16.02.2019, 18:48:10 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Pad Sega Mega Drive/genesis 9 pin na 15 pinowy.  (Przeczytany 10759 razy)
Roben
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 426



Zobacz profil
« : 01.06.2011, 18:44:01 »

Mcin: Załączam schemat krzysiobala, zgodnie z sugestią, że stary był zły. Poprzedni schemat i oryginalną treść pierwszego posta zostawiam "ku pamięci" Uśmiech
Kod:
Widok na gniazdo w konsoli Sega:

+---------------------+   
\ (1) (2) (3) (4) (5) /   
 \  (6) (7) (8) (9)  /   
  +-----------------+
 
1 = UP
2 = DOWN
3 =              Select=1:LEFT, 1:GND
4 =              Select=1:RIGHT, 0:GND
5 = +5V
6 =              Select=1:BTNB, 0:BTNA
7 = Select
8 = GND
9 =              Select=1:BTNC, 0:Start

Witam, Dzisiaj stałem się Posiadaczem Konsoli SMD, ale nie o tym mowa.
Otóż chciałem się spytać, czy jest możliwość "Konwersji" Pada SMD na Wejście 15 pinowe do Pegasusa.
EDIT:
Znalazłem Schemat Pinów SMD, daję przykład Męskiej 9pinowej wtyczki.



Tylko teraz który do którego pinu(numeru)
« Ostatnia zmiana: 12.02.2019, 00:03:52 wysłane przez Mcin » Zapisane

Dej zarobić xD
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 01.06.2011, 18:44:01 »

 Zapisane
Lampros
Użytkownik
*
Wiadomości: 13


DEVIANT


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 13.03.2014, 13:24:12 »

Też mnie to ciekawi i sam szperam Uśmiech
Zapisane

Wierzę, że rację najświętszą miał, kto spalił Giordana Bruna...
MaarioS
Pomylenie powyższego loginu grozi śmiercią
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 1508


Famicom, SNES & N64 fan


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 13.03.2014, 14:22:50 »

Nie da się i zapomnij o tym. Pady od Segi Master System/Mega Drive mają układ kabli równoległy, w Pegasusie/NESie- szeregowy. Zobacz nawet na schemat typowego pada NES/Pegasus, jest dokładnie 5 pinów które oznaczają zupełnie co innego Mrugnięcie . Jedyne piny jakie mają wspólne to +5V i GND co zdecydowanie nie wystarcza Chichot
Zapisane

Ilość cartridge'y jest wprost proporcjonalna do chęci posiadania ich więcej.

Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2808



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 13.03.2014, 20:47:23 »

Trochę offtop, ale podczepię się pod temat, tak mi przyszło do głowy: skoro joysticki od Atari 2600 są i pady od Segi są kompatybilne, to można założyć, że pada 9pin do Pega nie powinienem podpinać pod Atari, bo i tak nie zadziała?
Zapisane
MaarioS
Pomylenie powyższego loginu grozi śmiercią
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 1508


Famicom, SNES & N64 fan


Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 13.03.2014, 21:20:49 »

Trochę offtop, ale podczepię się pod temat, tak mi przyszło do głowy: skoro joysticki od Atari 2600 są i pady od Segi są kompatybilne, to można założyć, że pada 9pin do Pega nie powinienem podpinać pod Atari, bo i tak nie zadziała?

Dokładnie tak, pad od Atari 2600 również jest równoległy Mrugnięcie
Zapisane

Ilość cartridge'y jest wprost proporcjonalna do chęci posiadania ich więcej.

jhusak
Nowy użytkownik
*
Wiadomości: 1


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 20.05.2015, 22:12:44 »

Odgrzeję, bo niepełne i mylne informacje tutaj są przedstawione.
Otóż pad od pegasusa można spoko podpinać do Atari. Nie zepsuje się. Natomiast standardowo nie będzie działał. Można napisać kawałek kodu, (umieścić w przerwaniu VBLANK), który spowoduje, że taki pad zadziała. Jest to kilka rozkazów na krzyż w prostej pętli.
Takie rozwiązanie nie będzie uniwersalne, dopóki nie umieścilibyśmy obsługi joysticka w romie (mowa o Atari8-bit)

Można zmajstrować przejściówkę opartą na układzie CD4021 i wówczas dowolny joystick/pad o mapowaniu styków na piny 1:1 będzie działał w ograniczonym zakresie (zapewne będzie miał mniej przycisków) - de facto udajemy w ten sposób że mamy pada od pegasusa, przy czym część tego pada "wychodzi" na zewnątrz.

Jednak nie jest to proste "przeplatanie kabelków", wymagana minimalna wiedza elektroniczna i umiejętnośc lutowania i zaciskania kabelków w złączach IDC.
« Ostatnia zmiana: 20.05.2015, 22:14:38 wysłane przez jhusak » Zapisane
MaarioS
Pomylenie powyższego loginu grozi śmiercią
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 1508


Famicom, SNES & N64 fan


Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 21.05.2015, 18:13:55 »

To co powiedziałeś jest akurat typowym rozwiązaniem "dla chcącego nic trudnego". Oczywiście że się da na siłę podłączyć pad od Segi do Pegasusa tak samo jak i na odwrót tylko pytanie czy jest sens?? Prosta przejściówka w stylu przełączenie kabli w odpowiednie miejsca nie zadziała jednak robiąc pewnego rodzaju konwerter tak jak powiedziałeś to oczywiście że się da tylko właśnie, konwersja transmisji z równoległej na szeregową albo odwrotnie, imitacja pada i programowanie raczej nie należy do predyspozycji "typowego Zenona z osiedla"
Zapisane

Ilość cartridge'y jest wprost proporcjonalna do chęci posiadania ich więcej.

zijacek
Użytkownik
*
Wiadomości: 83


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 22.05.2015, 11:18:00 »

Można napisać kawałek kodu, (umieścić w przerwaniu VBLANK), który spowoduje, że taki pad zadziała.

Ale np. +5V to chyba jednak trzeba też kabelkami zamienić.

Generalnie takie zabawy są albo dla tych, którzy to po prostu to lubią, albo mają ulubionego pada, którego chcieliby używać do innych platform.

Widzę Kuba, że też lubisz oderwać się trochę od Atari? Uśmiech
Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 259


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 11.02.2019, 19:45:01 »

SCHEMAT W PIERWSZYM POŚCIE JEST NIEPRAWIDŁOWY, SUGERUJE TO NATYCHMIAST USUNĄĆ.

PINY W DOLNYM RZEDZIE SĄ W ZŁEJ KOLEJNOŚCI (POWINNY BYĆ ODBITE LUSTRZANIE), W GÓRNYM RZĘDZIE SA OK.

PO WPISANIU W WYSZUKIWARCE 'SEGA PAD PINOUT' JEST TO JEDEN Z PIERWSZYCH WYNIKOW JAKI WYSKAKUJE.

NIE MA TO JAK WYTRAWIĆ I POLUTOWAĆ PŁYTKI, STRACIĆ 2 GODZINY A POTEM I TAK WSZYSTKO WYRZUCIĆ DO KOSZA BO JAKIŚ JEŁOP WRZUCIŁ NIESPRAWDZONE RZECZY DO SIECI.
Zapisane
Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2808



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 11.02.2019, 20:07:50 »

Dzięki, poprawione.

Jak będziesz miał poprawny schemat zapodaj tutaj, to podmienię Uśmiech
Zapisane
krzysiobal
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 259


Naprawie pegasusa każdemu!


Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 11.02.2019, 23:44:29 »

Byłem na etapie wykonywania przejściówki Pegasus->Sega i troche się zdenerwowałem. Chodziło o wykonanie prostego adaptera, który umożliwi obsługę konsol z rodziny Sega (Geme Gear, Master System) za pomocą pada od Pegasusa.

9 przewodów wystarczyłoby w sam raz do równoległego przesyłu stanu 8 przycisków (+ masa). Niestety każda z konsol ma swój, odmienny protokół przesyłu stanu joypada, więc konieczny był jakiś układ "tłumaczący". Najprostszym i najtańszym sposobem okazało się zaprzęgnięcie Atmegi8 do tego celu.

O ile w przypadku Pegasusa dane przesyłane są szeregowo w ciągu 8 cykli, to w Sedze na 4 liniach multipleksowane są stany przycisków (decyduje o tym linia Select). Mikroprocesor odpytuje cyklicznie joypad pegasusa o stan klawiszy i wystawia dane w odpowiednim formacie dla Segi.

Kod:
Widok na gniazdo w konsoli Sega:

+---------------------+  
\ (1) (2) (3) (4) (5) /  
 \  (6) (7) (8) (9)  /    
  +-----------------+
  
1 = UP
2 = DOWN
3 =              Select=1:LEFT, 1:GND
4 =              Select=1:RIGHT, 0:GND
5 = +5V
6 =              Select=1:BTNB, 0:BTNA
7 = Select
8 = GND
9 =              Select=1:BTNC, 0:Start

Powstała więc taka fajna płytka:

Niestety z uwagi na błąd w schemacie z pierwszego postu oraz  to, że Atmega napędzana nawet wewnętrznym kwarcem 8 MHz jest zbyt wolna do tego celu, płytka poszła do kosza.

Kolejnym naturalnym pomysłem było wykorzystanie multipleksera 74157. Atmega wystawia stan wszystkich 8 przycisków równolegle, a zewnętrzny multiplekser zajmuje się ich przełączeniem.

Pomysł okazał się trafiony i wszystko śmiga, a przy okacji scalak z polskiej fabryki znalazł swój sens życia i już nie "nudzi się" leżąc w pudełku.
« Ostatnia zmiana: 11.02.2019, 23:49:37 wysłane przez krzysiobal » Zapisane
Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2808



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 12.02.2019, 00:05:43 »

Poprawiłem pierwszy post, daj znać jak coś nie tak Uśmiech
Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus