18.08.2019, 17:21:56 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pomoc w identyfikacji i uruchomieniu  (Przeczytany 196 razy)
Frostbourn
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« : 14.08.2019, 20:07:00 »

Witam serdecznie

Chcialem prosic o pomoc w rozpoznaniu i uruchomieniu konsoli, ludzi ktorzy maja o tym pojecie. Otoz w czasie porzadkow na strychu znalazlem zabawki z mojego dziecinstwa i chcialem im dac nowe zycie.
Problem polega na tym, ze posiadam telewizor, ktory nie ma zlacza audio-video/euro. Probuje sie laczyc z telewizorem za pomoca kabla antenowego ale bezskutecznie. Dodam, ze nie posiadam zadnych kartridzy, czy mozliwe ze nie posiada w pamieci zadnych giet i dlatego nie chce odpalic? Zasilacz daje dobre napiecie.

Zamieszczam zdjecia zewnetrzne. Srodek sklada sie z trzech osobnych plytek polaczonych elastycznymi tasmami.


Z gory dzieki za pomoc
Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 14.08.2019, 20:07:00 »

 Zapisane
VertekS
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 195



Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 14.08.2019, 21:00:03 »

Konsola wygląda na typowego Pegasusa z zewnątrz, sprzęt przyzwoitej jakości.
Zasilacz jest ok do tej konsoli. Musisz wyszukać odpowiednią częstotliwość w menu TV. Na zdjęciu konsola jest wyłączona - przesuń suwak power do góry. Konsola może nie mieć wbudowanych gier, jeśli ma to w środku jest drugie gniazdo, identyczne jak to na zewnątrz i kartridż w postaci samej płytki. Jeżeli konsola jest sprawna a nie ma wbudowanych gier to mimo tego dostaniesz stabilny, jednokolorowy obraz na TV; kolor może być różny.
Zapisane
Frostbourn
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 14.08.2019, 21:10:57 »

Dzieki za odpowiedz! W srodku nie bylo dodatkowej plytki, wiec problem sie rozwiazal. Zapomnialem dodac, ze oczywiscie sprawdzalem na wlaczonej konsoli. W TV czestotliwosc wyszukiwalem automatycznie, czy to ma znaczenie? Commodore 64 w ten sposob wykrylo.
Zapisane
VertekS
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 195



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 15.08.2019, 12:50:49 »

Myślę że ma to marginalne znaczenie czy wyszukiwanie automatyczne czy manualne, automat wybierze pierwszą napotkaną "stabilną" częstotliwość - z doświadczenia z kilkunastoma konsolami tego typu wiem, że TV wykrywa Pegasusy dwukrotnie - jedna częstotliwość działa odrobinę lepiej od drugiej ale na obu bezproblemowo zobaczy się obraz z konsoli jeśli jest sprawna. Jak nie masz zaufania do technologii to wejdź w menu TV i przeszukaj ręcznie. Bez kartridża więcej nie sprawdzisz.
Zapisane
Frostbourn
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 15.08.2019, 16:23:38 »

Ok, jeszcze raz dzieki wielkie za pomoc!
Zapisane
Frostbourn
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 15.08.2019, 18:26:05 »

Chyba jednak konsola nie jest sprawna. Nie bylem w stanie znalezc stabilnego polaczenie po kablu antenowym. Przy podlaczeniu kabla audio/video rowniez brak sygnalu (czarny obraz). Czy jest opcja zdiagnozowac co jej jest i ewentualnie oddac konsole do regeneracji, czy raczej pogodzic sie z jej smiercia?

« Ostatnia zmiana: 15.08.2019, 19:32:34 wysłane przez Frostbourn » Zapisane
dendy_junior
Użytkownik
*
Wiadomości: 84


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 16.08.2019, 00:57:13 »

Co to znaczy że zasilacz daje dobre napięcie? Sprawdzałeś go jakoś czy sugerujesz się tym co jest na nim napisane? Ja bym zaczął od zasilacza.
« Ostatnia zmiana: 16.08.2019, 01:06:02 wysłane przez dendy_junior » Zapisane
Frostbourn
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 5


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 16.08.2019, 07:15:44 »

Znaczy to ze mierzylem napiecie multimetrem na plytce. Uklad 7805 mierzony na lewej nozce daje 13V a na prawej 5V, wiec jest sprawny.
« Ostatnia zmiana: 16.08.2019, 09:09:30 wysłane przez Frostbourn » Zapisane
dendy_junior
Użytkownik
*
Wiadomości: 84


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 16.08.2019, 22:58:02 »

Znaczy to ze mierzylem napiecie multimetrem na plytce. Uklad 7805 mierzony na lewej nozce daje 13V a na prawej 5V, wiec jest sprawny.
Skoro masz multimetr to pewnie już to zrobiłeś ale w razie czego napiszę.
Trzeba sprawdzić dalej czy 5V dochodzi do płytki z włącznikiem, i czy włącznik działa i daje 5V na środkową płytkę.  Sprawdzić  czy gniazda AV i RF mają przejście, ale raczej niemożliwe żeby RF i AV na raz padło. Sprawdzić połączenia na taśmach czy nie ma gdzieś zimnych lutów.  
« Ostatnia zmiana: 16.08.2019, 23:00:27 wysłane przez dendy_junior » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus