a jakby tak te dwie butelki zwiększały maksymalną ilość życia o pół a nie jeden? Zwiększyło by to troszkę poziom trudności no i w ogóle było by to troszkę lepszym rozwiązaniem bo jakoś osiem kółek to troche za dużo moim zdaniem 
Jak to sobie wyobrażasz?

Jest sześć poziomów, na których jest razem 12 butelek. Jeśli dwie butelki będą dodawać po pół życia to żeby można było z tego korzystać trzeba zebrać 4, czyli doszłyby maksymalnie trzy życia, a więc na ostatnią walkę Gimmick miałby z pięć kropek, a w trakcie rozgrywki raczej mało kto pokonałby np. "pisklarza" z trzema. Czyli zamiast ułatwić, znacząco podniesie i tak wysoki poziom trudności.
Też niedobrze.

Co jak co ja się nie nazywam kolekcjonerem, tylko lubie sobie pograć w gry z dzieciństwa, a do grona moich faworytów doszedł oczywiście "Zielony Ziemniaczek" (jak to nazwała moja koleżanka xD) zwany jako Mr. Gimmick!
(Taki wniosek wysunąłem podczas dyskusji z Dredem i 1990in1 na tarasie w Laskach xD)
Jedna z moich koleżanek ochrzciła go zwyczajnie, "glucikiem".
Geez, grałem w twojego Dark Gimmicka, no jaje**x, NG przy tym to pikuś. Fakt że udało mi się dojść do ostatniego poziomu a tu "Black Hole".
Po tym jak udało mi się zakupić ED moge w wolnym czasie pośmigać na NESie w Gimmicka, przy okazji trenując D.G.
Nie przesadzajmy. Ninja Gaiden jest naprawdę trudny. Problem większości osób z tą grą jest jeden: nie rozumieją fizyki tej gry i nie potrafią z niej korzystać. Stąd tyle osób twierdzi, że gra jest trudna. Ale to przychodzi z czasem - trzeba sie pobawić/poobserwować gwiazdę - w jaki sposób i od czego się odbija. 20 lat temu (OMG ;p) też myślałem że to czysty hardcore.
Przypominam, że jakby ktoś miał problemy to zrobiłem opis przejścia (pierwsze trzy poziomy z wersji 0.4f, w obecnej 0.5 jest jeszcze jeden):
http://www.youtube.com/playlist?list=PLSAU7pjCb3hL95pnX_RCoTlioM_0yFHEv [nofollow]Czarny ekran dostajesz bo rom jest piracki, a pirat który to kopiował zmodyfikował tzw. licence text i nie sprawdził czy gra tego nie sprawdza. Akurat Gimmick tak i z tego powodu wysypuje się na 7 poziomie po wejściu do zamku.
Patch jest na pierwszy, czysty release, czyli [!] z "nomenklatury" Good Merge. Nie pasuje do [a1], Mr.Gimmick! a tym bardziej do bad/over dumpów itd. (i nie będzie pasował bo nie ma to sensu, europejski Gimmick ma gorszą muzykę, a pozostałe dumpy są niepoprawne, innymi słowy uszkodzone gry).
Berion, takie pytanko, jak mogę "skompilować" tego .IPS'a (nie mylić z dostawcą internetu xD) do pliku .nes, żebym mógł swobodnie napierniczać w Darka na ED? Wiem że patchuje się jakimś tam Ninja coś tam, bo patchowałem Samurai Pizza Cats, a pograłbym hardo.
Byle czym, jest masa narzędzi. Najprostszy to Lunar IPS.
http://www.romhacking.net/utilities/240/ [nofollow]PS: Na Nestopii kolory będą kiepskie bowiem Nestopia nie używa oryginalnej palety tylko jakiejś swojej dzikiej (bardziej przesunięta pod kolor brązowy, którego nie ma w oryginalnej palecie).
PS2: DARK gimmick ;]