24.08.2019, 17:55:48 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Gentry GT-3300 - blady obraz, problemy z dźwiękami  (Przeczytany 3426 razy)
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« : 19.04.2016, 21:42:26 »

Witajcie.
Po wielu trudach zdobyłem konsolę GT-3300. Ma bardzo czysty obraz (brak pasów i zygzaków) ale trochę blady (słaby kontrast i kolory), głośny dźwięk (ale trochę ciche sample DPCM) i grubą obudowę.
Niestety na niektórych grach ma problem z prawidłowym graniem dźwięków. Zaobserwowałem dotąd na (pożyczonym) kartridżu z grą "634 Sword" (jap. "Musashi No Ken") na niebieskiej płytce PCB. Muzyka brzmi okropnie, połowa nut jest fałszywych! Zjawisko występuje na dwóch różnych zasilaczach, a nie ma go na (też pożyczonym) MT-777.
Konsola ma konstrukcję glutową: 3 płytki wewnątrz, glut od spodu środkowej (tej z gniazdem kartridży). Wnętrze oglądamy tutaj: https://www.youtube.com/watch?v=dgzFH4E6j5U&t=8m25s
Mam więc do was dwa krótkie pytania:
1) Czy da się coś zrobić z obrazem, żeby był jaśniejszy i bardziej kolorowy w przypadku tej konsoli?
2) Czy można wyeliminować problem z fałszującą muzyką?
Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 19.04.2016, 21:42:26 »

 Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 19.04.2016, 22:52:40 »

1. Zrób WYRAŹNE zdjęcia każdej PCB z obu stron
2. Nagraj dźwięk z tej samej gry na tej konsoli i na mt-777 dla porównania (np. z mario Bros)
« Ostatnia zmiana: 19.04.2016, 22:54:15 wysłane przez krzysiobal » Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 20.04.2016, 20:32:40 »

1. Da się zrobić, jak mi się naładuje akumulator z aparatu…
Dodam, że po dokładniejszej analizie obrazu doszedłem do wniosku, że kolor czerwony jest nawet dość normalnie nasycony, ale zielony i niebieski są nieco bladawe. No i cały obraz jest ogólnie trochę ciemny (tzn. ciemniejszy niż na MT-777; muszę rozkręcić wszystkie suwaki w ustawieniach TV na max, żeby był podobnie jasny i kolorowy)
2. Problem z muzyką pojawia się jak dotąd tylko na tym kartridżu zatytułowanym "634 Sword". Pozostałe chodzą normalnie. To znaczy: nie fałszują. W konsoli jest ogólnie trochę mało niskich tonów (zwłaszcza cichy jest kanał triangle i też DPCM), ale nuty nie fałszują. Z niskimi tonami to pewnie kwestia gustu i epoki, więc ich się już nie czepiam.
Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 20.04.2016, 20:40:57 »

2. Może konsola doznała jakiegoś szoku w postaci podania złego napięcia, co uszkodziło w niej pewną część audio od procesora? Sam mam jeden procek UA6527P który z nieznanych mi powodów ma jeden kanał prostokątny jakby strasznie wyciszony, ogólnie większość gier brzmi na nim trochę inaczej. Nie pamiętam niestety historii tego procka. Jak u Ciebie wszystko jest na glucie to może nie dac się z tym za wiele zrobić. Gdyby cały dźwięk ogólnie charczał, to można byłoby zmodyfikować tor audio, ale jeśli tylko jeden z kanałów fałszuje to świadczy raczej o wadzie wewnątrz układu.
Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 20.04.2016, 21:13:34 »

2. Ogólnie jest ciut przesterowany, ale doprawdy nieznacznie.
Fajna ta płytka od zasilania, taka… zajęta. Zdjęcia płytek:
Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 20.04.2016, 21:27:51 »

COś upośledzony ten tor wideo. Wylutuj ten rezystor z paskami brązowy-szary-brązowy (180 om), i wlutuj na jego miejsce prawdziwy  2.2 kOma (trzy czerwone paski lub coś w miare bliskiego)
« Ostatnia zmiana: 20.04.2016, 21:29:58 wysłane przez krzysiobal » Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 20.04.2016, 21:57:10 »

O wylutowanie którego rezystora chodzi? (Na której płytce)
Próbki dźwięku zaraz będą. Próbki dźwięku są tu: http://www.gg.pl/dysk/eNTisn9_WvmwedTisn99NqY/Pegasusy%20MT-777DX%20i%20GT-3300.mp3
1. 634 Sword na MT-777
2. 634 Sword na GT-3300
3. Super Mario na MT-777
4. Super Mario na GT-3300
(Dopiero w słuchawkach zdałem sobie sprawę z tragiczności dźwięku z GT-3300…) Jak słychać, fałszywe nuty są na tylko tamtym kartridżu.
« Ostatnia zmiana: 20.04.2016, 22:01:22 wysłane przez pshq » Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 20.04.2016, 22:00:30 »

Z gniazdem cartów.
Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 20.04.2016, 22:02:28 »

Ale o ten koło kwarcu, o R3, R4 czy ten wlutowany w C2…? Bo żaden nie jest brązowo-szaro-brązowy. To jest zieleń, nie szary. (Chyba, bo konsolę skręciłem i mam teraz tylko zdjęcia)
« Ostatnia zmiana: 20.04.2016, 22:05:49 wysłane przez pshq » Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 20.04.2016, 22:35:25 »

R4.
Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 20.04.2016, 22:41:52 »

A jak brzmi na tym 3300 Tetris2, z muzyką KARINKA?
Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 21.04.2016, 13:40:38 »

Chodziło o tą muzykę? http://www.gg.pl/dysk/_5HmO6RpHSWw_pHmO6RrcXo/Tetris%20Pegasus%20GT-3300.mp3
Dodam jeszcze, że nie jest raczej możliwe żeby ktokolwiek kiedykolwiek podpiął zły zasilacz, bo ja osobiście rozfoliowywałem fabryczne opakowanie konsoli.
Aha, i co zmieni wymiana tego opornika na mocniejszy? Że obraz będzie ciemniejszy (bo i tak jest ciemny)?
EDIT 22-04-2016: Obraz jest chyba trochę lepszy, jaśniejszy. Zmieniłem ten opornik na najbliższy 2,2 kΩ jaki mieli w sklepie i próbowałem dokładać (równolegle do istniejącego) kondensatory do toru audio, żeby wyeliminować "pykanie" (to chyba triangle tak pyka?), ale bez skutków. Widać mój pomysł był kiepski. Dołożyłem jeszcze tam opornik (80 kΩ chyba), żeby nieco przyciszyć głos i teraz idzie podobnie do tego z telewizji. I domontowałem kondensator 47 μF równolegle z istniejącym przy gnieździe zasilania, myśląc że może większe "wyprostowanie" prądu pomoże na wariujące nuty w "634 Sword". Też nic nie dało.
Czy mogę liczyć na jeszcze jakiś pomysł?

EDIT II 22-04-2016: Po nagraniu dźwięku po modyfikacji i porównaniu go z nagraniem przedwczorajszym, dochodzę do wniosku, że jednak coś się zmieniło: przybyło niskich tonów i triangle jest przez to znacznie głośniejszy. Trochę chyba przesadziłem z pojemnością, bo fala jest okropnie rozhuśtana (ładowanie-rozładowanie), ale chyba zostawię, bo brzmi nieco lepiej.  Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 22.04.2016, 21:37:03 wysłane przez pshq » Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 28.04.2016, 20:01:04 »

A wiecie może dlaczego niektóre gry są naprawdę bardzo ciche?
Mam multicart 150 in 1 ("Pocket Games"). Menu jest normalnie głośne, ale niektóre gry (np. "The Flintstones"), od samego włączenia grają cichutko. Po zresetowaniu konsoli, menu jest znowu głośno.
Prawie takie samo zjawisko występuje na innym multicarcie. Po odpaleniu gry "Box World" jest normalnie głośna melodyjka tytułowa, naciskam START, jest inna muzyczka, nadal głośno, ale zrobię jeden ruch i nagle robi się cicho. Prawie nic nie słychać. Głośność wyrównuje się po podkręceniu telewizora z 8 na 35. Po zresetowaniu jest znów normalnie i trzeba ściszyć na 8.
Co może być powodem tak zaskakującego zachowania konsoli? Pomóżcie!
Zapisane
pshq
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 173



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 25.03.2019, 00:13:32 »

O jak dawno nie miałem problemów z torem wideo (:
(Post pod postem po 3 latach przerwy się nie liczy, prawda?)

Spróbowałem nagrać obraz z tej konsoli lidlowym usb grabberem, który w ferie pięknie zgrywał mi kasety vhs. No i oczywiście obrazu z famiklona nie widzi. Po gmeraniu ze zworkami (swego czasu dorobiłem konsoli przełączniki PAL/NTSC), w którymś ustawieniu w końcu cokolwiek zobaczyłem, ale nie zadowoliło mnie to zbytnio: https://youtu.be/Pm2rOMInWIk (niestety nie zaznaczyłem jakie to było ustawienie, ale z prędkości nagrania wnioskuję że NTSC 50Hz, bo pamiętam że ustawiałem grabbera na NTSC_J). Wyraźnie coś się miesza z synchronizacją w poziomie.
Pierwszy pomysł był taki, że coś nie tak jest z napięciem na wyjściu wideo, więc po wielu próbach ostatecznie kompletnie wylutowałem rezystor R4 i po prostu dołączyłem się do wyjścia wideo z gluta. Teraz telewizor nadal pokazuje prawidłową jaskrawość, ale grabber nadal ma problemy. Tym razem jakikolwiek sygnał uzyskałem tylko w ustawieniu 60Hz NTSC: https://youtu.be/fsFGGEATD_w. Teraz obraz jest bardziej stabilny, ale ucięty i zakłócenie synchronizacji poziomej jest nadal widoczne na kolorach - grabber nadal ustawiony na japońskie NTSC_J.
Próbowałem początkowo zrekonstruować tor wideo Famicoma, ale to jest rozwiązanie dla modulatora RF, a na kompozytowym wyjściu obraz był bardzo ciemny, no i grabber nie widział w ogóle nic. Zaczynam się zastanawiać, czy problemy są spowodowane złymi parametrami sygnału (za małe/za duże napięcie? niestety nie mam oscyloskopu), czy jakimiś zakłóceniami radiowymi które łapią moje przeróbki w środku? Dostawiłem tam sporo kabli…

W każdym razie, czy ma ktoś z Was jakiś rozsądny pomysł na uzyskanie na wyjściu sygnału, który będzie na tyle zgodny z normą, żeby grabber go prawidłowo odbierał?
Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 290


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 25.03.2019, 01:37:28 »

Nie wiem w jaki sposób masz zrobiony przełacznik PAL/NTSC na tej konsoli:
* czy w konsoli jest tylko jeden kwarc 26.601712 MHz a przełącznik ustawia zworkę odpodzialną za 50/60Hz
* w konsoli są dwa kwarce 26.601712MHz / 21.477.. MHz a przełącznik ustawia zarówno kwarc jak i zworkę 50/60Hz oraz podzielnik

Mój analogowy TV jest dość odporny na różne niestandardowe sygnały, ale w pierwszym przypadku i tak gdy sygnał jest jako 60Hz (NTSC) to krawędzie obrazów lekko falują


-

Tor wideo konsoli tez może być jakiś niestandardowy (np. brak tranzystorów/tylko rezystory podciągające/jakieś zbędne kondensatory)

Wreszcie - grabber może sobie zwyczajnie nie radzić z parametrami obrazu generowanymi przez konsolę. Warto byłoby podłączyć sztandarową konsolę Mt77dx/IQ502 o której wiadomo niezaleznie od sztuki co ma w środku i uznac to jako referencje.


Parametry sygnału wideo powinny być następujące:


Najlepszej jakości i zgodności obraz wideo można uzyskać na następującym torze:


Poniżej zaś przykładowy przebieg wideo jednej linii obrazu nagrany bezpośrednio z pegasusa (obraz to kilka pionowych pasków róznych kolorów). Żólty to obraz generowany bezpośrednio przez PPU ("VIDEO_IN"), natomiast niebieski to obraz po przejściu przez tor wideo, podawany do TV ("VIDEO OUT")


Widać, że zadaniem `magicznego` toru jest:
* zmniejszenie amplitudy sygnału dokładnie 2 razy (z 1.24V do 0.62V) oraz
* podniesienie sygnału o 140 mV

Możesz próbować zmienić wartości w tym torze aby osiągnąc inną amplitudą lub inne podniesienie sygnały, może to będzie miało wpływ na obraz odbierany przez grabber (np. mój grabber odbiera obraz jedynie z konsol NTSC)

--

Zrobiłem też dość ciekawy eksperyment i porównałem sygnał generowany dla wszystkich kolorów z paletety - wyniki przedstawie niebawem. Najniższą amplitudę miał kolor $0D i to właśnie on powoduje problemy z wyświetlaniem na niektórych TV.
« Ostatnia zmiana: 25.03.2019, 01:48:19 wysłane przez krzysiobal » Zapisane
Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus