14.11.2018, 08:57:08 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13
  Drukuj  
Autor Wątek: Zasilacz do Pegasusa  (Przeczytany 95291 razy)
LILI
Użytkownik
*
Wiadomości: 15



Zobacz profil
« Odpowiedz #120 : 27.02.2013, 18:32:02 »

Witam
chciałem zapytać czy ten zasilacz co na zdjęciu http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/4a8f742f8c5d0d92.html
 mogę podłączyć bezpośrednio do Twin Famicom ?? czy musi być do tego jakiś regulator prądu??
-na konsoli z tyłu przy gnieździe zasilacza pisze D.C 7,6V
http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/7e40e87eb86c92df.html
- ewentualnie jaki zasilacz polecacie i radzicie zakupić do Sharp TWIN Famicom AN-500R ???
z góry dziękuję Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 27.02.2013, 18:47:47 wysłane przez LILI » Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« Odpowiedz #120 : 27.02.2013, 18:32:02 »

 Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2102


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #121 : 27.02.2013, 19:09:08 »

Wszystko masz tam podane, czego jeszcze oczekujesz? Zasilacz prądu stałego, napięcie 7,6V, polaryzacja + w środku wtyku.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
LILI
Użytkownik
*
Wiadomości: 15



Zobacz profil
« Odpowiedz #122 : 27.02.2013, 19:12:58 »

chodzi mi o to czy mogę go podłączyć bezpośrednio do gniazdka w Polsce ? Uśmiech czy się nie spali konsola ?
« Ostatnia zmiana: 27.02.2013, 19:58:29 wysłane przez LILI » Zapisane
swenson84
Użytkownik
*
Wiadomości: 75



Zobacz profil
« Odpowiedz #123 : 01.03.2013, 01:31:27 »

Jakby w USA czy w Anglii mieli takie same gniazdka to tam też mógłbyś podłączyć ten zasilacz :p po pierwsze on daje tylko 200mA więc za mało i albo sie sam usmaży albo to smażenie dotknie konsole. Sprawdzasz jaką polaryzację ma mieć zasilacz, czy plus w środku czy minus, szukasz na napięcie 7,6V lub zbliżone np. 7,5V ; 7,7V ; 8V , i żeby miał zapas prądu. 0.2A to za mało , myśle że taki ok 1A byłby w sam raz a jak ma więcej to nie zaszkodzi bo lepiej mieć wiecej niż mniej Uśmiech
Zapisane
LILI
Użytkownik
*
Wiadomości: 15



Zobacz profil
« Odpowiedz #124 : 01.03.2013, 22:06:58 »

podłączyłem i chodzi.., Ale ktoś fachowo doradził a raczej odpisał:..
Sharp Twin Famicom wymaga zasilania 7.6V, plus w srodku.
 
Zasilacz jaki Pan posiada jest oznaczony 9V, oraz nie ma oznaczonej polaryzacji. dziala w zakresie 100-260V, wiec nie wymaga transformatora.
gdyby Pan probowal podlaczyc taki zasilacz do czegokolwiek, prosze upewnic sie gdzie jest plus (+).
 
napiecie przekracza 7.6V, zasilacz do 8V jeszcze zrozumiem, ale 9V bedzie przegrzewal TF i skroci jego zywotnosc.
 
w przypadku tak drogiej i unikatowej konsoli, zalecam nabycie zasilacza 7.5V, (+) w srodku

ja znalazłem taki w sam raz chyba Uśmiech http://inelsc.pl/pl/p/Zasilacz-transformatorowy-stabilizowany-7.5V-1.5A-ABASCO/179
Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2102


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #125 : 01.03.2013, 23:19:16 »

Stabilizatory w tych konsolach czyli te całe 7805, nie wiem jaki jest w Twinie, ale pewnie coś podobnego, mogą łykać nawet i spokojnie napięcia do 12V bez żadnych ubytków z dobrze dobranym radiatorem. Ale to takie teoretyzowanie. Lepiej mieć jakiś przyzwoity zasilacz.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
mariur10
Użytkownik
*
Wiadomości: 50


Zobacz profil
« Odpowiedz #126 : 03.03.2013, 23:12:35 »

Jestem poisadaczem konsolki mt-777dx i mam do niej uniwersalny zasilacz (700 mA). Z uwagi iż zależy mi na tym by ten pegasus działał na dobrym zasilaczu prosze o podpowiedz jaki jest najlepszy dla tej konsolki i podpowiedzenie gdzie go można kupić. Prosiłbym o bezpośredni link, jestem laikiem i nie chciałbym się bawić w jakieś przerabianie zasilacza, tylko kupić taki dzięki któremu będe mógł spokojnie grać na pegasusie. 
Zapisane
Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2790



Zobacz profil
« Odpowiedz #127 : 03.03.2013, 23:19:17 »

Przeczytaj pierwszy post w temacie.
Zapisane
Felek1991
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 115


Chip&Dale MASTER


Zobacz profil
« Odpowiedz #128 : 10.11.2013, 12:46:50 »

Lejdis and dżentelmens mam problem ze znalezieniem zasilacza takiego jak AdamStar poleca, bylem w kilku sklepach elektronicznych i nigdzie nie ma takiego. W jednym z nich kobita chciała żebym  kupił zasilacz 4a za 30 kilka złociszy i żeby zmienić polaryzacje uciąć i obrócić kabelki, a ja nie chce kupować i od razu dewastować. Rozglądałem się nawet za tym na giełdzie rzeszowskiej i przewaliłem z 5-6 pudeł z zasilaczami ale ani razu nie wpadł mi w dłonie ten o który się rozchodzi. Na alledrogo są jakieś zasilacze ale tak szczerze chciałbym kupić dobrego dziada,a nie znam się tak by wybrać coś konkretnego. Więc prośba moja jest taka czy ktoś mógłby polecić gdzie na dzień dzisiejszy kupie taki zasilacz żeby był taki jak ma być.
Zapisane
Vash
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 762



Zobacz profil
« Odpowiedz #129 : 10.11.2013, 14:58:59 »

http://www.tatarek.com.pl/index.php?produkt=T307XX&kat=&podkat=
Zapisane
MaxiM
Shatterhand
Użytkownik
*
Wiadomości: 23



Zobacz profil
« Odpowiedz #130 : 22.01.2014, 14:56:03 »

Pozwolę sobie podpiąć się pod temat. Kupiłem zasilacz stabilizowany Hon-Kwang, model HK-CH01-A09 do mojego IQ-502 rev2.
Na wyjściu ma 9V i 0-1,2A, tylko zgłupiałem, bo w nawiasie napisano "set at 0,1A". Teraz nie wiem czy oznacza to, że 100mA jest prądem minimalnym i zasilacz puszcza do 1,2A w razie potrzeby, czy może jest "zablokowany" na 100mA i więcej nie poda?

Podczas testów sprawdza się podobnie jak zasilacz, którego używałem do tej pory (800mA), Złota Piątka nie buczy (ale nie buczała na moim rev.2 nawet przy używaniu bardzo słabych zasilaczy), konsola się nie grzeje (podczas używania zasilacza 800mA obudowa w okolicach radiatora była dość nagrzana), a sam zasilacz po dłuższym czasie jest umiarkowanie letni.

Kiedy sprawdzam go miernikiem, mA zaczynają się od 0,1A po czym prąd rośnie do 0,5A, spada i znów rośnie, ale mój miernik jest chyba walnięty, bo na zasilaczu 800mA pokazuje 3,34A. Jakieś pomysły?
« Ostatnia zmiana: 22.01.2014, 15:01:08 wysłane przez MaxiM » Zapisane

"Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music."
~Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2102


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #131 : 22.01.2014, 14:58:14 »

Jak mierzysz pobór prądu?
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
MaxiM
Shatterhand
Użytkownik
*
Wiadomości: 23



Zobacz profil
« Odpowiedz #132 : 22.01.2014, 15:29:06 »

Właściwie to zapomniałem, że prąd powinno się mierzyć szeregowo (lata niepraktykowania Język), więc powtórzyłem pomiar. Po ustawieniu miernika na 10A, miernik pokazuje 0,12A (poprzedni zasilacz pokazuje 1,18A), czyli prawdopodobnie sam odpowiedziałem sobie na jedno ze swoich pytań, chyba że czegoś nie rozumiem...
Zapisane

"Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music."
~Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2102


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #133 : 22.01.2014, 15:43:19 »

Szeregowo i jeżeli nie masz miernika cęgowego to pobór prądu musisz zmierzyć rozrywając kabel - miernik musi być częścią obwodu, nie możesz wpinać go jako bocznik, prąd musi przepłynąć przez miernik jak przez kabel.

Ale jeśli zasilacz działa prawidłowo, nie grzeje się itp to w czym problem? Chichot Pobór prądu również zależy od obciążenia w danej chwili, więc wydaje mi się, że nie zawsze jest taki sam chyba?

edit:
Zależy też jaki kartridż włożysz. Im więcej scalaków do zasilania tym większego prądu konsola będzie potrzebowała. Tak mi się przynajmniej wydaje.
« Ostatnia zmiana: 22.01.2014, 16:06:28 wysłane przez machbed » Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
MaxiM
Shatterhand
Użytkownik
*
Wiadomości: 23



Zobacz profil
« Odpowiedz #134 : 22.01.2014, 16:41:09 »

Nie musiałem rozrywać kabla - wykorzystałem odciętą wtyczkę od innego zasilacza, jeden kabelek włożyłem do środka wtyczki nowego zasilacza, a obwód zamknąłem miernikiem. To że zasilacz działa to jedno, ale chciałbym też żeby miał parametry za które zapłaciłem, czyli 1,2A na wyjściu, a nie 100mA. Również z tego samego powodu z którego ludzie wymieniają zasilacze - coby się konsolka nie męczyła a zasilacz nie grzał Uśmiech

Sprawdziłem natężenie ponownie, ale tym razem z włożoną Złotą Piątką. Natężenie skoczyło z 0,12 na 0,26A (z Hi No Tori tylko do 0,15), czyli zasilacz chyba rzeczywiście puszcza więcej, ale konsola teoretycznie wymaga 850mA i widziałem jak opieprzaliście ludzi którzy używali 500mA i mniej - chyba że chodziło bardziej o jakość tych zasilaczy. Faktem jest, że stary zasilacz (850mA) zachowuje się identycznie i też puszcza 0,26A na tym carcie. Zna ktoś gry które bardziej obciążają konsolę, zmuszając ją do pobierania więcej prądu? Zastanawiam się w jakich okolicznościach IQ-502 potrzebuje aż 850mA.
Zapisane

"Computer games don't affect kids; I mean if Pac-Man affected us as kids, we'd all be running around in darkened rooms, munching magic pills and listening to repetitive electronic music."
~Kristian Wilson, Nintendo, Inc, 1989
Strony: 1 ... 4 5 6 7 8 [9] 10 11 12 13
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus