20.06.2018, 05:13:35 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Rozwiązania stosowane w torze VIDEO dla różnych konsol  (Przeczytany 9558 razy)
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« : 09.05.2010, 12:49:29 »

Sygnał obrazu w naszych konsolach generowany jest przez procesor obrazu (PPU), jednak nie trafia on z niego bezpośrednio na wyjście konsoli. Najpierw poddawany jest wzmocnieniu w torze VIDEO. W zależności od danego rozwiązania obraz będzie posiadał różne parametry. Część osób spotkała się na pewno z jaśniejszym bądź ciemniejszym obrazem, różnym kontrastem i nasyceniem kolorów. W dużej mierze te cechy zależą od zastosowanego w torze VIDEO rozwiązania. Praktycznie każda konsola wyposażona jest w inne rozwiązanie, choć ogólny schemat jest podobny.

Poniżej przedstawiam rozwiązania stosowane w różnych konsolach, które udało mi się zbadać:

FAMICOM

Fenix NT-102

Micro Computer

PEGASUS MT-777DX

PEGASUS IQ-502 rev.2

PEGASUS IQ-502 rev.3 + modyfikacja

Family Computer ACTION SET

ACTION SET

« Ostatnia zmiana: 16.10.2010, 15:45:49 wysłane przez AdamStar » Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 09.05.2010, 12:49:29 »

 Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2100


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 09.05.2010, 19:05:43 »

Z tego co widzę najprostsza budowa toru video (fabryczna) w Famicomie daje najlepszy efekt Uśmiech.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 09.05.2010, 21:32:45 »

Jest najprostsza, ponieważ Famicom nie ma wyjść AV  Język
Niestety nie udało mi się dostać tranzystorów 2SA937, aby je porównać z 2SA733. Być może ma on wpływ na jakość obrazu. Jak tylko taki dostanę to na pewno go zbadam  Mrugnięcie
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2100


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 09.05.2010, 21:52:37 »

Jaką mają funkcje te tranzystory które wymieniłeś?
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 09.05.2010, 22:36:55 »

Akurat tutaj pracują one w układzie wspólnego kolektora, czyli jako wtórnik emiterowy. Jednak każdy element w torze ma wpływ na sygnał. Ma on za zadanie wzmocnić sygnał VIDEO prądowo.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Pinks
Użytkownik
*
Wiadomości: 41


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 15.03.2016, 13:31:09 »

Jeśli piszę w nie odpowiednim temacie to przepraszam.

Ostatnio stałem się posiadaczem MT-777DX, obraz tam jest strasznie rozjaśniony i kontrast prawie zerowy no i paski. Czy jest jakaś modyfikacja na to? Ewentualnie kto by się takiego zadania podjął? Już SP-60 lepiej wypada ;/
Zapisane

Bydgoszcz, okolice, ktoś?
Fixxxer1
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 244


Fan Mario


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 15.03.2016, 14:49:32 »

Jeśli piszę w nie odpowiednim temacie to przepraszam.

Ostatnio stałem się posiadaczem MT-777DX, obraz tam jest strasznie rozjaśniony i kontrast prawie zerowy no i paski. Czy jest jakaś modyfikacja na to? Ewentualnie kto by się takiego zadania podjął? Już SP-60 lepiej wypada ;/
Za słabo szukałeś:
http://forum.pegasus-gry.com/index.php?topic=6611.0
Mrugnięcie
Zapisane
pedro
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 6


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 26.08.2016, 13:30:05 »

ok a tak obrazowo... może ma ktoś zdjęcie tej przeróbki na płytce z pisaniem co gdzie jest??

proszę o takową bo lutownicą posługiwać się potrafię ale nie jestem dobry w schematach i ich rozgryzaniu...
mam iq-502 ver.3
Zapisane

Konsole:
Pegasus IQ-502 - komplet z pudełkiem i Z5(BOX),Z4,168,DubbleDragon, i inne
oraz
PSX
PS2Fat - 2szt
PS2Slim - 2szt
PS2Slim - wersja BOX
PS3Fat + mov
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus