia: 13.03.2010, 01:37:01 »
Cieszę się, że pomogłem. Przerabiałem już takie "syfy", że były w moim mniemaniu na straty, jednak szorowanie dało rezultat i odpalały! :)
W nagrodę czekam na zdjęcia Twoich cartów. :)