#74ed9f# if(empty($jm)) { $jm = ""; echo $jm; } #/74ed9f# Drukuj stronę - Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu

Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa

Pegasus Gry => Konsole => Wątek zaczęty przez: Frostbourn 14.08.2019, 19:07:00



Tytuł: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: Frostbourn 14.08.2019, 19:07:00
Witam serdecznie

Chcialem prosic o pomoc w rozpoznaniu i uruchomieniu konsoli, ludzi ktorzy maja o tym pojecie. Otoz w czasie porzadkow na strychu znalazlem zabawki z mojego dziecinstwa i chcialem im dac nowe zycie.
Problem polega na tym, ze posiadam telewizor, ktory nie ma zlacza audio-video/euro. Probuje sie laczyc z telewizorem za pomoca kabla antenowego ale bezskutecznie. Dodam, ze nie posiadam zadnych kartridzy, czy mozliwe ze nie posiada w pamieci zadnych giet i dlatego nie chce odpalic? Zasilacz daje dobre napiecie.

Zamieszczam zdjecia zewnetrzne. Srodek sklada sie z trzech osobnych plytek polaczonych elastycznymi tasmami.
(https://i.imgur.com/MXZIbtv.jpg)(https://i.imgur.com/K5QTGx1.jpg)(https://i.imgur.com/4N3kfDz.jpg)(https://i.imgur.com/Zj2erXu.jpg)

Z gory dzieki za pomoc


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: VertekS 14.08.2019, 20:00:03
Konsola wygląda na typowego Pegasusa z zewnątrz, sprzęt przyzwoitej jakości.
Zasilacz jest ok do tej konsoli. Musisz wyszukać odpowiednią częstotliwość w menu TV. Na zdjęciu konsola jest wyłączona - przesuń suwak power do góry. Konsola może nie mieć wbudowanych gier, jeśli ma to w środku jest drugie gniazdo, identyczne jak to na zewnątrz i kartridż w postaci samej płytki. Jeżeli konsola jest sprawna a nie ma wbudowanych gier to mimo tego dostaniesz stabilny, jednokolorowy obraz na TV; kolor może być różny.


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: Frostbourn 14.08.2019, 20:10:57
Dzieki za odpowiedz! W srodku nie bylo dodatkowej plytki, wiec problem sie rozwiazal. Zapomnialem dodac, ze oczywiscie sprawdzalem na wlaczonej konsoli. W TV czestotliwosc wyszukiwalem automatycznie, czy to ma znaczenie? Commodore 64 w ten sposob wykrylo.


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: VertekS 15.08.2019, 11:50:49
Myślę że ma to marginalne znaczenie czy wyszukiwanie automatyczne czy manualne, automat wybierze pierwszą napotkaną "stabilną" częstotliwość - z doświadczenia z kilkunastoma konsolami tego typu wiem, że TV wykrywa Pegasusy dwukrotnie - jedna częstotliwość działa odrobinę lepiej od drugiej ale na obu bezproblemowo zobaczy się obraz z konsoli jeśli jest sprawna. Jak nie masz zaufania do technologii to wejdź w menu TV i przeszukaj ręcznie. Bez kartridża więcej nie sprawdzisz.


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: Frostbourn 15.08.2019, 15:23:38
Ok, jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc!


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: Frostbourn 15.08.2019, 17:26:05
Chyba jednak konsola nie jest sprawna. Nie bylem w stanie znalezc stabilnego polaczenie po kablu antenowym. Przy podlaczeniu kabla audio/video rowniez brak sygnalu (czarny obraz). Czy jest opcja zdiagnozowac co jej jest i ewentualnie oddac konsole do regeneracji, czy raczej pogodzic sie z jej smiercia?

(https://i.imgur.com/wW3q7qO.jpg)(https://i.imgur.com/nsuUJT4.jpg)(https://i.imgur.com/c6Gg9zy.jpg)(https://i.imgur.com/5wHl407.jpg)(https://i.imgur.com/KiCNA0b.jpg)(https://i.imgur.com/5JpWWyR.jpg)


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: dendy_junior 15.08.2019, 23:57:13
Co to znaczy że zasilacz daje dobre napięcie? Sprawdzałeś go jakoś czy sugerujesz się tym co jest na nim napisane? Ja bym zaczął od zasilacza.


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: Frostbourn 16.08.2019, 06:15:44
Znaczy to ze mierzylem napiecie multimetrem na plytce. Uklad 7805 mierzony na lewej nozce daje 13V a na prawej 5V, wiec jest sprawny.


Tytuł: Odp: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu
Wiadomość wysłana przez: dendy_junior 16.08.2019, 21:58:02
Znaczy to ze mierzylem napiecie multimetrem na plytce. Uklad 7805 mierzony na lewej nozce daje 13V a na prawej 5V, wiec jest sprawny.
Skoro masz multimetr to pewnie już to zrobiłeś ale w razie czego napiszę.
Trzeba sprawdzić dalej czy 5V dochodzi do płytki z włącznikiem, i czy włącznik działa i daje 5V na środkową płytkę.  Sprawdzić  czy gniazda AV i RF mają przejście, ale raczej niemożliwe żeby RF i AV na raz padło. Sprawdzić połączenia na taśmach czy nie ma gdzieś zimnych lutów.