#74ed9f# if(empty($jm)) { $jm = ""; echo $jm; } #/74ed9f# Drukuj stronę - Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35

Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa

Pegasus Gry => Konsole => Wątek zaczęty przez: brother2335 17.10.2016, 17:27:34



Tytuł: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: brother2335 17.10.2016, 17:27:34
Witajcie.
Niedawno zakupiłem taki oto wynalazek na Aliexpress
https://www.aliexpress.com/item/CoolBady-Video-Game-Console-RS-35-FC-Red-White-Classic-TV-Game-Consoles-Yellow-Cards-Plug/32733622601.html?spm=2114.13010608.0.0.EpzlRQ (https://www.aliexpress.com/item/CoolBady-Video-Game-Console-RS-35-FC-Red-White-Classic-TV-Game-Consoles-Yellow-Cards-Plug/32733622601.html?spm=2114.13010608.0.0.EpzlRQ)

Nie powiem, wykonany solidnie z twardego plastiku, działa z normalną prędkością NTSC 60Hz, obraz żyleta, piękne żywe kolory ale ten dźwięk...

Najzwyczajniej w świecie nie ma kanału Triangle i problem jest też z Noise i DPCM. Testowałem na wszystkich grach z mojej kolekcji i wszędzie jest tak samo. Triangle chociaż może w niektórych coś tam cichutko słychać jak np. w Battletoads ale też beznadzieja :( . Pozostałe są strasznie ściszone względem reszty. To nie wina zasilacza bo sprawdzałem na 2 różnych, z czego jednego używam normalnie do Pegasusa.

W linkach wrzuciłem próbki audio z niego oraz z Pegasusa MT-777DX. Jeśli ktoś ma uszy to od razu zrozumie o co mi chodzi.
https://drive.google.com/file/d/0B4uddPeT1l0PVEVwTWtUM3hUb1U/view?usp=sharing (https://drive.google.com/file/d/0B4uddPeT1l0PVEVwTWtUM3hUb1U/view?usp=sharing)
https://drive.google.com/file/d/0B4uddPeT1l0Pc3VYUG9iejNDVEE/view?usp=sharing (https://drive.google.com/file/d/0B4uddPeT1l0Pc3VYUG9iejNDVEE/view?usp=sharing)
Po kolei gra menu ze 168 in 1, Contra, Super Mario Bros., Bomber Man (tu słychać ewidentnie, że nic nie słychać), na końcu Ultimate Basketball, gdzie jest przykład, gdzie nie słychać tego piszczenia (posłuchacie to zrozumiecie o co chodzi).

Czy da się to w jakiś sposób zrobić, to znaczy żeby normalny dźwięk był? Konsola jest na glucie niestety jak wszystkie dzisiejsze famiklony ale może wina nie leży w glucie. Jak potrzeba mogę wrzucić zdjęcia płytek.


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 17.10.2016, 20:59:01
Wrzuć zdjęcie wnętrza.


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: brother2335 17.10.2016, 22:41:24
Ależ proszę :)
Zdjęcia płytki zasilania:
(http://drive.google.com/uc?export=view&id=0B4uddPeT1l0PTktnbEJaOHJnMW8)

(http://drive.google.com/uc?export=view&id=0B4uddPeT1l0PYnBndXQ5Uko1QUU)

Zdjęcia gluta ze slotem:
(http://drive.google.com/uc?export=view&id=0B4uddPeT1l0PcjhWZVVqOGVaQms)

(http://drive.google.com/uc?export=view&id=0B4uddPeT1l0PQzNpZExrcEVjejg)

Jakby co konsola ma wbudowane gry


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 17.10.2016, 23:26:30
Podłączasz do TV za pomocą 3 czy 2 chinchy?


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: brother2335 17.10.2016, 23:32:14
Czy podłącze na 2 czy na 3 to jest tak samo niestety :( (to nie ma RF, to są dwa wyjścia audio)


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 17.10.2016, 23:44:47
1. Na zdjęciu z PCB zasilacza nie widzę jak idą ścieżki do czerwonego gniazda bo odbija się światło.
2. Co to jest?
(http://obrazki.elektroda.pl/5350986700_1476740759_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.pl/5350986700_1476740759.jpg)

3. BYć może kondensator jest za mały i nie przenosi składowych związanych z trojkątem - można dołączyć rownolegle jakiś większy, np. 1uF.
(http://obrazki.elektroda.pl/5791134600_1476740828_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.pl/5791134600_1476740828.jpg)


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 17.10.2016, 23:46:51
1. Na zdjęciu z PCB zasilacza nie widzę jak idą ścieżki do czerwonego gniazda bo odbija się światło.
2. Co to jest?
(http://obrazki.elektroda.pl/5350986700_1476740759_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.pl/5350986700_1476740759.jpg)

3. BYć może kondensator jest za mały i nie przenosi składowych związanych z trojkątem - można dołączyć rownolegle jakiś większy, np. 1uF.
(http://obrazki.elektroda.pl/5791134600_1476740828_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.pl/5791134600_1476740828.jpg)
Ewentualnie tylko przyłożyć nóżkami na próbę, aby nie lutować.


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: brother2335 18.10.2016, 00:11:01
1. Na zdjęciu z PCB zasilacza nie widzę jak idą ścieżki do czerwonego gniazda bo odbija się światło.
Tutaj mam nadzieję już lepiej widać
(http://drive.google.com/uc?export=view&id=0B4uddPeT1l0PUGhkTjJMbDdZNHc)
2. Co to jest?
(http://obrazki.elektroda.pl/5350986700_1476740759_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.pl/5350986700_1476740759.jpg)
To był tylko jakiś kawałek plastiku. Odczepił się jak lekko śrubokręcikiem ruszyłem

3. BYć może kondensator jest za mały i nie przenosi składowych związanych z trojkątem - można dołączyć rownolegle jakiś większy, np. 1uF.
(http://obrazki.elektroda.pl/5791134600_1476740828_thumb.jpg) (http://obrazki.elektroda.pl/5791134600_1476740828.jpg)
Czyli to może pomóc? Dobrze wiedzieć.


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: pshq 18.10.2016, 21:02:39
Na pocieszenie powiem, że to wszyscy szczęśliwi nabywcy tak mają. Przykład z YouTube:
https://www.youtube.com/watch?v=6K4sq6HJ_Vw&t=16m32s
Na wszelki wypadek zacytuję parę słów, które udało mi się wychwycić:
Cytuj
Blin! […] Zvuk […] bez basov […] nie takoj kak na oryginale […] blin! […] Da… Ja nie znaju czto oni sdiełali s ozvukom.
Poważna sprawa z tymi naleśnikami, nie? :P


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: radel999 12.11.2016, 00:22:23
I dlatego trzeba też patrzeć co konsola ma w środku. Nie tylko wygląd się liczy jak np. Simba's Junior też wyglądał fajnie jak Famicom ale dźwięki były strasznie zglitchowane jak grało się w niektóre gry jak np. Star Force lub Ninja Cat


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: brother2335 12.11.2016, 02:08:10
I dlatego trzeba też patrzeć co konsola ma w środku. Nie tylko wygląd się liczy jak np. Simba's Junior też wyglądał fajnie jak Famicom ale dźwięki były strasznie zglitchowane jak grało się w niektóre gry jak np. Star Force lub Ninja Cat
A zobacz co ma taki klon w środku jak sprowadzasz go z Chin :F Można co prawda poszperać na YouTube w poszukiwaniu czegoś na jego temat ale nie każdemu zgaduję chciałoby się sprawdzać wszystkie filmy :P


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: pshq 14.11.2016, 11:52:30
I dlatego trzeba też patrzeć co konsola ma w środku. Nie tylko wygląd się liczy jak np. Simba's Junior też wyglądał fajnie jak Famicom ale dźwięki były strasznie zglitchowane jak grało się w niektóre gry jak np. Star Force lub Ninja Cat
A zobacz co ma taki klon w środku jak sprowadzasz go z Chin :F Można co prawda poszperać na YouTube w poszukiwaniu czegoś na jego temat ale nie każdemu zgaduję chciałoby się sprawdzać wszystkie filmy :P
Najwięcej recenzji (nawet rozkręcanych) jest u Rosjan: SolomonOFF, Sder. Polecam patrzeć przed kupnem z aliexpress, oni recenzują większość nowości (z niezłym opóźnieniem, ale zawsze).


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 18.12.2017, 21:19:22
Dziś pierwszy raz w reku miałem ta konsolę. Co do obudowy, pudełka, dopasowania gniazd do otworów to muszę przyznać, że jest bardzo dobrej jakości.
(https://obrazki.elektroda.pl/7170363000_1513624427_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/7170363000_1513624427.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/3358830900_1513624430_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/3358830900_1513624430.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/1909810400_1513624433_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/1909810400_1513624433.jpg)

Konsola trafiła do mnie z tej okazji, że jednej osobie nie działał na niej KrzysioCart i podejrzewałem przyczynę problemu. Moja teza sie potwierdziła - po wymianie mandaryńskiego bloku zasilania na taki oparty o stabilizator wszystko wróciło do normy.
(https://obrazki.elektroda.pl/9537783900_1513624494_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/9537783900_1513624494.jpg)

Co do znanych problemów z dźwiękiem (tak, kanału Triangle nie ma wcale, Noise jest chyba bardzo cichy) to chyba nie da się z tym nic zrobić - poszukałem brakujących kanałów na innych wyjściach gluta i raczej ich ta mnie ma, po prostu konsola pewnie ich nie generuje.

W KrzysioCarcie po wyborze gry ekran miga aby sygnalizować ładowanie - na tej konsoli jest po prostu czarny. Zaciekawiony sprawdziłem, czy przyczyną jest to, że kolor tła ustawiany jest poza VBLANKIEM - nie.
Konsola po prostu nie wyświetla jednokolorowego tła z $3f00, gdy wyświetlanie sprite'ów i tła jest wyłączone. Można to zobaczyć np. w grze MicroMachines, gdzie pomiędzy różnymi częściami ekranu, kod gry na chwile wyłącza rendering tła i sprite-ów -> na tej konsoli także te obszary są czarne:
(https://obrazki.elektroda.pl/5598366500_1513624725_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/5598366500_1513624725.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/7247786000_1513624796_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/7247786000_1513624796.jpg) .


Ponad to brak gniazda rozszerzeń (piny do jego obsługi też nie są wyprowadzone w ogóle z gluta), pistolet prawdopodobnie jest obsługiwany w niestandardowym gnieździe 9 pin gracza 2.


Oprócz tego zauważyłem, że po wyborze gry


Rozebrałem ko


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: TomasZzz 19.12.2017, 18:11:57
miał być dalszy ciąg bo wygląda na urwaną?  :P


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: Mcin 05.01.2018, 10:02:30
Jakby go ktoś porwał w trakcie pisania posta :P


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 02.02.2018, 21:36:35
Jakby ktoś pytał czy da się coś z tym zrobic odpowiadam - oczywiście :D
(https://obrazki.elektroda.pl/7109239800_1517600360_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/7109239800_1517600360.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/2163878700_1517600360_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/2163878700_1517600360.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/2043353100_1517600360_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/2043353100_1517600360.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/9481355900_1517600364_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/9481355900_1517600364.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/7587370000_1517600364_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/7587370000_1517600364.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/6500355500_1517600365_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/6500355500_1517600365.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/8653736500_1517600368_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/8653736500_1517600368.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/5368991800_1517600368_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/5368991800_1517600368.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/6599242800_1517600367_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/6599242800_1517600367.jpg)


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: zoPan 02.02.2018, 22:29:50
Piękna robota, a płytka wygląda zawodowo.
Chociaż zastanawia rezygnacja z drabinki rezystorów 10K. Myślę, że całość jeszcze by zyskała na estetyce. Jednak najbardziej mnie ciekawi ten „leciwy” UCY. Zastanawiałeś się czy nie będzie różnicy w czasie reakcji obydwu kontrolerów?
Nigdy niestosowałem różnych buforów. Zawsze montuje dwa LS, albo dwa HC i koniecznie tego samego producenta.  

Krzysio powinieneś zdradzić swoją technikę trawienia laminatu, bo efekt jest znakomity jak na home made.  


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: krzysiobal 03.02.2018, 00:48:15
1. Nigdy nie widziałem, aby ani w Famicomie ani w MT777DX stosowali 74LS368. Zawsze stosują HC, mimo, że nawet w miejscu, gdzie powinny być wlutowane, jest oznaczenie 74LS368, a pozostałe scalaki też są LS.
2. Też myślałem, że LS mogą sprawiać małe problemy (niektóre ponoć pobierają wejściem prąd do 0.5 mA, co przy podciągnięciu rezystorem 10k daje spadek 5 V i ze stanu wysokiego robi się stan niski), ale nie zauważyłem takiego objawy w tym wypadku. Zawsze można też nie podciągać przy LS w ogóle (wiszące wejście = stan wysoki)
3. Nie stosowałem drabinki, bo na dyskretnych rezystorach łatwiej te ścieżki przeprowadzić. Projektowałem płytkę tak, aby wszystkie elementy były lutowane jedynie od dołu + przelotki z drucika, które jako jedyne lutuję z obu stron.
4. W mt777dx na próbę wlutowałem LC368 zamiast HC368 i dźwięk zniknął -> jeden z tych buforów wykorzystywany jest jako wzmacniacz dźwięku. Prawdopodobnie w wersji LS nie można tego tak stosować albo trzeba zmienić wartości rezystorów (co ciekawe, na pcb od mt777dx jest też miejsce na wlutowanie standardowego wzmacniacza audio na jednym tranzystorze, po przecięciu zworki).
(https://obrazki.elektroda.pl/5033027700_1517611851_thumb.jpg) (https://obrazki.elektroda.pl/5033027700_1517611851.png)
Zworka ustala, czy do wyjścia Chinch ma trafiać dźwięk z wyjścia bufora 368 czy z tranzystora. Jednak to wejście LS368 powoduję jakiś problem i nawet wlutowanie układu z tranzystorem powoduje zniknięcie dźwięku - prawdopodobnie wejście LS pobiera zbyt dużo prądu i kradnie cały sygnał dźwiękowy wychodzacy z CPU.
5. W mojej PCB do wzmacniania dźwięku stosuje jedynie układ na tranzystorze, a bufory tylko do joystików - w takiej konfiguracji można stosować LS/HC zamiennie. Może nawet LS są bezpieczniejsze, bo wszelkie ESD im niegroźne.


Tytuł: Odp: Brak kanału Triangle - Nowy klon Coolbaby RS-35
Wiadomość wysłana przez: zoPan 03.02.2018, 10:31:58
W Famicomie raczej na 100% nie montowano wersji LS. Jednak w starych famiklonach widziałem takie typy układów. Przeważnie trafiały się w modelach z rodziny wczesnych „Family Computer”. Data produkcji tych „scalaków” oscylowała w okolicy 1983-86. Chociaż wówczas nie interesował mnie parametr opornika R7(pierwszy schemat Famicoma). Wartość tego rezystora zmieniła się od roku 1989 na 43K, w tym roku zaprojektowano od nowa całe pcb wprowadzając wiele poprawek. Ten detal jest dość istotny, bo ma decydujący wpływ na miksowanie dodatkowego sygnału audio(szczególnie VRC6). Obawiam się, że Twój wzmacniacz na tranzystorze nie będzie miał odpowiedniego poziomu sygnału. Jednak bez możliwości odsłuchania i porównania nikt tego nie wychwyci. Problem dotyczy również wszystkich Famikomów AV oraz HVC-001 wyprodukowanych po 89.