20.06.2018, 15:18:59 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Pady z 9 i 15 pinowym wtykiem - przejściówka  (Przeczytany 25087 razy)
pizzerman
Użytkownik
*
Wiadomości: 20



Zobacz profil
« : 22.02.2010, 04:24:55 »

Jeśli zły dział wybrałem to proszę o przeniesienie.

Otóż interesuje mnie czy można przerobić 9 stykowy pad na 15 i na odwrót, zakładając oczywiście że chodzi o podmiankę płytek.. a jeśli tak to w jaki sposób łączyć kolory? I drugie pytanko, najbardziej mnie interesuje: Czy i w jaki sposób ewentualnie sprawdzić działanie gniazda pod pady nie mając padów??? Tzn, żeby wykluczyć awarię padów lub gniazda.. czy można zastosować np. miernik elektryczny??
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 06:54:28 wysłane przez AdamStar » Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 22.02.2010, 04:24:55 »

 Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 23.02.2010, 14:46:28 »

Miernikiem raczej tego nie obadasz, poza sprawdzeniem zasilania. Nie mogę teraz znaleźć, ale gdzieś taki schemacik pinów z opisami wstawiał MaarioS. Kolory są różne i nie należny się nimi sugerować, powinieneś najpierw oznaczyć sobie który jest od czego zanim je wylutujesz z płytki.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
pizzerman
Użytkownik
*
Wiadomości: 20



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 23.02.2010, 16:43:33 »

Znalazłem ten schemat ,poczytałem tu i tam i myślę że dziś wieczorem to zrobię... jak  się uda opisze co i jak

Edit:
Połączyłem według schematu no i lipa .Wiem że pad działa bo zwieranie kabli przypadkowo załącza grę.. odszukałem jaki kolor w obu wtyczkach na jakie miejsce przypada, połączyłem  i niestety poległem grymas Ma ktoś jakiś pomysł?
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 06:55:36 wysłane przez AdamStar » Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 24.02.2010, 14:47:12 »

Połączyłem według schematu no i lipa .Wiem że pad działa bo zwieranie kabli przypadkowo załącza grę.. odszukałem jaki kolor w obu wtyczkach na jakie miejsce przypada, połączyłem  i niestety poległem grymas Ma ktoś jakiś pomysł?
Nikt ni mówił że to będzie łatwe. Musisz próbować aż uda Ci się to poprawnie połączyć.
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 06:55:58 wysłane przez AdamStar » Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
MaarioS
Pomylenie powyższego loginu grozi śmiercią
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 1508


Famicom, SNES & N64 fan


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 24.02.2010, 17:00:38 »

Pozwolę sobie skopiować swojego całego posta z innego tematu:

Jasne, że się da zrobić przejściówkę, ja nawet przerobiłem jednego pada z wtyczką 15 pinową na 9 pinową Mrugnięcie . Wszystkie pady od pegasus'a, NES'a i SNES'a mają 5 kabli i wszystkie odpowiadają za to samo, tylko trzeba obczaić, jak pozamieniać połączenia Mrugnięcie . TUTAJ jest bardzo pomocny schemacik:

UWAGA!!! Jakby co, to kolory na schemacie mają tylko cel informacyjny, to nie są kolory kabli, jakie znajdują się w kablu od pada. Trzeba zawsze posprawdzać miernikiem, jaki kabel gdzie idzie.
No i jakby co, to te schematy pokazują rozmieszczenie kabli patrząc na wtyczkę w konsoli, nie od strony lutowania!!!

No i co jest najciekawsze, co również mnie bardzo zastanawiało, to jest to, że po zamienieniu wtyczki w padzie od SNES'a i po odpowiednim połączeniu kabli, to PAD SNES'A DZIAŁA NA PEGASUSIE!!!!! Uśmiech Sam to przetestowałem i hula!! DuĹźy uśmiech Zrobiłem sobie właśnie przejściówkę, bo miałem walniętego SNES'a i wygrzebałem z niego porty Mrugnięcie . A jeżeli chodzi o przeróbkę pada od SNES'a, to to również się bardzo przyda Mrugnięcie :
http://pinouts.ru/Game/snescontroller_pinout.shtml

I tak jak napisałem: rozmieszczenie kabli jest według tego, jak patrzysz na wtyczkę w konsoli. Trochę sprostuję to, co wcześniej napisałem: ja akurat robiłem przedłużacz, no i jeżeli lutujesz przy wtyczce żeńskiej, to tam akurat od strony lutowania zgadza się rozmieszczenie kabli jak na tym schemacie, natomiast jeżeli lutujesz przy wtyczce męskiej, to akurat od jej strony lutowania schemat się nie zgadza, musi być lustrzane odbicie tego schematu i wtedy będzie się to zgadzać.....

Robiłeś tak, jak napisałem??? Na pewno musiałeś coś skopać, nie ma bata. Ja akurat prawie że przed chwilą zrobiłem sobie przejściówkę z 15 pin -> 9 pin, żebym mógł zagrać na padach z IQ-502 na Pegasusie A3600. Przejściówkę zrobiłem wolno i uważnie i od razu mi zadziałało i bezproblemowo. Jakby co, to mogę za niedługo puścić fotkę tej przelotki Mrugnięcie .
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 06:58:36 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Ilość cartridge'y jest wprost proporcjonalna do chęci posiadania ich więcej.

Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2776



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 24.02.2010, 18:38:55 »

Nie chcę zakładać nowego tematu, a od dawna mam chęć popytania o to na forum.
Mam dwa pady, jeden ma urąbaną wtyczkę, a drugi dobrą, ale jest... cienki. a ja chce urąbać kabla tak w połowie w tym działającym i przylutować do tego starego, czemu akurat tak? Nie chcę robić lutowania przy samej końcówce, bo ja ZAWSZE kable tam pourywam. Najlepiej żeby dało się to zrobić bez rozbierania końcówki i\lub pada. Mam lutownicę i jakieś inne sprzęty pomocne, oraz ojca elektronika, niechętnego do pomocy i informacji i uważającego moje hobby za głupotę, ale sprzętem się raczej podzieli Język

Druga sprawa jest taka, czy odpowiednio przylutowując nie dałoby wykorzystać wtyczki od PCtowego portu com (chyba tak się to nazywa, 9-pinowy, szeregowy). wiem, że za dawnych czasów mój ojciec naprawiając pady posługiwał się obudowami do tych wtyczek (ze śrubkami Mrugnięcie )
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 07:00:04 wysłane przez AdamStar » Zapisane
pizzerman
Użytkownik
*
Wiadomości: 20



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 25.02.2010, 01:37:36 »

Widziałem te schematy wcześniej i tak jak pisałem poległem .Ale dzięki temu postowi już wiem gdzie....ja nie do końca wiedziałem czy to wejście konsoli czy wtyczki padów,teraz mam już jasność pełną Uśmiech  dzięki ci bardzo za doprecyzowanie. łącze 9 pinowy kabel(odlutowałem popsutą płytkę) z padem 15 pinowym,w którym odciąłem wtyczkę dzięki czemu powstanie jeden długi kabel wraz ze sprawnym kontrolerem
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 07:00:42 wysłane przez AdamStar » Zapisane
Zylok
Gość
« Odpowiedz #7 : 29.04.2010, 11:46:06 »

Sorry, że trochę odkopuję, ale mam problem.
Ostatnio kupiłem konsolę z wejściem 9-pinowym. Z racji, że wcześniej miałem BS-a, większość moich padów jest na 15 pinach. I stąd moje pytanie:
Czy da się jakoś tak poprzestawiać kable, żeby z 15 pinów zrobić 9pinów?
Czy jeżeli tak poprzestawiam kable jak MaarioS pokazał na schemacie, uzyskam odpowiedzi efekt (czyli jak np. niebieski kabel z pada 15-pinowego wstawię na odpowiednie miejsce w padzie 9-pinowym)?
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 07:01:14 wysłane przez AdamStar » Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 29.04.2010, 12:08:29 »

Schemat MaarioSa jest poprawny i można na jego podstawie przerabiać pady 9 na 15 pin i odwrotnie. Tylko nie sugeruj się kolorem żył.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Zylok
Gość
« Odpowiedz #9 : 29.04.2010, 12:10:40 »

Tylko nie sugeruj się kolorem żył.
Wiem, tak tylko przykładowo spytałem ;P
To fajnie, bo mam dobre pady 15-pinowe to przerobie. Dzięki za pomoc Chichot
« Ostatnia zmiana: 26.08.2010, 07:01:32 wysłane przez AdamStar » Zapisane
R3zar
Użytkownik
*
Wiadomości: 66


かめはめ波


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 09.05.2010, 19:30:10 »

Ktoś mnie przed chwilą nie zrozumiał bo założyłem nowy wątek i został zamknięty. angry Otóż pytania czy da się przerobić pada z 9 styków ale ze wtyczką z pistoleta 15 styków a problem jest taki że tam są cztery kable a pad ma 5. Jest taka możliwość, a jak tak to jak to połączyć?

Mcin: nikt cie źle nie zrozumiał, po prostu nieładnie zakładać 2 wątki o takiej samej tematyce i tyle Uśmiech

Sorka bo nie wiedziałem czy na pewno tu zakładać bo przeróbka tyczy jeszcze kabli.
« Ostatnia zmiana: 09.05.2010, 19:36:18 wysłane przez R3zar » Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 09.05.2010, 21:37:38 »

Powiem Ci szczerze, że przerobienie tych kabli od pistoletów jest bardzo problematyczne. Mają one nie tylko cztery kable, dużo większy problem stanowi inne rozmieszczenie pinów. Radzę sobie to odpuścić, bo tylko stracisz czas i nerwy  Niezdecydowany
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
MaarioS
Pomylenie powyższego loginu grozi śmiercią
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 1508


Famicom, SNES & N64 fan


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 09.05.2010, 21:52:30 »

Tak jak majster wyzej pisze, niestety jest to niemozliwe. Piny w pistolecie sa inaczej rozmieszczone, no i nic z tego, a sama wtyczka jest zalana, czyli jak ja otworzysz to tylko ja zniszczysz i nic wiecej niestety nie bedzie....
Zapisane

Ilość cartridge'y jest wprost proporcjonalna do chęci posiadania ich więcej.

R3zar
Użytkownik
*
Wiadomości: 66


かめはめ波


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 09.05.2010, 21:55:09 »

Dzięki za info. A czy da się przerobić w płytce wejścia, czy jak spróbuje wyciągnąć jedno to już konsola do wyrzucenia bo mam drugą nie działające z wejściami 9 stykowymi i wpadł mi pomysł do wymontowania jednego 15 stykowego i włożyć 9cio?  DuĹźy uśmiech
« Ostatnia zmiana: 09.05.2010, 21:57:04 wysłane przez R3zar » Zapisane
MaarioS
Pomylenie powyższego loginu grozi śmiercią
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 1508


Famicom, SNES & N64 fan


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 09.05.2010, 22:12:55 »

Eeeee, nie jarze za bardzo..... Chcesz zmienic porty w konsoli tak?? No to jak najbardziej mozesz to zrobic....
Zapisane

Ilość cartridge'y jest wprost proporcjonalna do chęci posiadania ich więcej.

Strony: [1] 2
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus