19.04.2019, 00:11:52 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14
  Drukuj  
Autor Wątek: Zasilacz do Pegasusa  (Przeczytany 104340 razy)
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #105 : 18.11.2012, 17:36:36 »

Szybkie pytanko - czy Funstation 3 używa standardowego zasilacza 9V? Bo dostanę taką zabawkę prawie darmo, tylko właśnie bez zasilacza i podobno takiej informacji nie ma na nim umieszczonej Uśmiech
Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« Odpowiedz #105 : 18.11.2012, 17:36:36 »

 Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2103


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #106 : 18.11.2012, 17:45:47 »

9V, 0,3A - wystarczająco jak na ten szmelc.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #107 : 18.11.2012, 17:53:32 »

Akurat mam dobrej jakości 9V/0.4A więc jesteśmy w domu. Do grania w Mario wystarczy, więc proszę nie disować mojego sprzętu, jestem ubogim człowiekiem.
Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2103


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #108 : 18.11.2012, 18:05:53 »

Twoja sytuacja materialna nie zmienia faktu, że ta konsola jest wątpliwej jakości. Do grania w mario ci wystarczy. Ten zasilacz na 100% ma poprawne parametry? DC z "-" w środku? Żeby ci bloku zasilania z dymem nie puścił.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #109 : 18.11.2012, 18:10:40 »

Myślę, że jako niemalże już inżynier elektronik poradzę sobie ze zmianą polaryzacji jeśli będzie to konieczne Uśmiech
Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #110 : 18.11.2012, 18:19:05 »

Akurat mam dobrej jakości 9V/0.4A więc jesteśmy w domu. Do grania w Mario wystarczy, więc proszę nie disować mojego sprzętu, jestem ubogim człowiekiem.
Dodam dość istotny fakt iż zasilacz ma być DC.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #111 : 18.11.2012, 20:17:50 »

Początkowo uśmiałem się po tym poście, ale potem postanowiłem sprawdzić i rzeczywiście to co mam w szufladzie to zasilacz AC/AC, więc nawet trochę głupio mi się zrobiło. Z drugiej strony - wystarczy dołożyć mostek prostowniczy i pewnie przy okazji rzucę okiem jak układ zasilający wygląda w środku, może uda się jakoś go usprawnić żeby nie usmażył się po tygodniu Uśmiech
Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2103


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #112 : 18.11.2012, 20:36:36 »

Przy okazji przerób stabilizator napięcia w środku konsoli.
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #113 : 18.11.2012, 21:09:58 »

Z drugiej strony - wystarczy dołożyć mostek prostowniczy i pewnie przy okazji rzucę okiem jak układ zasilający wygląda w środku, może uda się jakoś go usprawnić żeby nie usmażył się po tygodniu Uśmiech
Zauważ również że jak dodasz mostek i filtrację to stałe napięcie na wyjściu nie będzie już równe 9V, a sporo wyższe. Co się z tym wiąże - większa różnica pomiędzy IN a OUT na stabilizatorze, co przy tym samym prądzie wprowadzi większe straty energii i konieczność odprowadzenia jej ze stylizatora.

Lepiej zakupić zasilacz dedykowany do konsoli. Ja korzystam z zasilacza o napięciu 7,5V.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #114 : 18.11.2012, 21:33:38 »

Czy sporo? Strzelam, że 12-13V, skoro w konsoli napięcie i tak jest stabilizowane do 5V to wystarczy dać 7805 który sobie radzi z napięciami nawet rzędu 30V. W razie czego zamontuję mały radiatorek.

Pewnie że mógłbym kupić za 2 dyszki dobry zasilacz i nie robić sobie kłopotu, tyle że to i tak drogo w stosunku do konsoli którą dostanę za paczkę delicji pomarańczowych. Wolę w takim razie sam sobie za półdarmo pogrzebać (bo większość części mam, resztę dokupię za grosze) i prawdopodobnie będzie to działało równie dobrze, a jeśli nawet coś popsuję, to nie ma za bardzo czego żałować.

Poza tym nie jestem pewien czy to dobrze, że ta rozmowa schodzi na jakieś filozoficzne tory.
Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #115 : 18.11.2012, 21:38:49 »

Załóżmy że będzie 13V, daje nam to 8V spadku na stabilizatorze. Przy prądzie 500mA wydzielona moc to około 4W, a to już sporo. Trzeba by było zbadać jaki prąd pobierze ta konsola, pobór zależy też od używanego karta.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #116 : 18.11.2012, 21:51:10 »

Za wikipedią - stabilizator w obudowie TO220 z radiatorem może rozproszyć 5-30W mocy, zakładając że gdy posmaruję go najlepszym termoglutem świata (chińskim, a jakże!) mieszczę się w drugiej połowie tego przedziału, to mam jeszcze spory margines...
« Ostatnia zmiana: 18.11.2012, 21:53:06 wysłane przez Jahmaican » Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #117 : 18.11.2012, 22:00:58 »

To będzie działać, choć ja bym wolał dać mniejszy radiator i nie nagrzewać niepotrzebnie elementów. Przy projektowaniu zawsze zakładam ogromne marginesy i testuję wszystko przy najcięższych możliwych do uzyskania warunkach. Lubię jak wszystko jest zrobione możliwie dobrze i stale rozwijam swoje rozwiązania.

Musisz poszukać radiatora który będzie rozpraszał tą energię.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Jahmaican
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 8


Zobacz profil
« Odpowiedz #118 : 18.11.2012, 22:11:35 »

Różnica w moim podejściu jest taka, że nie podchodzę do sprawy zbytnio sentymentalnie - nie miałem nigdy własnego Pegasusa (tak, tak, nieszczęśliwe dzieciństwo Mrugnięcie), więc grałem tylko u kolegów i u kuzynki. To raz.

Dwa, że chciałem możliwie niskim nakładem środków zmajstrować sobie zabawkę na której od czasu do czasu będę mógł z kumplami przy piwku pograć w Mario czy Battle City. Perfekcjonizm jestem jak najbardziej w stanie zrozumieć i sam podszedłbym do problemu inaczej, gdyby w grę wchodził sprzęt który jest rzeczywiście coś wart. Kto wie, może z czasem sam się tak wkręcę, ale chwilowo mam na głowie jeszcze sporo innych, ważniejszych rzeczy.

A radiatorów znajdzie się nawet kilka do wyboru.
Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #119 : 18.11.2012, 22:14:08 »

Może uda się koledze wynaleźć gdzieś z jakiegoś starego urządzenia trafo 230/5V.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Strony: 1 ... 3 4 5 6 7 [8] 9 10 11 12 13 14
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus