21.10.2019, 14:21:40 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Problem z Neostradą 2 Mbit/s  (Przeczytany 2535 razy)
marcin135
Gość
« : 10.01.2013, 22:57:45 »

Otóż mam problem z neostradą 2mbit. Od czasów świąt mam bardzo duże lagi i wolny transfer.Zwłaszcza w godzinach wieczornych. Ok. 20-22 transfer mam byle kiedy nawet 100 kb/s a ping ponad 200. Dzieje się to głównie wieczorami, bo w dzień w miarę chodzi.Nie mam żadnych wirusów, niedawno formatowałem windowsa. Próbowałem dzwonić do tpsy, mówią mi ciągle,że mam błędy na linii i wymaga resetu łącza.Nic to nie daje.Czy u kogoś kto ma neostradę też występują takie problemy? Co zrobić , żeby takich koszmarnych lagów nie było?
Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 10.01.2013, 22:57:45 »

 Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2115


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 11.01.2013, 00:03:16 »

Dzwoń do obsługi, żeby techników przysłali, bo samemu nic z tym raczej nie zrobisz.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
marcin135
Gość
« Odpowiedz #2 : 11.01.2013, 12:41:43 »

Wątpie by ci technicy mogli cokolwiek zrobić. Bo to raczej nie jest to wina okablowania, bo w dzień chodzi normalnie, tylko w godzinach wieczornych od ok. godz. 18-23 , ping z 40-60 skacze do 150-250 a prędkość neta z 2 Mb/s do 100 kb/s. Myślę, że ich serwery są przeciążone , bo oni sprzedali swoją usługę zbyt wielu osobom. Ale planuje przenieść się na netię. Mój kolega ma netię , najpierw 1 Mb/s potem 10 Mb/s i nigdy nie miał problemów z lagami.Czy opłacałoby mi się zmienić operatora na netię?
Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2115


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 11.01.2013, 12:51:45 »

Netia i neostrada korzystają z tego samego łącza, czyli można powiedzieć, że zmieniłbyś tylko operatora sieci. A technicy są od tego jak dupa od srania żeby sprawdzić co się dzieje. Może być też tak jak ty domniemasz, że po prostu zbyt dużo abonentów jest podpiętych i zwyczajnie linia już się nie wyrabia.
« Ostatnia zmiana: 11.01.2013, 12:53:36 wysłane przez machbed » Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
Mati
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 422



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 11.01.2013, 14:35:14 »

Ja tam od siebie spokojnie mogę polecić Netię. Awarii praktycznie nie ma w ogóle, net nie muli. Z tego co wiem, to w Neostradzie masz zmienne ip, w Netii już nie, ale czy to istotne? Ja mam neta 100mbit i chula elegancko. Przy zasysaniu czegokolwiek czy filmu, czy jakiegoś dużego pliku to po prostu jest chwila moment Uśmiech.
Zapisane
Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2843



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 11.01.2013, 15:41:42 »

Kiedyś miałem podobnie. W godzinach szczytu internet strasznie mulił i rozłączał. Winna była ponoć... Neo, po prostu awarię u siebie naprawiali pół roku.
Zapisane
Roben
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 426



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 11.01.2013, 16:07:28 »

zawsze możesz sprawdzić w cmd.exe wpisując komentę "ping twoje_IP" (bez cudzysłowia Mrugnięcie )
Zapisane

Dej zarobić xD
Mati
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 422



Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 11.01.2013, 17:17:02 »

Ja kiedyś w Netii miałem bardzo dziwny przypadek. Net nie muił, ale zawsze po godzinie 18 uniemożliwiano mi wejście na pewną stronę, którą odwiedzam do dziś kilka razy dziennie i regularnie. Po zadzwonieniu do biura obsługi zupełnie nie mieli pojęcia dlaczego tak sie dzieje. Dopiero zmiana dns'a pomogła. Nie wiem jak to się ma do tematu, ale napisałem tak po prostu skoro rozmawiamy o jakichś lagach czy problemach z dostawcami.
Zapisane
marcin135
Gość
« Odpowiedz #8 : 11.01.2013, 20:12:35 »

Mój kolega ma Netię. Najpierw 1 mb/s potem 10 mb/s. Żadnych problemów i żadnych lagów , mimo to iż mieszka w dużo mniejszej wiosce od mojej.Netia bazuje na połączeniach z tpsy, ale serwery netia ma własne. Nawet mój kolega poleca Netię. Więc chyba topic zamknięty,bo chyba nic więcej nie da się zrobić w tym przypadku.Jednak pozostaje mi zmienić operatora sieci.
Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2115


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 11.01.2013, 21:33:54 »

Mati, podobną usterkę miał mój chrzestny. Netia i Neostrada powinny mieć przydzielany adres DNS automatycznie, a chrzestny z niewiadomych przyczyn miał ustawiony statyczny jeden adres DNS, po zmianie na przydzielanie automatyczne wszystko wróciło do normy. Uśmiech

Bardzo dużo zależy od kabli i odległości abonenta od centrali. Serwery też mają dużo do tego. Marcin, być może po prostu macie przestarzałą centralę i linię, która się nie wyrabia z tym wszystkim.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
marcin135
Gość
« Odpowiedz #10 : 11.01.2013, 21:47:41 »

Wszystko możliwe , tylko że takie lagi mam tylko wieczorem, ew. rano. Ale dlaczego u mojego kolegi , który mieszka w małej wsi, umiejscowionej w górzystym terenie chodzi 10 mb/s a jednemu stamtąd to nawet 20 mb/s? Jednak jest to wina przeciązenia serwerów tpsy.
Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2115


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 11.01.2013, 21:49:01 »

Tak jak napisałem, szybkość transferów zależy od kilku czynników. Nie będę się powtarzał. Uśmiech
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus