1. Nigdy nie widziałem, aby ani w Famicomie ani w MT777DX stosowali 74LS368. Zawsze stosują HC, mimo, że nawet w miejscu, gdzie powinny być wlutowane, jest oznaczenie 74LS368, a pozostałe scalaki też są LS.
2. Też myślałem, że LS mogą sprawiać małe problemy (niektóre ponoć pobierają wejściem prąd do 0.5 mA, co przy podciągnięciu rezystorem 10k daje spadek 5 V i ze stanu wysokiego robi się stan niski), ale nie zauważyłem takiego objawy w tym wypadku. Zawsze można też nie podciągać przy LS w ogóle (wiszące wejście = stan wysoki)
3. Nie stosowałem drabinki, bo na dyskretnych rezystorach łatwiej te ścieżki przeprowadzić. Projektowałem płytkę tak, aby wszystkie elementy były lutowane jedynie od dołu + przelotki z drucika, które jako jedyne lutuję z obu stron.
4. W mt777dx na próbę wlutowałem LC368 zamiast HC368 i dźwięk zniknął -> jeden z tych buforów wykorzystywany jest jako wzmacniacz dźwięku. Prawdopodobnie w wersji LS nie można tego tak stosować albo trzeba zmienić wartości rezystorów (co ciekawe, na pcb od mt777dx jest też miejsce na wlutowanie standardowego wzmacniacza audio na jednym tranzystorze, po przecięciu zworki).
Zworka ustala, czy do wyjścia Chinch ma trafiać dźwięk z wyjścia bufora 368 czy z tranzystora. Jednak to wejście LS368 powoduję jakiś problem i nawet wlutowanie układu z tranzystorem powoduje zniknięcie dźwięku - prawdopodobnie wejście LS pobiera zbyt dużo prądu i kradnie cały sygnał dźwiękowy wychodzacy z CPU.
5. W mojej PCB do wzmacniania dźwięku stosuje jedynie układ na tranzystorze, a bufory tylko do joystików - w takiej konfiguracji można stosować LS/HC zamiennie. Może nawet LS są bezpieczniejsze, bo wszelkie ESD im niegroźne.