Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
10.09.2010, 21:47:05 *
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Aktualności: Zapraszamy do rejestracji na forum wszystkich fanów Pegasusa!

Strona główna   Help Szukaj Zaloguj się Rejestracja  

Strony: [1] 2
  Drukuj  
Autor Wątek: Tajemnice Pegasusa/NES-a  (Przeczytany 1578 razy)
pegazus11
Gość
« : 28.07.2009, 13:41:19 »

Jakie macie odkrycia/ciekawostki związane z Pegasusem/NES-em,kartridżami itp ?
Co jest w środku ciekawego,czy Pegasus dziwnie się zachowywał itp.

Moje odkrycia/ciekawostki
1.)U mojego kuzyna odpaliliśmy kartridż Złota 4, gdy włączyliśmy Pegasa na ekranie były kwadraciki poukładane tak że było czarne tło, na tle kwadraciki ułożyły się w białe kółko,a czerwone były ułożone tak,że wychodziły oczy i smutna buzia. Myśleliśmy,że to wirus (wiem,że to nie wirus, ale mieliśmy 6 lat Mrugnięcie) Gdy zresetowaliśmy konsolę gra działała normalnie - Złota 4 już nigdy tak nie zrobiła ani żaden inny kartridż - może ktoś wie dlaczego tak się stało Szok ?
2.)Jak rozwali się wam opakowanie od kartridża na Pegasusa w środku jest mała płytka z czarną kropką pośrodku. Nie w 168in1,tam jest duża kasetka (zajmuje prawie całe opakowanie i na niej są takie "pudełeczka" ze znaczkami firm elektronicznych (w tym Motorola ! )

3.)Na kartridżu 168 in 1 czasem uruchamia mi się contra.
Jak sobie przypomnę to dopiszę.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:21:16 wysłane przez AdamStar » Zapisane
Pegasus Gry - forum Pegasusa i gier na Pegasusa
« : 28.07.2009, 13:41:19 »

Sylwssu
Użytkownik
*

« Odpowiedz #1 : 28.07.2009, 14:05:30 »

Moje to takie, że jak były dwie gry na jednym kartridżu ale nie wybierało się ich jakby w menu tylko losowo raz jedna się załączała raz druga to jednym rodzaju przemieniały się więc można było grać w dwie a na drugim widziało cały czas tylko jedną grę ;o
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:17:29 wysłane przez AdamStar » Zapisane

San Francisco....
SebaSan1981
Gość
« Odpowiedz #2 : 28.07.2009, 14:47:37 »

Carty , w których gry wybiera się poprzez resetowanie konsoli pojawiają się na rynku do dziś. Zazwyczaj w pamięci carta umieszczone są dwie, góra trzy gry. Jeśli chodzi o włączanie się tylko jednej to prawdopodobnie jest to wina konsoli. Przecież znane są przypadki gdy np Złota Piątka działała na jednej z konsol a po włożeniu do drugiej już nie...

Jak rozwali się wam opakowanie od kartridża na Pegasusa w środku jest mała płytka z czarną kropką pośrodku......Tam jest duża kasetka(zajmuje prawie całe opakowanie i na niej są takie "pudełeczka" ze znaczkami firm elektronicznych(w tym Motorola ! )

ehhh newbies..... ten czarny glutek spełnia tą samą rolę co te jak to nazwałeś "pudełeczka". Są to po prostu kości pamięci na których są zapisane gry. Tyle że czarny glutek to nowszy wynalazek stworzony przez piratów. Jest o wiele tańszy w produkcji ale ma zasadnicza wadę. Pamięci w postaci gluta nie da się z carta wylutować (jak w przypadku "pudełeczek")  by nagrać na niego jakąś inną grę...są eksperci od domowego nagrywania cartów i romhackingu którzy o wiele lepiej się na tym znają, ale to już zupełnie inny temat.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:19:24 wysłane przez AdamStar » Zapisane
VerminatorX
Mroczny Kombajnista
Aktywny użytkownik

Jestem Spamistą.

« Odpowiedz #3 : 28.07.2009, 17:13:09 »

Na jednej z moich kartridży (standardowa składanka 63 in 1) jest do wyboru m. in. Duck Hunt. Kiedyś  dla żartu "spamowałem" resetem, aż za którymś nie pojawiła się lista ale od razu Duck Hunt, jednakże cały "zakwadratowany"
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:20:04 wysłane przez AdamStar » Zapisane

http://www.youtube.com/vermix007?gl=PL&hl=pl <-- oglądajcie moje przeróbki i piszcie komentarze Mrugnięcie

Zawsze gdy piszesz mądre posty, Bóg zabija emo, więc rób tak dalej
Zylok
Gość
« Odpowiedz #4 : 28.07.2009, 19:20:02 »

Jak na jednej składance 999... in 1 brałem reset to zamiast do wyboru gry wychodził mi Galaxian (który akurat był na tej składance). I trzeba było 2 raz reset brać.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:20:25 wysłane przez AdamStar » Zapisane
Kaptuch
!!!KUNIO GANG!!! !TECHNOS!
Stały bywalec PG

!!!Dobry znajomy KUNIO KUNA!!!

« Odpowiedz #5 : 28.07.2009, 21:16:26 »

Ja kiedyś z bratem zepsuliśmy 1 pada w Pegasusie (wydarliśmy kable), po złączeniu tych kabli według kolorów na ekranie pokazała się zielona gęba ze złą miną.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:22:11 wysłane przez AdamStar » Zapisane

pegazus11
Gość
« Odpowiedz #6 : 28.07.2009, 22:04:37 »

Ja kiedyś z bratem zepsuliśmy 1 pada w Pegasusie (wydarliśmy kable), po złączeniu tych kabli według kolorów na ekranie pokazała się zielona gęba ze złą miną.
Masz podobny przypadek do mojego:
1.)U mojego kuzyna odpaliliśmy kartridż Złota 4, gdy włączyliśmy Pegasa na ekranie były kwadraciki poukładane tak że było czarne tło, na tle kwadraciki ułożyły się w białe kółko,a czerwone były ułożone tak,że wychodziły oczy i smutna buzia.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:23:02 wysłane przez AdamStar » Zapisane
SebaSan1981
Gość
« Odpowiedz #7 : 29.07.2009, 15:12:13 »

Na Złotej Piątce i Złotej Czwórce te efekty z buźkami to normalka. Trudno jest je włączyć ale jest to realne. To zapewne taki mały żarcik ze strony programistów bo jak inaczej wytłumaczyć to że te efekty mogą się pojawić na każdym egzemplarzu Golden 4 i 5??.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:23:46 wysłane przez AdamStar » Zapisane
Mcin
Softly Spoken Magic Spell
Moderator Globalny
Stały bywalec PG

« Odpowiedz #8 : 29.07.2009, 15:19:45 »

Może nie wszystko stykało i okrągłe logo "Absolutley Brilliant" nie wczytało się jak trzeba, procek się zwiesił i wyświetlił jako buźkę ?? ;>
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:24:23 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Cos we're gonna live this dream someday,
Yes we're gonna live this dream someday...
pegazus11
Gość
« Odpowiedz #9 : 30.07.2009, 17:49:31 »

Nie, jak uruchomiłeś Złotą 4 to zamiast menu była zła gęba - o taka tylko, że biała a oczy i usta czerwone
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:24:57 wysłane przez AdamStar » Zapisane
VerminatorX
Mroczny Kombajnista
Aktywny użytkownik

Jestem Spamistą.

« Odpowiedz #10 : 30.07.2009, 21:03:55 »

Czy istnieje jakiś screnshot do tego??? Bardzo chciałbym to zobaczyć.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:25:13 wysłane przez AdamStar » Zapisane

http://www.youtube.com/vermix007?gl=PL&hl=pl <-- oglądajcie moje przeróbki i piszcie komentarze Mrugnięcie

Zawsze gdy piszesz mądre posty, Bóg zabija emo, więc rób tak dalej
machbed
Stały bywalec PG

Jeżeli jest sprawa, kontakt na PW.

« Odpowiedz #11 : 30.07.2009, 21:10:33 »

Mi czasem na Złotej Piątce jak wkładałem kartridża to włączała się gra Big Nose Freaks Out i trzeba było kilka razy resetować, żeby w końcu wyskoczył ten ekran z wyborem wszystkich gier.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:25:40 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Popełniając setki błędów, okazujesz swoje niechlujstwo, brak zaangażowania w to, co robisz i brak szacunku dla osoby, która ma to czytać.
pegazus11
Gość
« Odpowiedz #12 : 30.07.2009, 21:47:12 »

Wygląda to mniej więcej tak, tylko że lepiej bo ja to w Paint robiłem DuĹźy uśmiech
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:26:30 wysłane przez AdamStar » Zapisane
Mati
Gość
« Odpowiedz #13 : 31.08.2009, 11:59:37 »

Jeśli chodzi o moje dziwne akcje z Pegasusem, to tak.
Grając w Monster in my pocket, właściwie to w Batman Flash, hack Monstera, to miałem zryte działanie cartów w konsoli, ale raz działy dobrze, raz źle. No, ale jak grałem w Monsterka, to jak byłem w ostatnim levelu, to po zginięciu odpaliłem continue i znalazłem się od razu przy walkach z bossami, albo jak byłem w 3 levelu, to gra mi przeskoczyła po kilku rozwaleniu gostków do bossa.
Inny przypadek z Monsterkiem i to już ostatni z tą grą, to po włożeniu carta on się dziwnie odpalał, że przesuwając strzałki mogłem sobie słuchać muzyczek z tej gry. Ogólnie to był już stary cart i nawet ilość energii się nie wyświetlała przy graniu. Potem jednak kupiłem nowego i już było normalnie.
A jak byłem jeszcze młodszy, to raz odpaliłem Road fighter, to gra po prostu sama grała, samochód jechał bdb, bez stłuczek a ja sobie to oglądałem, albo po odpaleniu tej gry był jakiś dziwny dźwięk, takie ostre pierdzenie i podczas gry pauza się sama włączała. Z początku myślałem, że to coś zryło się w padzie, ale potem już było normalnie.
Ostatnie jakieś 4 lata temu, to już miałem przypadek na emulatorze, ale nie wiem, czy można też pisać akcję na emu, ale ja napiszę.
Miałem raz tak, że jak odpaliłem Super Mario Brothers na Nestopii, to odpalała mi się normalnie, ale na Nnnesterze, to od poziomu wodnego i najlepsze jest to, że jak się ten poziom przeszło, to pisało thanx Mario heh. To chyba tyle, jak coś się przypomni to dopiszę.
« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 07:28:54 wysłane przez AdamStar » Zapisane
AdamStar
IQ-502 rev.3
Moderator Globalny
Stały bywalec PG

小天才

« Odpowiedz #14 : 30.04.2010, 16:51:15 »

Wreszcie osobiście sprawdziłem przypadek z pojawiającymi się buźkami na składankach PEGASUS 5in1 i 4in1. Czasami, ale bardzo rzadko możemy je zobaczyć losowo. Pojawiają się one gdy coś jest nie tak z działaniem konsoli. Można ten efekt wywołać sztucznie poprzez zwarcie ze sobą GND, CLK, STROBE, D0 (zasilanie +5V pozostawiamy w powietrzu).

I tak, w Złotej Piątce możemy zaobserwować uśmiechniętą zieloną minkę, a w Złotej Czwórce smutną czerwoną.

PEGASUS 5in1

PEGASUS 4in1

« Ostatnia zmiana: 27.08.2010, 00:31:37 wysłane przez AdamStar » Zapisane

Strony: [1] 2
  Drukuj  

Skocz do:  

Allegro - największe aukcje internetowe, najniższe ceny! Kup i sprzedaj!