10.12.2019, 12:47:16 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 13
  Drukuj  
Autor Wątek: PEGASUS IQ-502 - fotoprezentacja  (Przeczytany 107973 razy)
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« : 17.08.2009, 21:09:55 »

Witam

Tak jak napisałem w powitaniu kupiłem dwie fabrycznie nowe konsole Pegasus IQ-502.


Informuję że już do mnie dotarły i pragnę podzielić się tym z wami. Dlatego pstryknąłem parę fotek tej konsoli i chce je wam zaprezentować.
Warto zwrócić uwagę na dobrany przez dystrybutora zasilacz, który legitymuje się obciążalnością 300mA. Jak widać na załączonych obrazkach IQ-502 chwali się maksymalnym poborem o wartości 850mA.
W dalszej części znajduje się bardziej szczegółowy opis modelu IQ-502. Kiedy model IQ-502 w 1994 roku miał swoją premierę w naszym kraju w czasopiśmie Top Secret pojawiła się jego recenzja.
Natomiast w tym wątku możecie obejrzeć model MT-777DX.

Poniżej prezentuje wykonane dziś fotki:



Pad do prezentowanej powyżej rev.3 różni się wyglądem i wykonaniem od padów rev.1 i rev.2. Już z zewnątrz widać różnice w obudowie tych padów. W ostatniej wersji znajduje się otwór na gniazdo słuchawek oraz wytłoczony symbol nad tym otworem. Kabel jest cieńszy i krótszy od tych w pozostałych wersjach o jakieś 15-20cm. Wtyk również jest trochę gorzej wykonany, ale jednak dość dobrze spełnia swoje zadanie. W rev.1 i rev.2 nie znajdziemy otworów na słuchawki ani wytłoczonego logo słuchawek. Na obu płytach PCB znajduje się przygotowane miejsce do wlutowania takich gniazd, jednak nie będą one działały bez dodania kolejnej żyły do przewody padów.



Dla porównania poniżej prezentuję pada dołączanego do rev.1 i rev.2:



W zestawie z Pegasusem otrzymałem pistolet MEKOSONIC:





Scan instrukcji obsługi IQ-502:

Instrukcję można pobrać tu.
« Ostatnia zmiana: 11.08.2012, 19:54:04 wysłane przez AdamStar » Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 17.08.2009, 21:09:55 »

 Zapisane
Przemek_07
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 573


PEGASUS jest moim hobby a nie musem ;)


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 18.08.2009, 12:12:13 »

No to tylko pozazdrościć. Jedynym minusem zestawu jest brak kabli chinch. Ale to tylko drobiazg. Granie przez kabel antenowy jest uciążliwe nie wpominając, o jakości i spadku sygnału anteny dla TV.
Zapisane


Aktualnie posiadam: PEGASUS: MT-777DX, IQ-502, GB CLASSIC, GB pocket, GB COLOR, GBA, PSone, PS2, PS3, XBOX360, PS4, PS VITA, PC, Laptop.
pegazus11
Gość
« Odpowiedz #2 : 19.08.2009, 09:43:04 »

bardzo szczegółowe zdj ęcia
Zapisane
SebaSan1981
Gość
« Odpowiedz #3 : 20.08.2009, 15:29:57 »

adamstar1 bardzo profesjonalne podejście do zdjęć i do samej konsoli. To mi się bardzo podoba.. mi osobiście nie chciałoby się aż tak szczegółowo opstrykać mojego iq502.
Zapisane
Tanis
Użytkownik
*
Wiadomości: 18


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 20.08.2009, 17:20:25 »

Chyba pegasus ze złotą 4 nie sprzedawał się zbyt dobrze... chyba że gdzieś znowili produkcję Język

Ps. Jak się patrzy na te zdjędia zapakowanego pegasusa to się przypominają stare dobre lata Chichot

http://www.otofotki.pl/img10/obrazki/gz5095_pegasus.jpg

17 letni pegasus.
« Ostatnia zmiana: 20.08.2009, 17:28:28 wysłane przez Tanis » Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 20.08.2009, 19:38:20 »

Chyba pegasus ze złotą 4 nie sprzedawał się zbyt dobrze... chyba że gdzieś znowili produkcję Język

Ps. Jak się patrzy na te zdjędia zapakowanego pegasusa to się przypominają stare dobre lata Chichot

http://www.otofotki.pl/img10/obrazki/gz5095_pegasus.jpg

17 letni pegasus.

Pegasus którego zdjęcie pokazałeś różni się od tego zaprezentowanego przeze mnie (patrz spód obudowy). Kiedyś miałem dokładnie takiego samego jak ten z Twojego obrazka. Wewnątrz na płycie PCB nie posiadał układów scalonych jak MT-777DX, a jedynie takiego czarnego gluta (UMC on a chip). Nie rozbierałem tego IQ-502 z fotek, ale z tego co zauważyłem przez otwory wentylacyjne jest to wersja na układach scalonych, podobnie jak MT-777DX. Słyszałem już wcześniej że były dwie wersje IQ-502. Ta lepsza ze scalakami wewnątrz (budowa podobna do MT-777DX), i wersja na jednym scalaku zalanym tworzywem (glutem).

Podsumowując, myślę że znaleźliśmy prawdopodobnie zewnętrzną różnicę (spód obudowy) po jakiej możemy poznać wersje Pegasusa IQ-502.

Poniżej prezentuje wersję na jednym scalaku UM6561.

 i na glucie.
« Ostatnia zmiana: 11.08.2012, 20:01:33 wysłane przez AdamStar » Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Vash
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 766



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 21.08.2009, 12:58:08 »

Bardzo bym prosił o podanie linka do jakiegoś dobrego zasilacza do pegasusa iq-502 na allegro. Mój coś nie chce działać, a nie mam pojęcia czemu. Z góry dzięki.
Proszę usunąć ten post. Przepraszam najmocniej za pomyłkę, że nie w tym dziale co trzeba.
« Ostatnia zmiana: 21.08.2009, 13:02:02 wysłane przez Vash » Zapisane
Martin
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 504


Oldschool come back!


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 22.08.2009, 01:31:44 »

Piękne zdjęcia, nie wiedziałem, że zrobisz aż taką ładną fotogalerię! Uśmiech Co do zasilaczy - to na pewno takie hurtownicy otrzymywali wraz z Pegasusami od firmy BobMark, ale kolego - nie daj się zwieść oznaczeniom. 850 mAh opisywanych na konsoli, i zasilacz chiński z takim oznaczeniem, to pikuś dla oryginalnego, polskiego zasilacza Tatarek, taka porządna, polska 300 jest o niebo lepsza od 850 z mikroskopijnym transformatorkiem z Chin.
Zapisane

Zapraszam do obejrzenia mojej kolekcji:
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 22.08.2009, 14:29:07 »

nie daj się zwieść oznaczeniom. 850 mAh opisywanych na konsoli, i zasilacz chiński z takim oznaczeniem, to pikuś dla oryginalnego, polskiego zasilacza Tatarek, taka porządna, polska 300 jest o niebo lepsza od 850 z mikroskopijnym transformatorkiem z Chin.
Nie daje się zwieść:)
Wydaje mi się że ten zasilacz ma trochę wyższą wydajność niż te 300mA.
Owszem jest to porządny zasilacz, ale kabel od niego jest już bardzo marny.

Edit:
Zasilacz został dobrany mniejszy, ponieważ jest to wersja na glucie która ma znacznie mniejsze zapotrzebowanie na prąd.
« Ostatnia zmiana: 12.10.2009, 09:52:02 wysłane przez adamstar1 » Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
pegazus11
Gość
« Odpowiedz #9 : 23.08.2009, 16:06:17 »

Jak ci się nie podoba to wy********** stąd !
Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 23.08.2009, 18:19:57 »

(...)który legitymuje się obciążalnością 300mA.

Tyś cały jak obciążalność.

Jeżeli nie rozumiesz jakiegoś pojęcia to polecam: http://pl.wikipedia.org/
Jeżeli nie radzisz sobie z wyszukiwaniem haseł na Wikipedii to proszę: http://pl.wikipedia.org/wiki/Obci%C4%85%C5%BCalno%C5%9B%C4%87
« Ostatnia zmiana: 12.10.2009, 09:53:03 wysłane przez adamstar1 » Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Pegasus Master 2
Gość
« Odpowiedz #11 : 23.08.2009, 18:30:18 »

tak więc MWK zrozumiał... może to nie ważne ale on jest z e9, wpadł tu tylko po to by obrazić,

więc carnagge zbanuj go forever
niech nie wraca...


kupuję zasilacz do pegasua :
9V 2A
muszę polaryzację zmienić,
no i pytanko on będzie słał tyle amper czy raczej mini amper co chce konsola tak?
Zapisane
Przemek_07
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 573


PEGASUS jest moim hobby a nie musem ;)


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 23.08.2009, 18:49:58 »

MKW'owi chyba sex dzisiaj nie wyszedł DuĹźy uśmiech

PM2 - 2A to ogromny prąd. Gdyby taki przepuszczony został przez konsolę to niedość, że został by z niej popiół to jeszcze najprawdopodobniej zrobiłaby dziurę w podłodze (gdyby konsola była np. na dywanie DuĹźy uśmiech)
« Ostatnia zmiana: 23.08.2009, 19:08:40 wysłane przez Przemek_07 » Zapisane


Aktualnie posiadam: PEGASUS: MT-777DX, IQ-502, GB CLASSIC, GB pocket, GB COLOR, GBA, PSone, PS2, PS3, XBOX360, PS4, PS VITA, PC, Laptop.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 23.08.2009, 19:26:59 »

kupuję zasilacz do pegasua :
9V 2A
muszę polaryzację zmienić,
no i pytanko on będzie słał tyle amper czy raczej mini amper co chce konsola tak?

Zasilacz nie śle prądu. Zasilacz dostarcza pożądane napięcie (w przypadku Pegasusa 9V). Parametr prądowy o którym mowa w podstawowych danych technicznych zasilacza określa jego obciążalność, tj. maksymalny prąd jaki może pobrać z niego odbiornik (w naszym przypadku konsola). Wygląda to tak:
Konsola według danych tech. może pobrać maksymalnie 850mA (mili Amperów). Prąd jaki popłynie do konsoli zależy od niej, a nie od zasilacza.
Zadaniem zasilacza jest spełnienie zapotrzebowania konsoli na prąd (oznacza to że max. prąd wyjściowy zasilacza musi być większy lub równy wartości 850mA). Jeżeli prąd wyjściowy zasilacza jest ≥850mA (0,85A) to można nim bezpiecznie zasilić konsole.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 23.08.2009, 19:34:29 »

PM2 - 2A to ogromny prąd. Gdyby taki przepuszczony został przez konsolę to niedość, że został by z niej popiół to jeszcze najprawdopodobniej zrobiłaby dziurę w podłodze (gdyby konsola była np. na dywanie DuĹźy uśmiech)

Nie przesadzajmy Uśmiech
2 Ampery to nie jest aż taki duży prąd (raczej nie byłoby popiołu ani dziury w podłodze). Najprawdopodobniej zadziałałby układ zabezpieczający stabilizatora 7805 i nic być się nie stało poza koniecznością odłączenia i ponownego podłączenia zasilacza.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Strony: [1] 2 3 4 5 6 ... 13
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus