#74ed9f# if(empty($jm)) { $jm = ""; echo $jm; } #/74ed9f# Drukuj stronę - Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa

Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa

Pegasus Gry => Gry na Pegasusa => Wątek zaczęty przez: Roben 05.06.2012, 10:57:04



Tytuł: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Roben 05.06.2012, 10:57:04
No witam witam, dawno mnie tu nie było, powód jasny, zgłębiałem tajemnice Drukowania itp xD
Także zacznijmy Temat.

Ostatnimi czasy dużo osób z forum potrzebuje Labeli, co nie jest mi dziwną rzeczą (dziwną to sie wydaje bardziej etykieta na bazarowych Cartach :P)

Mimo że popyt na Labele jest, część osób ma problemy z wydrukowaniem, ale nie ma sie co martwić, po zapoznaniu się z tym tutkiem dojdziesz do wprawy ;)

Zacznijmy:
1. Jakiego programu używać?
Polecam Photoshopa, obojętne od wersji z jakiej korzystasz.

2. Ktoś pisał o IrfanView, czy jakość będzie dobra?
Zależy to od twojej drukarki, nie polecam atramentowej, która często jest w domach (Niektóre drukarki obsługują Samo CMY, bez K, który oznaczony jest jako czarny). W moim tutku zgłębimy się bardziej na efektach produkcyjnych, tzn. Masowych.

3. Jakiego używać Papieru?
Papieru samoprzylepnego, trudno go dostać w sklepach (przynajmniej u Mnie ;P)

4. A jakiej drukarki używać?
W moim przypadku nie polecam atramentowej. Drukarka laserowa jak najbardziej, jeśli takową posiadasz w domu ;P
Zostaje ci ew. Punkt KSERO.

Mimo ze dużo osób nie posiada drukarki laserowej to podaję protipy, jak należy wykonać masową produkcję ;P

1. Początek. Odpalamy Photoshopa (w moim przypadku to CS3, lecz nie ma różnicy między starymi wersjami z pakietu CS).
Polecam jak najbardziej ten program do tworzenia Labeli.
Klikamy File->New(albo szybciej naciskając Ctrl+N), i ustawiamy jak widać na zdjęciu podanym poniżej.
(http://img215.imageshack.us/img215/710/48473041.png)
Ustawiłem typowe dla naszego Labela wymiary, czyli 90 mm na 43mm (9x4,3 cm), z rozdzielczością 300 DPI.
Standardowe dla 300 DPI jest to, że format A4 idealnie odwzorowuje format na naszym Monitorze.
Krótko mówiąc, ustawiając 300 DPI mamy idealny format naszego labela ;)

2. Żródło Labela. - Najlepiej labele szukać w internecie, ewentualnie ładnie poprosić MaarioSa, aby wam COŚ udostępnił na PW xD

Jest wiele stron, które udostępniają Labele, lecz problem tkwi w tym, jaki mamy rozmiar obrazka, krótko mówiąc, w rozdzielczości 72 DPI, co jest standardem w Adobe Photoshop, obrazek będzie malutki jak w moim przypadku xD
(http://img521.imageshack.us/img521/903/76361557.png)

Ale Photoshop zawiera funkcję poszerzenia naszego obrazka, więc i tak możemy zrobić ;P.
Nciskając Ctrl + T przytrzymując Shifta, rozciągając go po polu "Roboczym".

(http://img4.imageshack.us/img4/4672/31000071.png)

Istnieją wtyczki, dzięki którym można poszerzyć obrazek nie tracąc przy tym jakości. Ale tą sekcję zostawiam wam

3. Dostosowanie do formatów. - Zajmiemy się teraz "Dumpingiem" naszego projektu do formatu A4.
Cała zabawa polega na tym, aby wrzucić i umiejscowić w taki sposób, aby był na formacie A4.
Należy też uważać, bo drukarki lubią robić tzw. Marginesy, także od was zależy jak ustawicie Labele gotowe do Druku.
(http://img193.imageshack.us/img193/3875/58069285.png)
Podaję przykład dla formatów:
A4.
HERE (http://img521.imageshack.us/img521/866/34765994.png)

Cała filozofia rozwiązana ;P
Można także labele wrzucić do formatu A3, w zależności czy papier samoprzylepny jest dostępny.

4. Wycinanie. Kwestia wycięcia labela zależy od sprawnych rąk. Legenda głosi, że jeden z moderatorów PG ma bardzo sprawne ręce co do ładnego wycinania labeli. Zapewne ta osoba da wam wskazówki jak prawidłowo wyciąć label ;P

Mam nadzieję że pomogłem niektórym osobom z Forum. Polecam oraz Pozdrawiam.

PS. Mode przyklej xD



Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: SebaSan1981 05.06.2012, 14:44:24
Konkretny poradnik. Wszystko wytłumaczone w przejrzysty sposób, bez zbędnego mędrkowania. Brawo!!


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Mcin 05.06.2012, 14:56:00
Ale warto nauczyć się używać poprawnie słowa "bynajmniej" i nie traktować jak synonimu "przynajmniej", taka drobna uwaga :P


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Roben 05.06.2012, 15:08:35
Ale warto nauczyć się używać poprawnie słowa "bynajmniej" i nie traktować jak synonimu "przynajmniej", taka drobna uwaga :P
Poprawione'd xD
Ale mógłbyś go przykleić, bo nasi nowi Userzy, czy tym bardziej starsze grono PG by mniej-więcej wiedziało jak je robić ;)


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: djwebster 05.06.2012, 15:51:32
No nie powiem świetna robota, i mam pytanie jakiej gramatury używać papieru samoprzylepnego ?Widziałem 70g, ale również 260g , jaki byłby optymalny?I jeszcze mat czy połysk>?


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Mati 05.06.2012, 16:10:39
Bardzo dobry poradnik Roben, pozostaje tylko korzystać potrzebującym, pozdro :).


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Roben 05.06.2012, 16:37:16
No nie powiem świetna robota, i mam pytanie jakiej gramatury używać papieru samoprzylepnego ?Widziałem 70g, ale również 260g , jaki byłby optymalny?I jeszcze mat czy połysk>?
Można Oba, ale ja bym proponował na 260g z połyskiem. Coś w stylu Labeli ze stajni Vasha.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Vash 05.06.2012, 17:15:51
Te "moje" labele to produkcja MWK w drukarni. Jakość jest bdb. Takie drukowanie w  domu nigdy nie da super jakości. Od biedy będą, ale szału nie ma. Roben: dobra robota :)


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Mcin 05.06.2012, 17:19:39
Wedle woli ludu :) Przyklejone!


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Roben 05.06.2012, 17:26:40
Te "moje" labele to produkcja MWK w drukarni. Jakość jest bdb. Takie drukowanie w  domu nigdy nie da super jakości. Od biedy będą, ale szału nie ma. Roben: dobra robota :)
No fakt. Akurat zawsze znajdzie sie drukarka, zwaną "Cyfrą produkcyjną", która jakościowo powala. Zawsze można samemu wydrukować w jakimś punkcie Ksero ;)


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: alzen 05.06.2012, 17:32:29
Super poradni, ewidentnie do przyklejenia.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Rantarun 05.06.2012, 21:27:33
Poradnik jak się patrzy gratulacje, kawał dobrej roboty :D


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: CromFeyer 08.11.2012, 12:46:16
A co do wycinania. Nożyk z castoramy za 10 zł + linijka ? Wydaje mi się że będzie mega prościutko :-) a co do zaokrągleń na narożnikach to było by trzeba coś tylko znaleźć okrągłego w domciu na szablon do przyłożenia. No nie wiem, zabijcie mnie, ale może korek od butelki lub coś takiego ?


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: machbed 09.11.2012, 09:35:31
Spider666 mówił, że rogi od słoika zaokrągla. Ja to robiłem inaczej, ale do tego musiałbyś mieć pewną rękę, czyli nożyczki + na koniec zaokrąglania pilniczek do paznokci.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Łukasz Kowalczuk 18.12.2012, 21:28:33
Nie widzę ani słowa o spadach, warto dodać po 2-3 mm z każdej strony. Słowo grafika z wieloletnim doświadczeniem :)
Dla niezorientowanych (za wikipedią): Spad drukarski – obszar druku, który wychodzi poza krawędź ostatecznej publikacji. Spad gwarantuje, że obszar druku będzie dochodził do samej krawędzi po przycięciu arkusza. Wielkość spadu dochodzi do 4 mm.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Roben 18.12.2012, 22:18:58
Mi sie wydaje że spad drukarski w tego typu rzeczach jest zbędny, bo wszelkie Labele są dostępne w całej okazałości :)


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Łukasz Kowalczuk 19.12.2012, 09:35:59
Nigdy nie jest zbędny. W razie niepewnej ręki wycinającego unika się brzydkich białych krawędzi :)
Jeśli już jesteśmy przy grafikach do gier - możecie polecić jakąś sensowną bazę okładek/pudełek do gier na NES?


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: machbed 19.12.2012, 09:55:37
Możemy:
Klik (http://bootgod.dyndns.org:7777/)


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Łukasz Kowalczuk 19.12.2012, 10:05:52
Idealnie, dzięki!
Mam dużo reklam gier na NES w chamerykańskich komiksach, jakby ktoś reflektował to w wolnym czasie mogę to wrzucić na skan.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: machbed 20.12.2012, 13:09:07
Ten spad faktycznie jest przydatny, patrząc chociażby na sporą część labeli, które zakupiłem od MWK, ale to jest właściwie mało widoczne. I tak szczerze mówiąc to już nikt nie leci na reprodukcje kartridży, skończyły się te masówki z dawnych lat. Jedynie spider666 robi je masowo dla siebie. No ale rada dobra, może się komuś przyda.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: hojeczka 05.08.2013, 19:07:56
Mi sie nie udało ale i tak wygląda lepiej niż było(moim zdaniem)


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Stinger 08.10.2013, 13:52:04
ja mam podobny poradnik jednak do darmowego programu graficznego GIMP jak myślicie przyda się?


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: jelosh 16.03.2014, 15:09:05
Czy mógłbym prosić label w wysokiej rozdziałce 168 in 1 chodzi mi o przód i tył. Z góry dzieki.


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Stinger 23.05.2014, 18:22:45
moje dwa amatorskie labele, szybko zrobione w gimpie :) nie znam za dobrze gimpa :( grafika z internetu :D

obrazkii usunięte

Trochę je zmodyfikowałem :)

obrazki usunięte


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Rantarun 23.05.2014, 19:42:59
Gitara Stinger ale te napisy psuja całość :D


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: SebaSan1981 07.06.2014, 02:31:17
Z Kage ten drugi mały projekcik całkiem fajny ale BTTF to tragedia. Mix dwóch screenów i na dodatek zupełnie niedopasowana czcionka... jak czcionek Ci brakuje to masz tu olbrzymią baze czcionek, które możesz stosować w programach do robienia grafiki. Wystarczy je ściagnąć/skopiować na dysk do odpowiedniego folderu.

Oto link do bazy czcionek:

http://www.dafont.com/


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Stinger 02.07.2016, 16:43:38
od jakiegoś czasu program Adobe Photoshop w starej wersji CS2 jest dostępny dla wszystkich za darmo na stronie adobe.com po rejestracji


Tytuł: Odp: Jak prawidłowo drukować Labele dla Gier na Pegasusa
Wiadomość wysłana przez: Berion 12.02.2017, 23:27:32
1. Jakiego programu używać?
Polecam Photoshopa, obojętne od wersji z jakiej korzystasz.

Polecasz program za trzy kafle do robienia nalepek na cartridge'e? Ja też polecam. ;) Ale warto wspomnieć o darmowych, całkiem niezłych alternatywach takich jak Gimp.

Cytuj
Ustawiłem typowe dla naszego Labela wymiary, czyli 90 mm na 43mm (9x4,3 cm), z rozdzielczością 300 DPI.
Standardowe dla 300 DPI jest to, że format A4 idealnie odwzorowuje format na naszym Monitorze.
Krótko mówiąc, ustawiając 300 DPI mamy idealny format naszego labela ;)

DPI nie ma żadnego znaczenia dla wielkości kartki. To jest informacja dla drukarki, tylko i wyłącznie co zresztą mylisz wielokrotnie w poradniku.

Aby uniknąć martwienia się o spady, najlepiej projektować na kartce A4, czyli 210x297mm. Rozdzielczość trzeba sobie wtedy wyliczyć samemu (adekwatnie do docelowej gęstości DPI) albo skorzystać z wyliczeń programu, tyle że wtedy wielkość nalepki trzeba sobie też wyliczyć albo skorzystać z miarek w programie graficznym.