04.08.2015, 05:19:59 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Konsola SUPER COM 72 - naprawa  (Przeczytany 4851 razy)
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« : 06.04.2010, 14:47:43 »

Witam

Nabyłem ostatnio konsolę "Super Com Entertainment Computer System 72" (na opakowaniu - MasterGames MK-X Action Set).

Niestety konsola nie działa, po podłączeniu do telewizora wykrywany jest sygnał z konsoli i nic więcej. Jest moim zdaniem ciekawa ponieważ ma główny slot na gry 72-pinowe a także dodatkowy 60-pinowy z "wbudowanymi" grami. Bardzo podobna do SP-60. Wejścia na pady są takie jak w NESie. Zrobiłem trochę zdjęć, może po nich da się rozpoznać jakieś usterki:


Album
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 12:34:19 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 06.04.2010, 14:47:43 »

 Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 951


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 06.04.2010, 22:26:13 »

Na zdjęciach nie widać żadnej usterki. Sprawdź czy działa stabilizator napięcia 7805.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 06.04.2010, 22:59:05 »

Jak tylko załatwię miernik napięcia spróbuję.
Czy mam sprawdzić go tak jak tutaj http://forum.pegasus-gry.com/index.php/topic,2429.msg28665.html#msg28665 ?
Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 951


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 06.04.2010, 23:00:13 »

Dokładnie tak, miło że ktoś szuka na forum  Cool
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 07.04.2010, 15:31:29 »

Zmierzyłem (wielokrotnie), jednak coś chyba jest nie tak:

COM-IN - 13,82
COM-OUT - 5,07
dodatkowo
IN-OUT - 8,76

Używam zasilacza Tatarek, takiego jaki jest tutaj zalecany, działa on dobrze z MT-777DX i kolorowym DarYarem.
Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 951


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 07.04.2010, 22:25:56 »

Pomiar wyszedł poprawnie i oznacza że blok zasilania jest sprawny.
Postaraj się dokładnie przeczyścić gniazdo kartridży i sprawdzić czy żaden kabelek łączący płytki nie jest urwany.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 07.04.2010, 22:38:58 »

Myślę, że gniazda powinny być czyste gdyż w drugim siedzi cały czas cart z 'wbudowanymi' grami (sam cart działa na innej konsoli), więc przynajmniej ono nie miało jak się zabrudzić, przypatrzę się dokładniej tym kabelkom i dam znać co z tym.

Kable wyglądają dobrze, zrobiłem też zdjęcia spodu płytek:


« Ostatnia zmiana: 08.04.2010, 00:00:18 wysłane przez Fureiex » Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 951


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 09.04.2010, 19:26:50 »

Na drugim zdjęciu widać mały fragment jakiegoś przewodu lub cyny pod gniazdem wbudowanych kartów. Zobacz co to jest i czy nie powoduje jakiegoś zwarcia.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 09.04.2010, 20:12:19 »

Czy chodzi o to (zaznaczone na czerwono):
?
Jeśli tak to też zdawało mi się to dziwne, ale wolałem tego nie ruszać. Rzeczywiście wydaje się to być cyna, łączy ze sobą dwa punkty, ale jak mam to sprawdzić? Po prostu to usunąć?
Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 951


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 09.04.2010, 20:33:30 »

Tak, usuń to i zobacz jakie niesie ze sobą efekty taka operacja.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 09.04.2010, 20:59:20 »

Okazało się, że był to jednak przewód, ale usunięcie go nic nie pomogło (mam też nadzieję, że nie zaszkodziło jeszcze bardziej). Konsola zachowuję się ciągle tak samo - tylko czarny ekran (próbowałem oba gniazda).

EDIT:
Czasem zamiast czarnego wyskakuje zielony ekran.
« Ostatnia zmiana: 09.04.2010, 22:10:30 wysłane przez Fureiex » Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
caspcop
Użytkownik
*
Wiadomości: 16



Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 16.07.2015, 19:13:07 »

Nastąpił jakiś postęp w rozwiązaniu problemu? A może udało się zlokalizować usterkę? Pytam bo mam ten sam problem Chichot
Zapisane
zijacek
Użytkownik
*
Wiadomości: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 19.07.2015, 16:36:49 »

Mam tę konsolę i u mnie np. nie działa wyjście AV. Przez RF natomiast konsolka śmiga. Jednak to raczej nie ten problem, bo skoro masz czasem obraz zielony, to znaczy, że coś tam wysyła.

Swoją drogą pomijając fakt, że konsola faktycznie ciekawa (kartridże i pady od NES'a) to jednak strasznie tandetna. Dołączone do niej pady zrobione są z plastiku, który przy kontakcie z kablem (jak się np. owinie kabel wokół pada) roztapia się. Sama konsola ma tendencję do samoistnego pękania, co u mnie widać przy kratkach wentylacyjnych z tyłu. Wykonanie obudowy jest mało dokładne, a cały panel górny jest obklejony jakąś folią, która łuszczy się z czasem i ciężko ją usunąć. Do tego elektronika na jednym glucie równie słabo wykonana. Zasilacz po prostu się rozsypał, bo jest z równie fatalnego plastiku. To taki Polystation w obudowie SP60. Co prawda udało mi się ją doprowadzić do dobrego stanu, ale radzę Ci nie dopuszczać do dłuższego kontaktu przewodów z obudową (zarówno konsoli jak i padów).
« Ostatnia zmiana: 19.07.2015, 23:12:55 wysłane przez zijacek » Zapisane
caspcop
Użytkownik
*
Wiadomości: 16



Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 20.07.2015, 13:26:45 »

Swoją drogą pomijając fakt, że konsola faktycznie ciekawa (kartridże i pady od NES'a) to jednak strasznie tandetna. Dołączone do niej pady zrobione są z plastiku, który przy kontakcie z kablem (jak się np. owinie kabel wokół pada) roztapia się. Sama konsola ma tendencję do samoistnego pękania, co u mnie widać przy kratkach wentylacyjnych z tyłu. Wykonanie obudowy jest mało dokładne, a cały panel górny jest obklejony jakąś folią, która łuszczy się z czasem i ciężko ją usunąć. Do tego elektronika na jednym glucie równie słabo wykonana. Zasilacz po prostu się rozsypał, bo jest z równie fatalnego plastiku. To taki Polystation w obudowie SP60. Co prawda udało mi się ją doprowadzić do dobrego stanu, ale radzę Ci nie dopuszczać do dłuższego kontaktu przewodów z obudową (zarówno konsoli jak i padów).

O czym ty człowieku mówisz? Mam tą konsolę w wersji NN 4000 oraz SP60/NN4000 i obie zbudowane są z solidnego twardego plastyku, nie są poobklejane żadną folią, nic się nie wyłamuje i nie roztapia. O samoistnym pękaniu nie wspomnę.
Kable od padów to jednak lipa - szybko przerywa się wiązka przy normalnym uzytkowaniu. Chichot

Co nie zmienia faktu, że problem nadal pozostaje nierozwiązany. grymas
Zapisane
zijacek
Użytkownik
*
Wiadomości: 36


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 20.07.2015, 18:12:52 »

O czym ty człowieku mówisz? Mam tą konsolę w wersji NN 4000 oraz SP60/NN4000 i obie zbudowane są z solidnego twardego plastyku...
Tych konsol powstało od cholery i jeszcze trochę. Aż poleciałem do piwnicy, bo mam jeszcze jednego SP72, i ku mojemu zaskoczeniu okazało się, że mam jeszcze 2. Co ciekawe wszystkie są inne. Skoro już to przytargałem, to skusiłem się na małą foto-prezentację dla potomnych.



Wspomniana złuszczona folia wystąpiła na trzeciej konsoli, ale jak już pisałem, pozbyłem się tego.




od lewej: SP-72/NN-8000,   NN-4000,     NN4000/SP60

Trzecia bidulka trafiła się z rozwalonym resetem i bez radiatora na stabilizatorze, dlatego wstawiłem taki kosmiczny.

Teraz w tej samej kolejności tyły:




Jak widać najsolidniej wykonana jest pierwsza, i to akurat żadna z tych, które Ty masz. Nie, żeby to było nie wiadomo co, ale nie ma się specjalnie czego czepiać. Jedynie pady tak jak w innych są podtopione przez kable (takie już nabyłem). Pisałem zresztą o niej w tym wątku:

http://forum.pegasus-gry.com/index.php/topic,6241.0.html

I swoją drogą to do dziś wcale nie mam pewności, czy to plastik, czy guma na kablach jest tu winna, a eksperymentować z tym mi się nie chce.

Pozostałe dwie są jednak dużo bardziej marne.

Albo więc masz dużą tolerancję na tandetę, albo masz jeszcze inne wynalazki, co jest bardzo możliwe Uśmiech Z tym porównaniem do funstationa może trochę przesadziłem, bo tu jednak plastik jest dość gruby, ale za to kruchy.

PS  Zwróć uwagę na pierwszy wpis tego wątku, gdzie pokazany jest pad, i tam też widać ten charakterystyczny ślad od kabla na nim (obok zawiniętej wtyczki).

Sorry, że odleciałem od tematu. Próbowałeś szukać na RF'ie jak pisałem? Moja NN4000/SP60 ma właśnie taki problem, że nie działa na AV i już.
« Ostatnia zmiana: 20.07.2015, 18:51:32 wysłane przez zijacek » Zapisane
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
adwokat łódź