Autor Wątek: Made in Poland  (Przeczytany 18969 razy)

Matisek

• Gość
Odp: Made in Poland
« Odpowiedź #30 dnia: 18.10.2013, 15:06:14 »
Do Matiego:

1) Nie po to wydaję pieniądze na telefon taki jaki mi się spodobał, żeby ktoś teraz mi mówił co wolno mi z nim robić a czego nie (z wyjątkiem moich rodziców, tym bardziej że kasę na ten kawałek posrebrzanego plastiku mam od nich).

2) Podaj definicję pasjonata, najlepiej z jakiegoś słownika czy innej Wikipedii. Jeszcze mi powiedz że ktoś kto nie posiada na własność bolidu F1 nie może nazwać się pasjonatem wyścigów samochodowych to chyba sobie strzelę kulkę w łeb.

3) Wyobraź sobie że moi rodzice nie specjalnie lubią wydawanie kasy na konsole czy gry, i nie mogę nawet kupić sobie padów za 20zł, a nie zamierzam ich oszukiwać albo nie słuchać ich zakazów i nakazów jeśli są do wykonania. Oryginalnych gier na PC mam kilka, reszta to różne freeware które zresztą nie są takie złe. A wszystkie gry które kupiłem były na promocji, najdroższa jaką kupiłem kosztowała 40zł.

4) Moja rodzina za bogata nie jest, jak mam wyłożyć 300zł jeśli mniej więcej tyle zostaje nam na opłatę rzeczy takich jak internet (50zł), doładowania do telefonów (ja i brat po 30zł, siostra i mama po 20zł - miej się nie da bo chodzi o ważność konta) i jakieś inne drobne rzeczy? Do cholery, krytykujesz ale gówno wiesz.

Do MaarioSa - nigdzie nie napisałem że telefon to lepsze rozwiązanie, tylko że to też jakaś alternatywa dla tych którym nie zależy na możliwości grania w gry na konsoli. Ja nawet nie mam padów do pega i nie mogę ich kupić a telefon kupiłem bo stary się zepsuł, dotyk przestał działać i kilkukrotne próby naprawy nie dały efektu.

EDIT: Żeby nie było - nie twierdzę że ED jest za drogi, tylko że niektórych na to nie stać albo mieliby na to kasę kosztem ogromnych wyrzeczeń których gry elektroniczne nie są moim zdaniem warte.

EDIT2: Odpowiedź Beriona była najlepsza - bez plucia jadem i sensowna.
« Ostatnia zmiana: 18.10.2013, 15:26:19 wysłana przez Matisek »

matiau

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #31 dnia: 18.10.2013, 15:27:35 »
Pełna Definicja Prawdziwego Pasjonata jest oczywiście w Kodeksie Prawdziwego Pasjonata Pegasusa. Nie znam treści, bo go nigdy nie widziałem ,ale na pewno musi istnieć, bo inaczej cała ta dyskusja nie miałaby żadnego sensu... ;)

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #32 dnia: 18.10.2013, 15:43:42 »
Przecież jest oczywista: JA jestem prawdziwym pasjonatem, a kto ma inne podejście, to pozer. Powiedz to stojąc przed lustrem :P
@Berion - znając MaarioSa, byłby do tego zdolny i to w niedługim czasie :P

Berion

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #33 dnia: 18.10.2013, 17:27:44 »
Mam taki pomysł, zastanawiam się na ile dobry:

Obecnie jest tak jak w oryginale, czyli na każdym poziomie są do zebrania dwie butelki z sikami, które o dwa zwiększają maksymalną ilość energii dla Yumetaro na tym konkretnym poziomie. Pomysł jest taki, aby zamienić obie butelki na bonus (trzeba by zebrać oba), który zwiększałby maksymalną ilość energii o jeden i nie przepadał po przejściu na następny poziom. Jest sześć światów (siódmy ukryty, ale nie wliczam go bo pełni inną rolę niż materiał do rzucania obelg ;d), więc wypadałoby równo osiem kółek na walce z ostatnim bossem (jeśli ktoś by je wszystkie po drodze zbierał). Wprowadziłoby to do gry potrzebę zwiedzenia całego poziomu i wydłużyło rozgrywkę. Wada taka, że bossowie "metal gear", duchy i ten ostatni w połączeniu z co najmniej jedną różową butelką staliby się banalni do pokonania i dla przeciw wagi trzeba by zaprojektować naprawdę trudne te levele.
« Ostatnia zmiana: 18.10.2013, 17:31:32 wysłana przez Berion »

OldSchool222

• NIECH SIĘ INNI WSTYDZĄ!!!
  • Stały bywalec PG
  • Pegasus Forever :]
« Odpowiedź #34 dnia: 18.10.2013, 21:01:10 »
Pomysł jest taki, aby zamienić obie butelki na bonus (trzeba by zebrać oba), który zwiększałby maksymalną ilość energii o jeden i nie przepadał po przejściu na następny poziom. Jest sześć światów (siódmy ukryty, ale nie wliczam go bo pełni inną rolę niż materiał do rzucania obelg ;d), więc wypadałoby równo osiem kółek na walce z ostatnim bossem (jeśli ktoś by je wszystkie po drodze zbierał).
a jakby tak te dwie butelki zwiększały maksymalną ilość życia o pół a nie jeden? Zwiększyło by to troszkę poziom trudności no i w ogóle było by to troszkę lepszym rozwiązaniem bo jakoś osiem kółek to troche za dużo moim zdaniem :P

Mati

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #35 dnia: 19.10.2013, 00:10:47 »
Matisek graj sobie na czym chcesz. Gdybym gówno wiedział nieżył bym tak jak żyję teraz. Gówno wiedziałem 3 lata temu kiedy nie moiałem zupełnie nic, ale jeśli się chce to się ogarnie. Nieważne. Zdaje się, że to nie temat kto ile ma i na ile go stać, więc niech każdy się spełnia na tyle na ile go stać, pozdro. Raczej tyle ode mnie.

dakone

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #36 dnia: 19.10.2013, 12:50:06 »
Ja osobiście jestem fanem pegasusa ale niestety nie stać mnie na kolekcjonowanie sprzętu i gier, dlatego uznałem, że Everdrive będzie najlepszym rozwiązaniem. Bardzo lubię pograć w stare gierki a mając je wszystkie na jednym karcie mogę sobie grać w co chcę :)
Osobiście uważam, że cena 300 zł jest ceną bardzo dobrą za taki sprzęcik aczkolwiek trzeba dla niektórych czasu aby kasę uzbierać :)
Myślę, że każdy jak się zepnie to da radę ustukać 3 stówki.

retciak

• Stały bywalec PG
« Odpowiedź #37 dnia: 21.10.2013, 11:33:17 »
Co jak co ja się nie nazywam kolekcjonerem, tylko lubie sobie pograć w gry z dzieciństwa, a do grona moich faworytów doszedł oczywiście "Zielony Ziemniaczek" (jak to nazwała moja koleżanka xD) zwany jako Mr. Gimmick!
(Taki wniosek wysunąłem podczas dyskusji z Dredem i 1990in1 na tarasie w Laskach xD)

Geez, grałem w twojego Dark Gimmicka, no jaje**x, NG przy tym to pikuś. Fakt że udało mi się dojść do ostatniego poziomu a tu "Black Hole".
Po tym jak udało mi się zakupić ED moge w wolnym czasie pośmigać na NESie w Gimmicka, przy okazji trenując D.G.

Berion, takie pytanko, jak mogę "skompilować" tego .IPS'a (nie mylić z dostawcą internetu xD) do pliku .nes, żebym mógł swobodnie napierniczać w Darka na ED? Wiem że patchuje się jakimś tam Ninja coś tam, bo patchowałem Samurai Pizza Cats, a pograłbym hardo.

machbed

• Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
  • Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.
« Odpowiedź #38 dnia: 21.10.2013, 12:16:40 »
Następny. Pobierasz Lunar IPS, otwierasz go, klikasz Apply IPS Patch i postępujesz zgodnie z instrukcjami, czyli najpierw wybierasz łatkę opracowaną przez Beriona, następnie wybierasz ROM, o którym Berion wyraźnie napisał i to tyle filozofii, masz gotowego DG.

Mcin

• Twój Moderator
  • Moderator Globalny
  • Stały bywalec PG
« Odpowiedź #39 dnia: 21.10.2013, 14:22:50 »
A potem patrzysz w lustro i widzisz, jak jesteś fajny :>

Berion

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #40 dnia: 21.10.2013, 14:23:25 »
a jakby tak te dwie butelki zwiększały maksymalną ilość życia o pół a nie jeden? Zwiększyło by to troszkę poziom trudności no i w ogóle było by to troszkę lepszym rozwiązaniem bo jakoś osiem kółek to troche za dużo moim zdaniem :P

Jak to sobie wyobrażasz? :) Jest sześć poziomów, na których jest razem 12 butelek. Jeśli dwie butelki będą dodawać po pół życia to żeby można było z tego korzystać trzeba zebrać 4, czyli doszłyby maksymalnie trzy życia, a więc na ostatnią walkę Gimmick miałby z pięć kropek, a w trakcie rozgrywki raczej mało kto pokonałby np. "pisklarza" z trzema. Czyli zamiast ułatwić, znacząco podniesie i tak wysoki poziom trudności.

Też niedobrze. ;)

Cytat: Roben
Co jak co ja się nie nazywam kolekcjonerem, tylko lubie sobie pograć w gry z dzieciństwa, a do grona moich faworytów doszedł oczywiście "Zielony Ziemniaczek" (jak to nazwała moja koleżanka xD) zwany jako Mr. Gimmick!
(Taki wniosek wysunąłem podczas dyskusji z Dredem i 1990in1 na tarasie w Laskach xD)

Jedna z moich koleżanek ochrzciła go zwyczajnie, "glucikiem".

Geez, grałem w twojego Dark Gimmicka, no jaje**x, NG przy tym to pikuś. Fakt że udało mi się dojść do ostatniego poziomu a tu "Black Hole".
Po tym jak udało mi się zakupić ED moge w wolnym czasie pośmigać na NESie w Gimmicka, przy okazji trenując D.G.

Nie przesadzajmy. Ninja Gaiden jest naprawdę trudny. Problem większości osób z tą grą jest jeden: nie rozumieją fizyki tej gry i nie potrafią z niej korzystać. Stąd tyle osób twierdzi, że gra jest trudna. Ale to przychodzi z czasem - trzeba sie pobawić/poobserwować gwiazdę - w jaki sposób i od czego się odbija. 20 lat temu (OMG ;p) też myślałem że to czysty hardcore.

Przypominam, że jakby ktoś miał problemy to zrobiłem opis przejścia (pierwsze trzy poziomy z wersji 0.4f, w obecnej 0.5 jest jeszcze jeden):
http://www.youtube.com/playlist?list=PLSAU7pjCb3hL95pnX_RCoTlioM_0yFHEv [nofollow]

Czarny ekran dostajesz bo rom jest piracki, a pirat który to kopiował zmodyfikował tzw. licence text i nie sprawdził czy gra tego nie sprawdza. Akurat Gimmick tak i z tego powodu wysypuje się na 7 poziomie po wejściu do zamku.

Patch jest na pierwszy, czysty release, czyli [!] z "nomenklatury" Good Merge. Nie pasuje do [a1], Mr.Gimmick! a tym bardziej do bad/over dumpów itd. (i nie będzie pasował bo nie ma to sensu, europejski Gimmick ma gorszą muzykę, a pozostałe dumpy są niepoprawne, innymi słowy uszkodzone gry).

Berion, takie pytanko, jak mogę "skompilować" tego .IPS'a (nie mylić z dostawcą internetu xD) do pliku .nes, żebym mógł swobodnie napierniczać w Darka na ED? Wiem że patchuje się jakimś tam Ninja coś tam, bo patchowałem Samurai Pizza Cats, a pograłbym hardo.

Byle czym, jest masa narzędzi. Najprostszy to Lunar IPS.
http://www.romhacking.net/utilities/240/ [nofollow]

PS: Na Nestopii kolory będą kiepskie bowiem Nestopia nie używa oryginalnej palety tylko jakiejś swojej dzikiej (bardziej przesunięta pod kolor brązowy, którego nie ma w oryginalnej palecie).
PS2: DARK gimmick ;]
« Ostatnia zmiana: 21.10.2013, 18:03:40 wysłana przez Berion »

Berion

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #41 dnia: 24.10.2013, 00:12:09 »
http://www.sendspace.com/file/f9z1mn [nofollow]

v0.6a/0.6c

f dodałem blokery na pierwszej planszy, które uniemożliwiają przeskoczenie w inną część levelu (taki tam bad design znaleziony po dwóch latach ;d)
f zamieniłem miejscami butelki z sikami i energią na poziomie pierwszym
f dodałem kilka bloków na poziomie pierwszym aby łatwiej było wskoczyć do rury
f przemodelowałem trochę okolicę działa na poziomie drugim aby łatwiej było wskoczyć na platformę
f zmieniłem kolory sekretnej lokacji na poziomie czwartym
+ dodałem pierwszą część poziomu piątego

Uff, kolejna wersja pewnie za kilka miesięcy.
Chyba, że D9 da radę zrobić swap palet. ;p

Berion

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #42 dnia: 02.11.2014, 19:36:53 »
Taka tam walka z bossem: ;)
http://www.youtube.com/watch?v=eehYJaIRwbA [nofollow]

Berion

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #43 dnia: 21.11.2015, 15:57:33 »
Odkopuję. :) Ukończona wersja 1.1 [nofollow], ukazała się już jakiś czas temu (w formacje IPS, więc nie trzeba patchować rom-u w większości emulatorów jak np. na Nestopii). Jednak gdyby się komuś za bardzo nudziło w zim... jesienne wieczory, zmontowałem umowną listę trofeów [nofollow].

Bardzo chciałbym się dowiedzieć, które z nich zdobyliście. Jest to coś w rodzaju ankiety. ;) Z góry dzięki.

Berion

• Użytkownik
  • *
« Odpowiedź #44 dnia: 12.02.2017, 23:12:45 »
Po mrocznym i trudnym Dark Gimmick! przyszedł czas na wersję lajtową. :D Sekrety w dalszym ciągu są dobrze ukryte - szczególnie pierwszy, wirtualne piwo temu kto go odnajdzie (w edytorze nie da się podejrzeć, mapper został rozszerzony, a poziomy są kompresowane aby zmieściły się przyszłe cuda ^^").

W planach dodanie nowych poziomów, możliwości powrotu do już odwiedzonych poziomów, nowe power upy, a nawet sklep. Ale to w planach. Póki co demko (pierwsze cztery poziomy)

Screenshoty:

Demo#1 v0.5b
pobierz [nofollow]

sumy kontrolne CRC32 rom-ów:
oryginał: 68CD9911
po spatchowaniu: AD649858