KrzysioCart to nie tylko kardridż umożliwiający rozgrywkę w najpopularniejsze gry. To także platforma do testów nad rzadkimi mapperami.
Dziś postanowiłem dla sportu zaimplementować obsługę mappera #69 (Sunsoft FME7). To jeden z tych nielicznych, które umożliwiają miksowanie dodatkowych kanałów audio (niestety wykorzystane tylko w grze Gimmick). Mapper zajmuje tyle zasobów, co pozostałe mappery razem wzięte, także dodanie go do KrzysioCarta jako kolejnego nie jest możliwe.
Mapper #69 jak mało który pozwala na umieszczenie w przestrzeni $6000-$7fff banku PRG-ROM. KrzysioCart nie wspierał takiego sposobu, więc konieczna była drobna przeróbka - wylutowanie dwóch przelotek i dolutowanie jednego kabelka. Opisany własnoręcznie w języku VHDL sposób działania mappera po wgraniu do układu zadziałał prawie za pierwszym razem. Pewien kłopot sprawił jeszcze licznik cykli procesora, który ten mapper oferuje (coś jak licznik skanlinii w MMC3), ale po kilku godzinach i on zaczął działać be zproblemu.
Układ Sunsoft FME7 posiada wewnętrzny generator dodatkowych dźwięków. Jego implementacja w układzie FPGA nie jest możliwa chociażby dlatego, że konieczny byłby jakiś zewnętrzny przetwornik cyfrowo-analogowy. Dobra wiadomość jest taka, że można podłączyć układ generacji dźwięku AY8912, który jest z nim zgodny (nota bene, wykorzystywany także w komputerach Spectrum).
Całość miała się zmieścić w standardowej obudowie od kardridża - nie chciałem popełniać konstrukcji typu `stos` jak niektórzy ;-)

Postanowiłem zaprojektować mini PCB. W tym celu wybrałem bardzo cienki laminat (0.6 mm), aby wszystko zmieściło się do obudowy. W zamyśle miało to wyglądać tak:
Sam układ AY także wymagał podcięcia nóżek:
PCB po wykonaniu - dokładność co do dziesiątej części milimetra. Uu mała uwaga dla osób, które są stanowczymi przeciwnikami płytek domowej roboty - spróbujcie zlecić takie PCB w fabryce, aby was nie pogonili kijem

Po zlutowaniu:
Pasuję jak ulał:
Wysokie to też nie jest, chociaż można było jeszcze trochę bardziej podciąć nogi.
Po przylutowaniu magistrali danych, sygnałów sterujących i zasilania:
A całość po wykonaniu warto zamnkąć w gustownej obudowie ;-)

Gimmick wykorzystuję procesor w konsoli do generacji muzyki. Natomiast układ AY8912 jest używany do wytwarzania efektów dźwiękowych - słodkie pierdzenie między nutami pochodzi właśnie z niego
https://www.youtube.com/watch?v=Vzf7cGLPv_w