Carnagge
|
 |
« Odpowiedz #30 : 01.03.2010, 18:24:10 » |
|
Właśnie zakupiłem mojego pierwszego w życiu Pegasusa  Model MT-777DX. Zaraz bym go podłączył i pograł ale wole chwile odczekać, bo 5min temu listonosz przyniósł paczkę, wiec niech konsolka 'dojdzie' do temperatury pokojowej żeby nic w niej nie pierdzielneło 
|
|
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 08:50:06 wysłane przez AdamStar »
|
|
|
|
|
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
|
 |
« Odpowiedz #30 : 01.03.2010, 18:24:10 » |
|
|
|
|
|
|
|
|
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG

Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.
|
 |
« Odpowiedz #31 : 01.03.2010, 18:37:20 » |
|
Gdzie go kupiłeś i za ile?
|
|
|
|
Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
|
|
|
Carnagge
|
 |
« Odpowiedz #32 : 01.03.2010, 21:14:44 » |
|
No i teraz najlepsze  Jak kupujecie konsole to poszukajcie gdzieś indziej niż na allegro, bo tam ludzie widza po ile coś schodzi, a dla nieświadomych to taki Pegasus to stary rupieć  Poszukałem sobie na gumtree (w rożnych miastach) i znalazłem Pegasusa z okablowaniem, dwoma padami, zasilaczem i dowolnie wybranym cartridgem - wybrałem 168 in 1 za 45 zł 
|
|
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 08:51:22 wysłane przez AdamStar »
|
|
|
|
|
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG

Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.
|
 |
« Odpowiedz #33 : 01.03.2010, 21:27:37 » |
|
Jasne. Łatwo powiedzieć, trudniej zrobić. Poprostu fuksa miałeś. 
|
|
|
|
Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
|
|
|
Carnagge
|
 |
« Odpowiedz #34 : 01.03.2010, 21:39:50 » |
|
No pewno trochę miałem  Polecam szukać na tym gumtree i w Google na hasło "sprzedam Pegasusa" "sprzedam Pegazusa" - ogłoszenie które znalazłem było z któregoś stycznia, ale napisałem i oczywiście było jeszcze aktualne 
|
|
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 08:57:43 wysłane przez AdamStar »
|
|
|
|
|
McTommi
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #35 : 12.03.2010, 14:16:57 » |
|
Świetny sprzęt. Mam takiego i mam IQ-502  (tego ostatniego z czarnym gniazdem „kartów”). I powiem wam, że „IQ” nawet do pięt mu nie dorasta. MT-777DX czyta każdego karta za pierwszym razem. „IQ” natomiast zanim „zaskoczy”, trzeba ze trzy razy karty wyjmować i wkładać. Nie wspominam już o tym, że jak już nawet zadziała, to trzeba jeszcze poruszać kartem, do przodu i do tyłu, żeby mieć czysty obraz  . MT-777DX mam już 19 lat i nigdy żadnych problemów z nim nie miałem  .
|
|
|
|
|
|
|
Martin
|
 |
« Odpowiedz #36 : 12.03.2010, 21:19:20 » |
|
Nie dziwi mnie to, co piszesz. Może na spokojnie wytłumaczę Ci dwie kwestie związane z IQ-502 i cartami.
Po pierwsze - weź sobie z łazienki pojemniczek z patyczkami do uszu, i porządnie przetrzyj styki każdego swojego katridża. Czyść tak długo, aż kolejny z rzędu wacik nie będzie brudny przy danym katridżu, wtedy czyścisz kolejny. Pisałeś, że przeleżały one kilka czy kilkanaście lat, więc jest na nich bardzo dużo kurzu, który w połączeniu z wilgocią powoduje powyżej napisane przez Ciebie efekty, czyli gry się zawieszają, nie działają od razu itp. Czyszczenie możesz połączyć z niewielką ilością płynu WD-40, ale wtedy po czyszczeniu odłóż na kilka minut katridż, żeby porządnie wysechł.
Druga sprawa, to inna budowa konsoli MT-777DX a IQ-502. IQ-502 wymaga katridży z obudowami o normalnej - czytaj niebazarowej długości, że tak to ujmę - podstawki. Niektóre katridże w ogóle nie są dostosowane do tego typu wejść na carty, i gdy wrzucisz go do IQ-502, styki nie wchodzą w ogóle lub w całości do slotu i nie odpalisz gry.
Taka budowa wejścia na slot, która była stosowana w IQ-502, MT-999DX czy SP-60 często powoduje też właśnie problem z kiepskim odczytem gier z zabrudzonymi stykami, no i nie ukrywam - sloty wykonywane w konsolach starszych od IQ-502 rev. 3 były lepiej wykonane.
Sprawdź to o czym Ci napisałem, wyczyść katridże i daj nam znać czy jest coś lepiej!
Pozdrawiam!
|
|
|
|
Zapraszam do obejrzenia mojej kolekcji: 
|
|
|
McTommi
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #37 : 12.03.2010, 23:11:25 » |
|
Oki. Dzięki za rady, na pewno spróbuję. A czy to możliwe, że MT-777DX czyta je za każdym razem bez problemu, a „IQ” nie. Aha dodam, że problem, nie dotyczy akurat bazarowych „cartów”, a oryginalnej „168 in 1” czy też oryginalnej „11 in 1” (takiej składanki sportowej  ). Kurcze, doradźcie coś jak możecie, bo co prawda „IQ” kupiłem bardziej dla „fanu”. To wolę jednak na nim grać, (bo ma takie fajne pady  ).
|
|
|
|
|
|
|
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG

小天才
|
 |
« Odpowiedz #38 : 12.03.2010, 23:16:41 » |
|
Być może problem dotyczy samego karta, tak jak w tym przypadku.
|
|
|
|
 AST serwis laptopów 04-228 Warszawa, Tytoniowa 20 Serdecznie Zapraszam.
|
|
|
McTommi
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #39 : 12.03.2010, 23:29:00 » |
|
Jak już pisałem na MT-777DX działa bez zarzutu. Natomiast na „IQ-502”, trzeba nim trochę poruszać, bo inaczej na ekranie są zakłócenia. Taki przykład. Wkładam carta, włączam konsolę i pojawia mi się napis Contra, tylko taki „zaśnieżony”. Przyciągam, więc Carta w swoją stronę delikatnie (1mm góra 2), i wszystko wraca do normy (znaczy jest super  ). Puszczam palcami, znowu śnieży  . Przyciągam więc jeszcze raz jest super. Jak puszczę delikatnie to wszystko ok., ale wystarczy tylko nieznacznie poruszyć konsolą i znowu zakłócenia  .
|
|
|
|
|
|
|
Martin
|
 |
« Odpowiedz #40 : 12.03.2010, 23:40:38 » |
|
Patyczki i do roboty, czyść dokładnie styki, aż nie będzie grama kurzu (czysty patyczek po kilkukrotnym przetarciu). Na 99% to jest właśnie ten powód. Uwierz - jakieś 300 katridży przewinęło się przez moje ręce w ciągu roku - niektóre w takim stanie, że żeby szło je uruchomić, z 10 minut trzeba było czyścić jedną sztukę.
|
|
|
|
|
|
|
McTommi
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #41 : 13.03.2010, 00:02:15 » |
|
No dobra, oczywiście spróbuję. A mam jeszcze jedno pytanie. Jak wygląda sprawa kompatybilności „MT777-DX” a „IQ-502”. Czy jest taka możliwość, że jakiś Cart, będzie mi działał na jednej, a nie działał na drugiej konsoli? Pytam, bo mam taką fajną składankę. „4 in 1”. Bazarowa, ale strasznie ją lubię  („Last action Hero” „Indiana Jones” „Jungle Book” i Break Thru”). Na „777” działa bez problemu a na „502” tylko czarny ekran. Czy to też może wina Carta. Z góry dzięki za odpowiedź.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13.03.2010, 00:04:38 wysłane przez McTommi »
|
|
|
|
|
Martin
|
 |
« Odpowiedz #42 : 13.03.2010, 00:16:14 » |
|
Oczywiście, może się tak zdarzyć, ale dziwię się bardzo temu co mówisz, bo konsole IQ-502 mimo, że nie są idealne pod każdym względem, to jednak jeśli chodzi o kompatybilność, nie można im nic zarzucić. Ja stawiam na zabrudzenie, i slot w IQ-502, który może być bardziej wrażliwy na brudne styki.
Jest jednak jedna zasada - nie ma reguł, jeśli chodzi o pirackie gry, pirackie klony. Nie ma konsoli, która czyta wszystko.
Dla przykładu - dostałem w łapy nowiuteńkie, czyściutkie PCB od gry Battle Formula na scalaczkach, mój Fenix go nie odpalił, co wcześniej mi się nie zdarzyło z inną grą, a Famicom i IQ-502 rev.3 poradziły sobie bez zająknięcia.
P.S. Będziesz w stanie zrobić zdjęcia swojego zestawu gier? Bardzo mnie interesuje, co masz zachowane ze starych lat, kiedy były piękne, kolekcjonerskie katridże.
|
|
« Ostatnia zmiana: 13.03.2010, 00:18:38 wysłane przez MartinPn »
|
|
|
|
|
McTommi
Użytkownik

|
 |
« Odpowiedz #43 : 13.03.2010, 00:43:01 » |
|
MartinPn Ciebie chłopie to trzeba ozłocić  . Nie dość żeś, wytrzasnął taki sprzęt i to nowy. To jeszcze rewelacyjna obsługa posprzedażna. Wyczyściłem carty jak kazałeś i wszystko działa  . Ta bazarowa składanka też  . Teraz mogę spokojnie schować mojego „777” do pudełka, a na co dzień rozkoszować się grą na „IQ”  . Jeszcze raz dzięki wszystkim za pomoc.
|
|
|
|
|
|
|
Martin
|
 |
« Odpowiedz #44 : 13.03.2010, 01:37:01 » |
|
Cieszę się, że pomogłem. Przerabiałem już takie "syfy", że były w moim mniemaniu na straty, jednak szorowanie dało rezultat i odpalały!  W nagrodę czekam na zdjęcia Twoich cartów. 
|
|
|
|
|
|
|
|