Witajcie w poradniku: jak zrobić swoje własne pudełka na kartridże.
Do stworzenia tego poradnika zainspirowała mnie moja półka, na której wśród kolekcji z innych platform, te z pegasusa wyglądały obskurnie i obleśnie. Dodatkowo, kiedy chciałem wyciągnąć jakąś grę, musiałem przeszukać kolekcję, gdyż carty nie są zaznaczone tytułami. Na pewno część z Was podziela moje zdanie i chcielibyście także zrobić jakieś opakowania - zwłaszcza na te "ruskie" (chińskie) podróbki.

Zanim przystąpimy do tworzenia pudełek, należy zaznaczyć, iż poradnik przeznaczony jest bardziej dla panów, którzy ogarnięci są w Photoshopie, Corelu tudzież innym zaawansowanym programie graficznym.
KROK 1 - SZABLONNa początku musimy stworzyć szablon pudełka, który posłuży jako wzór do wszystkich opakowań. Wystarczy zmierzyć linijką szerokość kartridży i dodać 2-3 milimetry na wszelki wypadek. Jeżeli macie problem z tworzeniem figur przestrzennych można posłużyć się jakimiś gotowcami z Sieci lub wziąć pierwsze lepsze pudełko produkcji BIC, rozłożyć i zobaczyć jak jest wykonane na płaszczyźnie.
KROK 2 - UMIESZCZANIE GRAFIKITo zdecydowanie mój ulubiony krok. Macie tu pełne pole do popisu. Kreatywność 200% normy! Jeżeli wolicie być wiernymi oryginałom, po prostu starannie nanosimy na szablon grafiki z oryginalnych pudełek, pomniejszając je. Z internecie warto korzystać z grafik ze stron fanowskich, gdyż te z googla mają małą rozdzielczość, przez co po wydruku jakość będzie koszmarna. Tworząc zaś opakowania na chińskie podróbki można popisać się twórczością.
KROK 3 - DRUKOWANIEMożna wydrukować w domu na twardszym papierze, jednak polecam przejść się do drukarni. Koszt takiego wydruku waha się nawet od 2 zł do 8 zł w zależności czy drukujemy w profesjonalnej drukarni czy u pani Grażynki w punkcie Ksero.

KROK 4 - WYCINANIE I SKŁADANIETo zdecydowanie najtrudniejszy krok. Trzeba wykonać go starannie i dokładnie, w przeciwnym razie nasze pudełko będzie się źle składało. Najlepiej użyć noża do papieru i metalowej linijki inżynierskiej. Po wycięciu złożyć również najlepiej przykładając do linijki i w ten sposób zaginać kąty z każdej strony. Na zakończenie skleić dolną część pudełka. Nie polecam żadnych klejów, bo tylko zdeformują pudełko. Ja użyłem taśmy dwustronnej - jest bardzo mocna. Wystarczy odciąć paseczek i nakleić na spód.
KROK 5 - GOTOWETeraz wystarczy tylko włożyć ciasno obok siebie na półkę lub do jakiegoś pudła po butach wszystkie pudełeczka, aby się nie odkształcały. Po godzinie czasu można już wyjmować i stawiać na ekspozycję ku uciesze domowników. Od teraz w dolinie Muminków wasza kolekcja cartów pegasusowych będzie budziła respekt wśród wszystkich Januszy osiedla.

Powodzenia

--------------------
EDIT:P.S. Właśnie zobaczyłem, że mamy okazję do świętowania. To już 6 000 wątek na forum!