07.04.2020, 22:00:20 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!
 
   Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
Autor Wątek: Pegasus SP-60 - Fotoprezentacja  (Przeczytany 20953 razy)
Hamster
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 234



Zobacz profil
« : 09.02.2010, 17:02:42 »

Witam,

Korzystając w chwili wolnego czasu i - nie będę ukrywał  Chichot - zachęcony podobnymi prezentacjami postanowiłem również zaglądnąć do wnętrza mojej konsoli i zrobić jej sesję zdjęciową. Powiem szczerze, że się bardzo zdziwiłem po zdjęciu obudowy. Okazuje się, że jest to wersja na tzw. glucie. SP-60 ma wbudowane gry... 8500in1.



Obraz jest prawie bardzo dobrej jakości, ostry i kolorowy. Prawie, bo w grach widać na ekranie pionowe cienkie pasy.
Konsolę kupiłem w poprzednim roku przez Allegro. W zestawie były tylko dwa pady. W latach 1993-96 miałem podobną zabawkę, ale z wmontowaną czerwoną lampką kontrolną pod przyciskiem 'Reset'. Niestety, ten takiej kontrolki nie ma, a akurat w tym modelu bardzo by się przydała. Niestety nie ma też w nim klapki przykrywającej gniazdo cartridge'y. Poprzedni właściciel popsuł ją.

Jakość plastików jest bardzo dobra. Są twarde i grube. Nie to co bazarowe podróby. Pady są również wykonane solidnie, gumki są oryginalne i długo jeszcze będą służyć. Jedynie co musiałem zrobić przy padach to zmienić kabel - w jednym cały, w drugim przeciąłem w połowie i dosztukowałem resztę z nową zalaną wtyczką z "chinola".



SP-60 - wersja glut








Przycisk 'Power' nie najlepiej wygląda, ale spełnia swoją funkcję. W tej pozycji jest już włączony. Przydała by się wspomniana wcześniej kontrolka.


Dolna część obudowy.


I górna.

Wnętrze






Płyta od spodu. Widoczny czarny glut na spodzie to przylutowana płytka z grami 8500in1 do gniazda cartridge'y.


Górny glut płytka z grami, dolny glut... wiadomo co.

Do zasilenia tego "potwora" zakupiłem zasilacz o wartościach:



Jak widać na wcześniejszych fotkach, SP-60 wymaga by '-' był wewnątrz, a '+' na zewnątrz. Nie było innego zasilacza, więc kupiłem taki. Przeciąłem kabelki i zamieniłem je miejscami. Działa wszystko jak powinno.
« Ostatnia zmiana: 21.02.2012, 19:28:18 wysłane przez Hamster » Zapisane

Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 09.02.2010, 17:02:42 »

 Zapisane
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2121


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #1 : 09.02.2010, 17:10:05 »

Każdy pegasus wymaga zasilacza z "-" w środku. Podepnij z zamienionymi biegunami to usłyszysz trzask i zobaczysz unoszący się siwy dymek z konsoli. DuĹźy uśmiech
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
draakhul
Użytkownik
*
Wiadomości: 78


SP-60


Zobacz profil
« Odpowiedz #2 : 09.02.2010, 17:10:40 »

Fak. Spóźniłem się, swojego jeszcze nie wylicytowałem  Smutny

Edit: Chociaż jeśli mój będzie na scalakach, to się pokuszę.
Zapisane


Hamster
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 234



Zobacz profil
« Odpowiedz #3 : 09.02.2010, 17:14:17 »

A tu jest napisane, że na scalaku:
http://forum.pegasus-gry.com/index.php/topic,2177.msg26072.html#msg26072

I w aukcji też jest tak napisane.
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 10:04:08 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Mcin
Twój Moderator
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2878



Zobacz profil
« Odpowiedz #4 : 09.02.2010, 17:20:54 »


O taką diodę ci chodzi Język
Fajnie by było, jakbyś dorwał jeszcze ten "mój" SP-60, bo ja swojego boję się na razie rozkręcać, i oczywiście przyklejam Uśmiech
« Ostatnia zmiana: 31.08.2010, 10:05:38 wysłane przez AdamStar » Zapisane
szpynda
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 171



Zobacz profil
« Odpowiedz #5 : 09.02.2010, 17:22:03 »

Ja mam coś takiego pod nazwą Pegasus MT-999DX. To chyba to samo jest:
http://forum.pegasus-gry.com/index.php/topic,1784.90.html
Zapisane

Hamster
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 234



Zobacz profil
« Odpowiedz #6 : 09.02.2010, 17:28:55 »

Właśnie o tą diodę. Aha i na moim był dokładnie napis 'PEGASUS'. Nie pamiętam tylko czy na samej górze obudowy też coś pisało. Pudełko miał też inne, przeważały na nim kolory jasny popiel.
Zapisane

AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #7 : 10.02.2010, 12:11:06 »

Bardzo dobra prezentacja. Ze szczegółowymi zdjęciami i fajnym opisem. Dosć intrygująco rozwiązali w nim kwestie wbudowanych gier  Język
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
machbed
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 2121


Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.


Zobacz profil
« Odpowiedz #8 : 18.02.2010, 23:54:18 »

Dopiero teraz się obudziłem ale widze, że odpatrzyłeś mój sposób opisu fotek Chichot
Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
Hamster
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 234



Zobacz profil
« Odpowiedz #9 : 19.02.2010, 15:37:06 »

No nie ukrywam tego. Wspominam o tym na początku.  Język
Zapisane

Hamster
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 234



Zobacz profil
« Odpowiedz #10 : 11.03.2010, 23:06:56 »

Przedstawiam mój nowy "Super PEGASUS SP60" - też glut. Na pudełku napis MT-999DX.



W zestawie znajdują się:
-pudełko, które wali cygarami na odległość Chichot
-SP60
-zasilacz - niestety nasza wspaniała Poczta Polska zawaliła sprawę i to dosłownie. Zasilacz ma rozwaloną obudowę. Posklejałem ją Poxipolem z tego co zostało.
-2 pady
-kabel RF

Wyświetlany obraz jest bardzo ładny. Ładniejszy niż na powyżej opisanym SP60 nie ma efektu pionowych pasów. Ostrość i kolory są super. No i najważniejsze, że uruchamia dziwne cartridge typu "Master 8in1" i "gluciaka "Snow Brothers" - o których piszę tutaj: http://forum.pegasus-gry.com/index.php/topic,2342.0.html

« Ostatnia zmiana: 21.02.2012, 19:09:30 wysłane przez Hamster » Zapisane

AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #11 : 11.03.2010, 23:12:38 »

Jak będziesz miał czas i chęci to zrób dokładną prezentację tego SP60.
Chętnie obadam jego wnętrze  Mrugnięcie
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Kis93
Aktywny użytkownik
***
Wiadomości: 110


Zobacz profil
« Odpowiedz #12 : 11.03.2010, 23:27:36 »

Hamster, a dlaczego obwiniasz pocztę? Skoro wszystko było w pudełku, to po ew. upadku, uderzeniu najbardziej ucierpiałaby moim zdaniem konsola, a nie malutki zasilacz.
Zapisane
Martin
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 504


Oldschool come back!


Zobacz profil
« Odpowiedz #13 : 11.03.2010, 23:32:36 »

Hamster - zasialcz masz teraz dobry od IQ-502, więc nie przejmuj się tym. Uśmiech
I na pewno nie była to wina Poczty Polskiej.
Zapisane

Zapraszam do obejrzenia mojej kolekcji:
AdamStar
Fan Code Masters
Moderator Globalny
Stały bywalec PG
*****
Wiadomości: 957


小天才


Zobacz profil
« Odpowiedz #14 : 12.03.2010, 00:00:56 »

Hamster, a dlaczego obwiniasz pocztę? Skoro wszystko było w pudełku, to po ew. upadku, uderzeniu najbardziej ucierpiałaby moim zdaniem konsola, a nie malutki zasilacz.
To się często zdarza, ponieważ jest to mały i ciężki element. Do mnie ostatnio też trafił połamany zasilacz i musiałem go pokleić.
Zapisane


AST serwis laptopów
04-228 Warszawa, Tytoniowa 20
Serdecznie Zapraszam.
Strony: [1] 2 3
  Drukuj  
 
Skocz do:  

Powered by SMF 1.1.21 | SMF © 2006-2007, Simple Machines
Sitemap
pegasus