20.08.2014, 08:48:33 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Konsola SUPER COM 72 - naprawa  (Przeczytany 4000 razy)
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« : 06.04.2010, 14:47:43 »

Witam

Nabyłem ostatnio konsolę "Super Com Entertainment Computer System 72" (na opakowaniu - MasterGames MK-X Action Set).

Niestety konsola nie działa, po podłączeniu do telewizora wykrywany jest sygnał z konsoli i nic więcej. Jest moim zdaniem ciekawa ponieważ ma główny slot na gry 72-pinowe a także dodatkowy 60-pinowy z "wbudowanymi" grami. Bardzo podobna do SP-60. Wejścia na pady są takie jak w NESie. Zrobiłem trochę zdjęć, może po nich da się rozpoznać jakieś usterki:


Album
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 12:34:19 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 06.04.2010, 14:47:43 »

 Zapisane
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 948


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 06.04.2010, 22:26:13 »

Na zdjęciach nie widać żadnej usterki. Sprawdź czy działa stabilizator napięcia 7805.
Zapisane



Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 06.04.2010, 22:59:05 »

Jak tylko załatwię miernik napięcia spróbuję.
Czy mam sprawdzić go tak jak tutaj http://forum.pegasus-gry.com/index.php/topic,2429.msg28665.html#msg28665 ?
Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 948


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 06.04.2010, 23:00:13 »

Dokładnie tak, miło że ktoś szuka na forum  Cool
Zapisane



Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 07.04.2010, 15:31:29 »

Zmierzyłem (wielokrotnie), jednak coś chyba jest nie tak:

COM-IN - 13,82
COM-OUT - 5,07
dodatkowo
IN-OUT - 8,76

Używam zasilacza Tatarek, takiego jaki jest tutaj zalecany, działa on dobrze z MT-777DX i kolorowym DarYarem.
Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 948


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 07.04.2010, 22:25:56 »

Pomiar wyszedł poprawnie i oznacza że blok zasilania jest sprawny.
Postaraj się dokładnie przeczyścić gniazdo kartridży i sprawdzić czy żaden kabelek łączący płytki nie jest urwany.
Zapisane



Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 07.04.2010, 22:38:58 »

Myślę, że gniazda powinny być czyste gdyż w drugim siedzi cały czas cart z 'wbudowanymi' grami (sam cart działa na innej konsoli), więc przynajmniej ono nie miało jak się zabrudzić, przypatrzę się dokładniej tym kabelkom i dam znać co z tym.

Kable wyglądają dobrze, zrobiłem też zdjęcia spodu płytek:


« Ostatnia zmiana: 08.04.2010, 00:00:18 wysłane przez Fureiex » Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 948


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 09.04.2010, 19:26:50 »

Na drugim zdjęciu widać mały fragment jakiegoś przewodu lub cyny pod gniazdem wbudowanych kartów. Zobacz co to jest i czy nie powoduje jakiegoś zwarcia.
Zapisane



Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 09.04.2010, 20:12:19 »

Czy chodzi o to (zaznaczone na czerwono):
?
Jeśli tak to też zdawało mi się to dziwne, ale wolałem tego nie ruszać. Rzeczywiście wydaje się to być cyna, łączy ze sobą dwa punkty, ale jak mam to sprawdzić? Po prostu to usunąć?
Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 948


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 09.04.2010, 20:33:30 »

Tak, usuń to i zobacz jakie niesie ze sobą efekty taka operacja.
Zapisane



Serdecznie Zapraszam.
Fureiex
Użytkownik
*
Wiadomości: 94



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 09.04.2010, 20:59:20 »

Okazało się, że był to jednak przewód, ale usunięcie go nic nie pomogło (mam też nadzieję, że nie zaszkodziło jeszcze bardziej). Konsola zachowuję się ciągle tak samo - tylko czarny ekran (próbowałem oba gniazda).

EDIT:
Czasem zamiast czarnego wyskakuje zielony ekran.
« Ostatnia zmiana: 09.04.2010, 22:10:30 wysłane przez Fureiex » Zapisane

Piszę poprawnie po polsku.
Strony: [1]
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.19 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
adwokat łódź